HomeΚΡΗΤΗΑντιδράσεις στην εκπαίδευση, για τους πρώην περιφερειακούς διευθυντές που έγιναν σχολικοί σύμβουλοι

Αντιδράσεις στην εκπαίδευση, για τους πρώην περιφερειακούς διευθυντές που έγιναν σχολικοί σύμβουλοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Αντιδράσεις προκαλεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και της Κρήτης, η απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει τη διάταξη της πρώην υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με την οποία οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης που ολοκληρώνουν τη θητεία τους γίνονται σχολικοί σύμβουλοι. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου σε σχετική του ανακοίνωση υπογραμμίζει:

«Δυστυχώς παρά τις επισημάνσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εφάρμοσε τη διάταξη της Α. Διαμαντοπούλου, με την οποία οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι Γενικοί ή Ειδικοί Γραμματείς, οι Πρόεδροι ή Διευθύνοντες Σύμβουλοι οργανισμών κατ’ εξαίρεση, μετά την αποχώρησή τους από τη θέση τους, τοποθετούνται ως σχολικοί σύμβουλοι…

Ο στόχος της τότε υπουργού Παιδείας ήταν η  εξασφάλιση όλων εκείνων των στελεχών που θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στα σχέδια της τότε κυβέρνησης για τη σταδιακή αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Μια περίοδο που η μάχιμη εκπαιδευτική κοινότητα βρισκόταν σε ανοιχτή σύγκρουση, μια περίοδο που η εκπαιδευτική κοινότητα ταλανιζόταν από τις δραματικές περικοπές και το πάγωμα των μισθολογικών-βαθμολογικών εξελίξεων, από την εγκαθίδρυση του αυταρχικού πειθαρχικού δικαίου και την έντεχνη ναρκοθέτηση της αξιολόγησης-χειραγώγησης.

Δυστυχώς η αποκατάσταση των στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης με τη μνημονιακή διάταξη της νεοφιλελεύθερης Άννας Διαμαντοπούλου προκαλεί πολλά ερωτήματα για την αντίληψη της νέας ηγεσίας του υπουργείου παιδείας σχετικά με τη “συνέχεια του κράτους”. Συνέχεια του κράτους στη διατήρηση του κοινωνικού status, στην κατάληψη θέσεων ευθύνης ανεξαρτήτως προσόντων και προϋποθέσεων ή στις οικονομικές απολαβές των προηγούμενων στελεχών εκπαίδευσης; Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, Σχολικοί Σύμβουλοι και Διευθυντές Εκπαίδευσης είναι οι μόνοι στην εκπαίδευση που φέρουν τον βαθμό Α και τις αντίστοιχες οικονομικές απολαβές!!! (εκτός από το επίδομα θέσης). Οι Περιφερειακοί Διευθυντές εκπαίδευσης  από την άλλη επιλέχθηκαν, από την προηγούμενη και από την νυν ηγεσία του υπουργείου παιδείας, για να υπηρετήσουν μια συγκεκριμένη εκπαιδευτική πολιτική. Για ποιο λόγο θα πρέπει να μεταπηδήσουν στις θέσεις παιδαγωγικής καθοδήγησης χωρίς τα απαραίτητα παιδαγωγικά και επιστημονικά εχέγγυα; Τόσο δύσκολη φαντάζει η σχολική τάξη; Και αν ναι τότε τι έκαναν για να διαμορφώσουν πιο ανθρώπινες συνθήκες στα σχολεία μας όταν έφεραν τη διοικητική ευθύνη;

Για την αποκατάσταση των αδικιών, για την ανατροπή των πολιτικών του μνημονίου, της πελατοκρατίας, της αναξιοκρατίας οι πολίτες της χώρας έκαναν την επιλογή τους στις 25 Ιανουαρίου. Η εκπαιδευτική κοινότητα αναμένει τις αλλαγές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά της και θα αλλάξουν την πορεία συνολικά της δημόσιας εκπαίδευσης.

Στα πλαίσια αυτά καλούμε την ηγεσία του υπουργείου παιδείας να επανεκτιμήσει τις ενέργειές της, να αφουγκραστεί τις ανάγκες και τις θέσεις της μαχόμενης εκπαιδευτικής κοινότητας, να καταργήσει την παραπάνω διάταξη αλλά και το σύνολο των μνημονιακών διατάξεων που ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια τη δημόσια εκπαίδευση και την κοινωνία μας.

Το όραμα για ένα διαφορετικό σχολείο δεν μπορεί να υπηρετηθεί με μνημονιακά δεκανίκια, νόμους και διατάξεις αλλά με επένδυση στο κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και στις αρχές της δημοκρατίας!!!»

Διαφήμιση
Διαφήμιση