HomeΚΡΗΤΗΕκδήλωση του ΠΑΜΕ στις σχολές του ΟΑΕΔ

Εκδήλωση του ΠΑΜΕ στις σχολές του ΟΑΕΔ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την Πέμπτη 30 Απριλίου το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα την Εργατική Πρωτομαγιά και τους αγώνες των εργατών την 1η Μάη του 1886, στις σχολές των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ.

Ομιλητής ήταν ο Γιώργος Στεφανάκης μέλος της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά:

«Βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα, συσσωρευμένη ιστορική πείρα από τους αγώνες της εργατικής τάξης. Συνεχίζουμε τις αγωνιστικές παραδόσεις του κινήματός μας, το δρόμο από το Σικάγο ως την Καισαριανή, μέχρι τις μέρες μας. Οι χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που πάλεψαν σκληρά με τα αφεντικά και το κράτος τους σε όλο τον κόσμο για τις μεγάλες κατακτήσεις του 20ουαιώνα. Από το 8ωρο και τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία, την υγεία, τους αγώνες για τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Συνεχίζουμε τον ίδιο δρόμο!

pame oaed protomagia2

Καμία αναμονή, καμία ανοχή στα παζάρια των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους που βρίσκονται σε εξέλιξη με ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ.

Οι διαπραγματεύσεις και οι συμφωνίες γίνονται για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, των βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων. Τσακώνονται όπως οι λύκοι για τη λεία. Απέναντι στους εργάτες όλων των χωρών έχουν πλήρη συμφωνία: ένταση στην εκμετάλλευση, μειώσεις στους μισθούς, κατάργηση δικαιωμάτων στην υγεία, την παιδεία, απαγορεύσεις στη συνδικαλιστική οργάνωση και πάλη, μέτρα καταστολής στο λαϊκό κίνημα. Η καταστροφή, η καταλήστευση και η άγρια εκμετάλλευση των εργατών είναι οι πυλώνες της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Ειδικά για τις σχολές κατάρτισης ο Γιώργος Στεφανάκης καταδίκασε την κατάθεση των 9,5 εκατομμυρίων ευρώ που έγινε από τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ στην Τράπεζα της Ελλάδος με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στις σχολές του ΟΑΕΔ με απλήρωτους καθηγητές και ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή. Επίσης τόνισε πως οι σπουδαστές στις σχολές χρειάζεται να διεκδικήσουν οργανωμένα όλα όσα έχουν ανάγκη μέσα από τα 7μελή τους και συμβούλια ανά τμήμα και ειδικότητα, ιδιαίτερα για:

  • Σταθερή δουλειά με πλήρη ανασφάλειά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που χωρίζει τους νέους εργαζόμενους σε πάνω και κάτω των 25 ετών.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους άνεργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους: για το πετρέλαιο θέρμανσης, για δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, για βιβλιάριο ασθενείας κα.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους νέους
  • Ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, που θα δίνει τη δυνατότητα στο σπουδαστή να ειδικεύεται στο επάγγελμα με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία.
  • Όλοι οι εργαζόμενοι μαθητές- σπουδαστές να δουλεύουν 6ώρο με αποδοχές 8ωρου. Την περίοδο των εξετάσεων άδεια από τη δουλειά με αποδοχές.
  • Πρακτική άσκηση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε παρέμβαση από το Γιώργο Μαζίτσιο, μέλος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για ζητήματα σχολικής βίας.

Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο του ΠΑΜΕ αφιερωμένο στην Πρωτομαγιά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση