HomeΚΡΗΤΗ6.294 καρδιοχτύπια στην Κρήτη – Ομαλά η πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων

6.294 καρδιοχτύπια στην Κρήτη – Ομαλά η πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κατά τι αυξημένοι σε σχέση με πέρυσι οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων στην Κρήτη, που σήμερα εισήλθαν στα εξεταστικά κέντρα διεκδικώντας μία θέση στο όνειρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

panel1

Η διαδικασία σε τοπικό επίπεδο, όπως επισήμανε μιλώντας στο cretapost ο νέος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Γιώργος Τερζάκης, που όπως όλα δείχνουν περνά το κρίσιμο crash test στην πιο δύσκολη και απαιτητική διαδικασία της εκπαίδευσης, ξεκίνησε ομαλά. Από άκρη σε άκρη, σε ολόκληρη την Κρήτη, οι υποψήφιοι προσήλθαν χωρίς προβλήματα στα εξεταστικά κέντρα, η μετάδοση των θεμάτων έγινε χωρίς απρόοπτα και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ όπως επιβεβαίωσε και το ΕΚΑΒ, δεν δέχθηκε καμία κλήση – τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές – για να επέμβει σε περιπτώσεις αδιαθεσίας υποψηφίων.

panel2

Ο κ. Τερζάκης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την ομαλή έναρξη της διαδικασίας ενώ νωρίτερα επισκέφθηκε εξεταστικά κέντρα του Ηρακλείου προκειμένου να ευχηθεί στους υποψήφιους και τους καθηγητές που σηκώνουν το βάρος της δοκιμασίας στο οργανωτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης οι υποψήφιοι στο νησί ανέρχονται συνολικά σε 6.294.

panel3

Πιο αναλυτικά:

  • Υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια: Νομός Λασιθίου – 386, νομός Ρεθύμνου – 514, νομός Ηρακλείου – 2.014, νομός Χανίων – 993.
  • Υποψήφιοι παρελθόντων ετών από τα Γενικά Λύκεια (κατηγορία 10%): νομος Λασιθίου – 66, νομός Ρεθύμνου – 86, νομός Ηρακλείου – 370, νομός Χανίων – 162.
  • Υποψήφιοι που διαγωνίζονται προφορικά (κατηγορία φυσικώς αδυνάτων): νομός Λασιθίου – 41, νομός Ρεθύμνου – 18, νομός Ηρακλείου – 114, νομός Χανίων – 46.
  • Υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ (Ομάδα Α): νομός Λασιθίου – 163, νομός Ρεθύμνου – 126, νομός Ηρακλείου – 476, νομός Χανίων – 273 και απόφοιτοι παρελθόντων ετών για την ίδια ομάδα: νομός Λασιθίου – 19, νομός Ρεθύμνου – 15, νομός Ηρακλείου – 100, νομός Χανίων – 57.
  • Υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ που εξετάζονται προφορικά (κατηγορία φυσικώς αδυνάτων): νομός Λασιθίου – 31, νομός Ρεθύμνου – 13, νομός Ηρακλείου – 105, νομός Χανίων – 37.
  • Υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ (Ομάδα Β): νομος Λασιθίου – 1, νομός Ηρακλείου – 14, νομός Χανίων – 3. Στο νομό Ρεθύμνου για τη συγκεκριμένη κατηγορία δεν υπάρχει υποψήφιος.
  • Υποψήφιοι του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου Κρήτης (υποψήφιοι ΑμΕΑ): νομός Λασιθίου – 33, νομός Ρεθύμνου – 14, νομός Ηρακλείου – 113, νομός Χανίων – 43.
  • Υποψήφιοι των ειδικών μαθημάτων, των ΤΕΦΑΑ, των στρατιωτικών σχολών που διαγωνίζονται σε ξένες γλώσσες, σχέδιο και αθλήματα: νομός Λασιθίου – 358, νομός Ρεθύμνου – 272, νομός Ηρακλείου – 1070, νομός Χανίων – 675.

Ειδικά για την τελευταία κατηγορία, όπως σημείωσε ο κ. Τερζάκης είχε υπάρξει συνεννόηση με τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία θα τροποποιήσουν το πρόγραμμά τους προκειμένου οι υποψήφιοι για τους οποίους προβλέπεται να περάσουν και από τις ιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται.

panel4
Ο νέος περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Γιώργος Τερζάκης, απευθύνοντας χαιρετισμό στους υποψηφίους, στην έναρξη της διαδικασίας

Ευχές στους υποψηφίους

Σε γραπτό του μήνυμα, ο Περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης απηύθυνε ευχές σε όλους τους υποψηφίου των πανελλαδικών εξετάσεων επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Με την ευκαιρία της έναρξης των πανελληνίων εξετάσεων θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους και όλες, καλή δύναμη και καλή επιτυχία μέσα από την καρδιά μου.

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι από τις πρώτες μεγάλες δοκιμασίες  που καλείστε να δώσετε στον αγώνα σας για μια καλύτερη ζωή. Τις ημέρες που έρχονται είναι σημαντικό να έχετε ψυχραιμία, αισιοδοξία και πίστη στον εαυτό σας ώστε να φτάσετε στο στόχο σας.

panel6

Να θυμάστε ότι σε αυτό τον αγώνα δεν είστε μόνοι σας. Είναι κοντά σας οι γονείς, οι φίλοι, οι συγγενείς και βέβαια οι καθηγητές σας που σας βοήθησαν να προετοιμαστείτε και που πιστεύουν βαθιά σε σας και στις ικανότητές σας.

Να ξέρετε ότι με συνεχή προσπάθεια, επικεντρωμένοι στο στόχο που με τόσο κόπο έχετε χτίσει σε όλη τη διάρκεια της σχολικής ζωής σας, θα τα καταφέρετε.

Μπορείτε πραγματικά να δώσετε  τον καλύτερο εαυτό σας και να φτάσετε ψηλά. Όμως κι αν αυτό δεν συμβεί, οι ματαιώσεις και οι δυσκολίες είναι μέσα στη ζωή και λειτουργούν ως ευκαιρίες για την ωρίμανση και τη βελτίωσή μας.

Σκεφτείτε πως είναι μόνο εξετάσεις. Τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο. Το μέλλον σάς ανήκει και θα βρείτε το δρόμο σας έτσι ή αλλιώς. Μην απογοητεύεστε, μην το βάζετε  κάτω, απλά προσπαθήστε για το καλύτερο με το κεφάλι ψηλά και τη ψυχή δυναμωμένη.

Είστε πραγματικοί μαχητές και το έχετε αποδείξει σε όλη τη διάρκεια της σχολικής σας ζωής.

Να μην ξεχνάτε ότι στεκόμαστε κοντά σας με αγάπη, γιατί είστε ό,τι  ωραιότερο έχομε. Είστε η ακριβή μας ελπίδα, είστε το μέλλον της πολύπαθης πατρίδaς και της κοινωνίας μας. Είμαι βέβαιος ότι με την απαραίτητη ψυχραιμία, σύνεση και αυτοπεποίθηση, θα πετύχετε τους στόχους σας.

Σας εύχομαι ολόθερμα, καλή επιτυχία».

panel5

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το φετινό θέμα της νεοελληνικής γλώσσας στο οποίο διαγωνίζονται οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων σχετίζεται με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας, ένα θέμα το οποίο σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές χαρακτηρίζεται ως αναμενόμενο.

Διαβάστε χρήσιμες πληροφορίες εδώ, για τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση