HomeΚΡΗΤΗΟι «Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου» για τα μηνύματα της πρωτομαγιάς

Οι «Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου» για τα μηνύματα της πρωτομαγιάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα μηνύματα της πρωτομαγιάς αναφέρεται με ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη «Ελεύθεροι Δημότες» στο Δήμο Μαλεβιζίου.

Στη σχετική ανακοίνωση τα μέλη της παράταξης αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Η επέτειος της εργατικής πρωτομαγιάς 129 χρόνια μετά τον ξεσηκωμό των εργατών στο Σικάγο, σηματοδοτεί την ανάγκη, για ένα συνολικό επαναπροσδιορισμό του αγώνα των ανθρώπων της υλικής και πνευματικής εργασίας.

Η πάλη για τα εργασιακά δικαιώματα, συνδέεται στις σύγχρονες συνθήκες με τη συμμετοχή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, με επιτυχημένα υποδείγματα αυτοδιαχείρισης, με τον κοινωνικό έλεγχο, με την αλληλεγγύη από τα κάτω, με τη δημιουργία ενός συλλογικού πολιτισμού της συμμετοχής και της ευθύνης, με τον περιορισμό της εξουσίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος καθώς και με την αμφισβήτηση του συνολικού πολιτισμικού υποδείγματος του νεοφιλελευθερισμού και του καταναλωτισμού.

Οι εργαζόμενοι σήμερα αγωνίζονται για την αλλαγή παραδείγματος στην οικονομία, το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό! Διεκδικούν την ηγεμονία σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία της συμμετοχής, των συλλογικών αξιών, των κοινών αγαθών, της δημοκρατίας και του δικαίου! Διεκδικούν την απόδοση στην κοινωνία της υπεραξίας του πλούτου που παράγουν!

Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση υπέφεραν πολλά τα προηγούμενα χρόνια από την εφαρμογή αντεργατικών νομοθετημάτων και των πιο επιθετικών πολιτικών, που τεκμηριώνονταν πάνω στις υπαρκτές αδυναμίες ενός κομματοκρατούμενου, χειραγωγούμενου γραφειοκρατικού συνδικαλισμού. Το είδος του συνδικαλισμού αυτού υποσκάπτει τα θεμέλια της ενότητας και της αλληλεγγύης λαού και εργαζομένων.

Όμως και η ίδια η τοπική αυτοδιοίκηση, με τα παραδείγματα κακοδιοίκησης, διαπλοκής, πελατειακών δομών, νεποτισμού και επιβράβευσης της συντεχνιακής νοοτροπίας, συνετέλεσε στην υποτίμηση του ρόλου των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση καθώς και στο αδυνάτισμα της αλληλεγγύης και της κοινωνικής αποδοχής  του δικαίου  των αγώνων τους.

Η επανανοηματοδότηση της εργατικής πρωτομαγιάς, συνίσταται σε μια νέα ποιοτική στροφή των αγώνων, σημαίνει τη χειραφέτηση των εργαζομένων απέναντι στις νοοτροπίες που τους κρατούν δέσμιους της ανάθεσης, σημαίνει την ηγεμονία των αξιών των δυνάμεων της εργασίας, πάνω σε ένα συνολικά παρηκμασμένο οικονομικά και ηθικά σύστημα, που υποβαθμίζει την ίδια την αξία της εργασίας και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι σήμερα δε ζητούν μόνο την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, αλλά διεκδικούν κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση της νέας εποχής!

Ούτε βήμα πίσω! Οι εργαζόμενοι πρωτοπόροι, στο χτίσιμο μιας δίκαιης, χειραφετημένης κοινωνίας!»

Διαφήμιση
Διαφήμιση