HomeΚΡΗΤΗΑντίστροφη μέτρηση για τον Αποσελέμη

Αντίστροφη μέτρηση για τον Αποσελέμη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ξεκινήσει η παροχή νερού από το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο τη χώρας προς τις περιοχές της ανατολικής Κρήτης. Η ολιγοήμερη αλλαγή του χρονοδιαγράμματος δείχνει ότι τμηματικά από το Μάιο οι αγωγοί νερού θα τροφοδοτούν και το Ηράκλειο, με τη διαδικασία να αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο, οπότε και θα μπει σε πλήρη λειτουργία το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο της χώρας. Μάλιστα, από σήμερα τα συνεργεία του ΟΑΚ και της αναδόχου εταιρείας πιάνουν δουλειά για την κατασκευή των αγωγών που θα φέρουν το πρώτο νερό στις βρύσες του Ηρακλείου.

Πρόκειται για τον αγωγό που έρχεται από την εθνική οδό στο ύψος της Αλικαρνασσού και διακλαδίζεται προς τη δεξαμενή Δ4 στην περιοχή Παπα-Τίτου Μετόχι, ενώ περνάει από την οδό Κλεάνθους, προχωράει στην οδό Κρασαδάκη, τέμνει κάθετα τη λεωφόρο Κνωσού, περνάει από την Παπαναστασίου και καταλήγει στη δεξαμενή Δ3 στη Φορτέτσα. Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι φορείς παραμένουν σε εγρήγορση αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου και την ομαλή εκταμίευση χρημάτων για να μην υπάρχει πρόβλημα στην ολοκλήρωσή του, μιας και οι αυξημένες βροχοπτώσεις βοήθησαν σημαντικά να γεμίσει σχεδόν το φράγμα με νερό.

«Μια προϋπόθεση, αυτή του να έχει νερό το φράγμα, ολοκληρώθηκε. Τώρα επιμένουμε και εστιάζουμε την προσοχή μας σαν Οργανισμός στα επόμενα τμήματα, που είναι η ολοκλήρωση των δικτύων και του διυλιστηρίου. Στις πρώτες δεξαμενές θεωρούμε ότι θα είναι εφικτό να φτάνει καθαρό νερό τέλη του Μαΐου. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Δουλεύουμε γι’ αυτό», δήλωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Λευτέρης Κωπάσης.

«Η διατομή είναι πολύ μεγάλη. Συγκεκριμένα, έχει διάμετρο 1 μέτρου. Οπότε, όπως κανείς αντιλαμβάνεται, και οι τομές που θα προκύψουν στο οδόστρωμα θα είναι αρκετά μεγάλες και εκείνες με τη σειρά τους. Αυτό που θέλουμε να προσέξουμε είναι να μην τραυματίσουμε περισσότερο το οδόστρωμα της Κνωσού. Γι’ αυτό και τέμνεται μόνο καθέτως. Οπότε είναι μόνο 6 μέτρα η παρέμβαση εκεί. Και όχι κατά μήκος 300 μέτρων, όπως αρχικά επιδίωκε για λόγους ευνόητους η εταιρεία», είπε αναφερόμενος στο έργο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

«Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Οι υποδομές είναι αρκετά ικανές για να υποστηρίξουν το δίκτυο. Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι σαν περιοχή δικαιούμαστε κάποια έργα. Διότι εμείς προσφέρουμε όλο αυτό το νερό», είπε ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης.

Γέμισε το φράγμα

Ήδη πάντως στο φράγμα υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί 20 εκατομμύρια κυβικά νερού από τα 27 που χωράει συνολικά. Μάλιστα, οι αρμόδιοι που είδαν να συγκεντρώνονται στο φράγμα ανέλπιστες ποσότητες νερού επιμένουν ότι πρόκειται για ένα crash test, που αφορά στην υδροδότηση του Ηρακλείου από αυτό. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η χρηματοδότηση του έργου προχωράει κανονικά, με τα χρήματα να διατίθενται στην ολοκλήρωση του φράγματος και των υποστηρικτικών του έργων. Ωστόσο, άπαντες βρίσκονται σε εγρήγορση ούτως ώστε η χρηματοδότηση του έργου να συνεχιστεί απρόσκοπτα και το Μάιο. «Υπάρχει όμως και μια απαραίτητη συνθήκη που δεν είναι άλλη από τη ροή της χρηματοδότησης. Μέχρι τώρα υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα από την υπάρχουσα χρηματοδότηση που θα διατεθούν και το μήνα Μάιο. Αλλά για το επόμενο διάστημα θα χρειαστούν πρόσθετοι πόροι», τόνισε ως προς αυτό ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Λευτέρης Κωπάσης.

Νικολέτα Σφακιανάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση