HomeΚΡΗΤΗΟ Β. Λαμπρινός για τη Μάχη της Κρήτης

Ο Β. Λαμπρινός για τη Μάχη της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή την επέτειο της Μάχης της Κρήτης ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός με ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η Μάχη της Κρήτης (20 Μαΐου 1941) αποτελεί κορυφαίο γεγονός του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Επέδρασε καθοριστικά στις εξελίξεις των προετοιμαζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων των Δυνάμεων του Άξονα, όχι μόνο στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και στην Σοβιετική Ένωση και στη Μέση Ανατολή.

Ο ηρωικός Αγώνας του άμαχου πληθυσμού, με πενιχρά μέσα, χωρίς αμυντική οργάνωση, με τη συνδρομή, κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής, μόνον ορισμένων Συμμαχικών μονάδων που βρίσκονταν στο νησί, την ώρα που οι Κρήτες στρατιώτες δεν είχαν ακόμη επιστρέψει έπειτα από την κατάρρευση των Μετώπων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, ανέτρεψε κάθε άμεση στρατηγική πρόβλεψη και προσδοκία της χιτλερικής Γερμανίας, της ισχυρότερης πολεμικής δύναμης του κόσμου, εκείνη την περίοδο.

Ακολουθώντας μια μακραίωνη παράδοση Αντίστασης και Αγώνα προς κάθε κατακτητή, οι Κρητικοί (ηλικιωμένοι άντρες, γυναίκες και παιδιά), παρακινημένοι από αδούλωτο φρόνημα, υπερασπίστηκαν με πάθος  και αυταπάρνηση τη γη των προγόνων τους. Στις επόμενες ημέρες, η 7η Μεραρχία Αλεξιπτωτιστών, το πιο επίλεκτο σώμα του Γερμανικού στρατού, είχε σχεδόν αποδεκατιστεί, αλλά ο συντριπτικά μεγαλύτερος συσχετισμός δυνάμεων, έπειτα από δέκα ημέρες σκληρών συγκρούσεων, έφερε την επικράτηση των εισβολέων και αναρίθμητα δεινά στον Κρητικό λαό για τα επόμενα χρόνια. Εντούτοις η Μάχη δεν τέλειωσε. Σε όλο το νησί, άμεσα, συγκροτήθηκαν πυρήνες αντίστασης, που συνέχισαν με ηρωισμό τον Αγώνα ως την αποχώρηση των εισβολέων, το 1945.

Χαραγμένη για πάντα στη συλλογική μας Μνήμη, αυτή η λαμπρή επέτειος πραγμάτωσης του ύψιστου Χρέους προς την πατρίδα, σηματοδοτεί και τις δικές μας ευθύνες εμπρός στους κινδύνους και στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος».

Διαφήμιση
Διαφήμιση