HomeΚΡΗΤΗ«Το άγνωστο μέτωπο των Βαλκανικών πολέμων» στα Χανιά

«Το άγνωστο μέτωπο των Βαλκανικών πολέμων» στα Χανιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Χανίων λειτουργεί μέρος της ευρύτερης έκθεσης του ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με τίτλο «Το άγνωστο μέτωπο των Βαλκανικών Πολέμων: Η διοικητική ενσωμάτωση των Νέων Χωρών».

Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση καθώς και υλικό το οποίο φιλοξενείται στα Χανιά και στο Πνευματικό Κέντρο με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους. Η έκθεση προβάλλει το άγνωστο «μέτωπο» της διοικητικής ενσωμάτωσης, ξεκινώντας από την ιστορική αναδρομή στα στρατιωτικά, διπλωματικά και πολιτικά γεγονότα της δεκαετίας 1912-1922 και αναπτύσσεται μέσα από τα θέματα που απασχόλησαν τον διοικητικό μηχανισμό, όπως την καταγραφή των πληθυσμών, τη στελέχωση της διοίκησης, την πολιτική, την εκπαίδευση, την οικονομία και την περίθαλψη των προσφύγων.

Επίσης την ιστορία των Νέων Χωρών, δηλαδή της Ηπείρου, της Μακεδονίας της Θράκης των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, της Σάμου και της Κρήτης που εναρμονίστηκαν επιτέλους με την εθνική ενσωμάτωση.

Το υλικό που εκτίθεται στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου αφορά μόνο την Κρήτη, μέσα από φωτογραφίες, εφημερίδες, διοικητικές αποφάσεις και επίσημη αλληλογραφία, επιστολικά δελτάρια, πίνακες, χάρτες κ.α.» Η έκθεση έχει μεταφερθεί  σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα και τώρα φιλοξενείται και στα Χανιά δηλαδή σε πόλεις που αποτέλεσαν τις λεγόμενες «Νέες Χώρες» κατά την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό της Ελλάδας.

Η έκθεση της Βουλής των Ελλήνων θα παραμείνει στο Πνευματικό Κέντρο για ένα μήνα ακόμη και θα είναι ανοικτή για τα σχολεία και το ευρύτερο κοινό.

Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι 10 Ιουνίου και θα είναι ανοικτή από Δευτέρα έως Παρασκευή από 10:00 το πρωί έως 12:00 το μεσημέρι με ελεύθερη είσοδο και με ειδικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

(Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Πνευματικού Κέντρου Χανίων κ. Αγγελική Ροσμαράκη, τηλ. 28213-44403)

Διαφήμιση
Διαφήμιση