HomeΚΡΗΤΗΑντάρτικο της Περιφέρειας για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Αντάρτικο της Περιφέρειας για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έτοιμη ν’ αντιδράσει φαίνεται ότι είναι η Περιφέρεια Κρήτης μετά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ και αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να πάρει τα τραπεζικά διαθέσιμα των δήμων και περιφερειών όλης της χώρας για να καλύψει τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις.

Ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για όλο αυτό σε συνάντηση που είχε με στενούς συνεργάτες ενώ την ίδια ώρα ο αντιπεριφερειάρχης, Ευριπίδης Κουκιαδάκης πρότεινε στον κ. Αρναουτάκη να ζητήσει έκτακτη σύγκληση της Ένωσης Περιφερειών αλλά και την συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για να πάρουν μέτρα κατά αυτής της απόφασης.

Μάλιστα, η πρόταση κάνει λόγο και για προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον της σχετικής απόφασης.

Η δέσμευση όλων των λογαριασμών των ΟΤΑ για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργου Πατούλη ο οποίος χαρακτηρίζει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη απόφαση, που μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω». Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Κρήτης πρόκειται να συνεδριάσει  το μεσημέρι της Τετάρτης και αναμένεται αντίστοιχη αντίδραση σε επίπεδο δήμων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Δικαστικά, στο στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ζητώντας την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά των αποθεματικών ΟΤΑ στην ΤτΕ και την αναστολή εφαρμογής της, καθώς και προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης.

Αναλυτικά ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε:

«Με τη σημερινή της απόφαση και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση υποχρεώνει τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, σταματώντας ουσιαστικά όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και καταδικάζοντας την Αυτοδιοίκηση σε «παύση πληρωμών».

Εν μία νυκτί, η κυβέρνηση ακυρώνει τη λαϊκή εντολή της Αυτοδιοίκησης και ισοπεδώνει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του θεσμού, παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αρνείται να γίνει συνεργός στον αυταρχισμό και στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Για το σκοπό αυτό, ζήτησα και έλαβα σήμερα σχετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας και στη συνέχεια εξέδωσα απόφαση, με την οποία η Περιφέρειά μας προσφεύγει δικαστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την αναστολή εφαρμογής της, καθώς και προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης.

Οφείλουμε όλοι, ως άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, να προασπίσουμε τα συμφέροντα και την ομαλή λειτουργία του θεσμού που υπηρετούμε προς όφελος των πολιτών. Ελπίζω, έστω και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση να μην επιμείνει στη θεσμική αυτή εκτροπή».

Δείτε εδώ την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Διαφήμιση
Διαφήμιση