HomeΚΡΗΤΗΣτην εξοχή οι Ηρακλειώτες για να «πιάσουν» το Μάη-Το έθιμο της Πρωτομαγιάς

Στην εξοχή οι Ηρακλειώτες για να «πιάσουν» το Μάη-Το έθιμο της Πρωτομαγιάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από τον Μάη του 1886 που τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας 8ωρη εργασία με καλύτερες συνθήκες, η πρώτη Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα των εργατών.

245082

Όμως σήμερα γιορτάζουμε και τον ερχομό της Άνοιξης που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα καθώς οι εκδηλώσεις που γίνονταν είτε για τη Θεά Δήμητρα είτε για τον Διόνυσο  είχαν σκοπό  να γιορτάσει ο κόσμος τη γονιμότητα των αγρών, την καρποφορία της γης, την άνθιση της φύσης, το οριστικό τέλος του χειμώνα και τον ερχομό του καλοκαιριού.

245078

Αρκετά είναι τα τραγούδια, οι παροιμίες, τα ποιήματα, τα ήθη και τα έθιμα που αναφέρονται στον Μάιο μήνα που είναι ο πιο ανθοστόλιστος από όλους τους μήνες του χρόνου. Η πλάση αναζωογονείται και ξανανιώνει, νικιέται ο κουραστικός χειμώνας και παντού σκορπίζεται δροσιά, ευφορία και ομορφιά. Η φύση είναι στην καλύτερή της ώρα καθώς μια πανδαισία χρωμάτων και ευωδιών από τα λουλούδια απλώνεται παντού.

55328

Πολλοί Ηρακλειώτες εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό, άφησαν για λίγο τους φρενήρεις ρυθμούς της πόλης και πήγαν μια βόλτα στην εξοχή για να χαρούν τη φύση και να «πιάσουν» το Μάη, για να φτιάξουν όμορφα μπουκέτα από αγριολούλουδα και να πλέξουν το πρωτομαγιάτικο στεφάνι για να το κρεμάσουν στην πόρτα του σπιτιού τους.

245080

Το στεφάνι παραμένει εκεί μέχρι την γιορτή του Αη Γιάννη του Κλύδωνα όπου και καίγεται στην πυρά που ανάβεται την ημέρα της γιορτής του.

PROTOMAGIA STEFANI

245081

Διαφήμιση
Διαφήμιση