HomeΚΡΗΤΗΔεν έχουν τέλος τα «λουκέτα» στην… αγορά – Πάνω από 500 επιχειρήσεις έκλεισαν σε 4 μόλις μήνες

Δεν έχουν τέλος τα «λουκέτα» στην… αγορά – Πάνω από 500 επιχειρήσεις έκλεισαν σε 4 μόλις μήνες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αρνητικά συνεχίζουν να παραμένουν τα νούμερά όσον αφορά την επιχειρηματικότητα στο Ηράκλειο όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου. Μέσα σε μόλις 4 μήνες έβαλαν… λουκέτο πάνω από 500 επιχειρήσεις στην πόλη του Ηρακλείου.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία οι επιχειρηματίες είναι προβληματισμένοι ενώ διστάζουν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους αφού από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2015 δημιουργήθηκαν 379 νέες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2014 όπου είχαν ανοίξει 411.

Η πορεία της τοπικής αγοράς συνεχίζει να έχει πτωτική πορεία, αναγκάζοντας τους επιχειρηματίες να βάζουν το ένα λουκέτο μετά το άλλο. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 518 επιχειρήσεις όπου έχουν διακόψει την λειτουργία τους ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα το ποσό αυτό άγγιζε τις 554.

Εντύπωση προκαλεί ότι επίσης ότι φέτος είναι ελάχιστες οι νέες τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε σχέση με πέρυσι. Στον κλάδο τον τουριστικών το 2015 δημιουργήθηκαν μόλις 14 επιχειρήσεις ενώ το 2014 είχαν δημιουργηθεί 62, δημιουργώντας ένα αισιόδοξο κλίμα που όμως από ότι φαίνεται δεν κράτησε για πολύ.

Ζημιωμένοι και φέτος φαίνεται ότι παραμένουν οι κλάδοι του Εμπορίου και της Μεταποίησης καθώς έχουν κλείσει μέσα σε ένα τετράμηνο 193 και 133 καταστήματα αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα των καταστηματαρχών.

Ωστόσο το ίδιο περσυνό διάστημα, οι δύο αυτοί κλάδοι παρουσίαζαν ακόμη χειρότερη εικόνα, καθώς είχαν κλείσει συνολικά 190 επιχειρήσεις, περισσότερες από αυτές που είχαν ανοίξει.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι απαιτούνται άμεσοι κυβερνητικοί χειρισμοί και ισχυρά κίνητρα για την ενίσχυση της  επιχειρηματικότητας» τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης και επισήμανε ότι «χωρίς τις μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις αποδυναμώνεται ο παραγωγικός ιστός χώρας και εκμηδενίζονται οι προοπτικές ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας».

Δείτε εδώ τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του 2014: 01-04_2014 (1)

Δείτε εδώ τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του 2015:01-04_2015

Διαφήμιση
Διαφήμιση