HomeΚΡΗΤΗΓ. Μπρας: «Το χειμώνα περιμένουμε στο Ηράκλειο 30.000 επισκέπτες με κρουαζιέροπλοια»

Γ. Μπρας: «Το χειμώνα περιμένουμε στο Ηράκλειο 30.000 επισκέπτες με κρουαζιέροπλοια»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε θετικό πεδίο θα κινηθεί φέτος ο κλάδος της κρουαζιέρας στη χώρα μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπεύθυνου για την κρουαζιέρα στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέα Στυλιανόπουλου.

Ηδη τα πρώτα κρουαζιερόπλοια που προσέγγισαν τα λιμάνια της χώρας έχουν αυξημένη πληρότητα, ενώ θετικά λειτουργεί το γεγονός της ανατίμησης του δολαρίου έναντι του ευρώ για την αύξηση της κίνησης από την αγορά των ΗΠΑ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα κρουαζιερόπλοια της Royal Caribbean Ιnternational θα πραγματοποιήσουν τη φετινή σεζόν (έως 1/12) περί τις 400 προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια. Ο κ. Στυλιανόπουλος επισημαίνει ότι η σημερινή ισοτιμία ευρώ – δολαρίου προσφέρεται για την αύξηση δαπανών των Αμερικανών τουριστών, επιβαινόντων στις κρουαζιέρες, που θα περιηγηθούν στα ελληνικά νησιά.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι περίπου το 70% των τουριστών στα κρουαζιερόπλοια της Royal Caribbean που θα προσεγγίσουν τα λιμάνια μας φέτος προέρχεται από τις ΗΠΑ, το 20% από την Ευρώπη και το 10% από άλλες αγορές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, Γιάννης Μπρας, προσθέτει άλλη μία θετική παράμετρο για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα. Οπως αναφέρει, από το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου έως τον Φεβρουάριο του 2016 το λιμάνι του Ηρακλείου θα υποδεχθεί επιπλέον περίπου 30.000 τουρίστες από κρουαζιερόπλοια. Πρόκειται για κρουαζιέρες της ΜSC που επρόκειτο να επισκεφθούν την Τυνησία.

Επειτα από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στον προορισμό, η εταιρεία αποφάσισε να ακυρώσει τις προσεγγίσεις των δικών της κρουαζιερόπλοιων εκεί και να τις μεταφέρει σε άλλα λιμάνια. Το λιμάνι του Ηρακλείου διεκδίκησε τον περασμένο Μάρτιο στο Mαϊάμι, στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης SeaTrade Cruise Global, ένα μέρος των προσεγγίσεων αυτών και πέτυχε να τις προσελκύσει.

Επίσης, όφελος από την εξέλιξη αυτή θα έχει και η Ρόδος ως επόμενος σταθμός των κρουαζιερόπλοιων.

Στον αντίποδα, «σκιά» για το μέλλον της κρουαζιέρας σε ορισμένους νησιωτικούς προορισμούς του Αιγαίου αποτελεί η αδυναμία των αρχών της χώρας να διαχειρισθούν το θέμα των μεγάλων μεταναστευτικών ροών.

Ηδη μεγάλη εταιρεία που κάνει προσεγγίσεις με δικά της κρουαζιερόπλοια στη Λέσβο έχει θέσει προς τοπικούς τουριστικούς φορείς το ζήτημα σε επίπεδο προδιαγραφών ασφαλείας αποβίβασης και επιβίβασης των επισκεπτών στο λιμάνι. Οι τοπικοί τουριστικοί παράγοντες θεωρούν ότι αν δεν αντιμετωπισθεί το θέμα, υπάρχει κίνδυνος αποχώρησης κρουαζιερόπλοιων από το νησί.

Kathimerini

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση