HomeΚΡΗΤΗΠερισσότεροι από 100 μετανάστες αποβιβάστηκαν στη Γαύδο – Άφαντο το πλοίο που τους μετέφερε

Περισσότεροι από 100 μετανάστες αποβιβάστηκαν στη Γαύδο – Άφαντο το πλοίο που τους μετέφερε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θρίλερ από το πρωί στη θαλάσσια περιοχή της Γαύδου για πλοίο – φάντασμα που μετέφερε άγνωστο αριθμό επιβαινόντων. Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση, από αέρος και δια θαλάσσης των αρχών, ενώ στο νησί της Γαύδου έχουν ήδη αποβιβαστεί περισσότερα από 100 άτομα. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μετανάστες που κατάφεραν να φτάσουν στη Γαύδο είναι περίπου 140, όλοι τους άνδρες, ενώ ανάμεσα τους υπάρχουν και δύο τουλάχιστον 13χρονοι.

Όπως είχε δημοσιεύσει και νωρίτερα το cretapost (δείτε εδώ), ένας πολύ μικρός αριθμός επιβαινόντων στο μυστηριώδες πλοίο, 5 ή 6 σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έφτασε στο νησί, πιθανότατα κολυμπώντας από τη θέση Κόρφος, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών έφτασε στη Γαύδο από τη θέση Άσπες.

Εν τω μεταξύ, το πλοίο που τους μετέφερε παραμένει άφαντο. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι επιβαίνοντας πήδηξαν από το σκάφος στη θάλασσα. Εικάζεται πάντως ότι έφτασαν στη Γαύδο κολυμπώντας.

Πλωτό του Λιμενικού Σταθμού Παλαιόχωρας, αλλά και παραπλέοντα σκάφη, «χτενίζουν» τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Γαύδο αναζητώντας το σκάφος, ενώ στις έρευνες συμμετέχει και C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επίσης, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί,  αν υπάρχουν αγνοούμενοι.

Όλα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, όταν άγνωστος, που μιλούσε σπαστά αγγλικά, κάλεσε τον ευρωπαϊκό τριψήφιο αριθμό εκτάκτου ανάγκης 112 ενημερώνοντας ότι ένα σκάφος που πλέει νότια της Γαύδου, με 200 επιβαίνοντες βρίσκεται σε κίνδυνο. Αμέσως ξεκίνησε κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό του σκάφους χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα στη Γαύδο, επικρατεί αναβρασμός. Η δήμαρχος Ευαγγελία Καλλινίκου βρίσκεται στις Άσπες, ενώ ζητήθηκε από τους ελάχιστους κατοίκους του νησιού, να προετοιμαστεί το Δημοτικό Σχολείο προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά οι μετανάστες. Μέχρι στιγμής επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί η καταγωγή των επιβαινόντων στο πλοίο – φάντασμα και από πού προέρχονται. Υπενθυμίζεται ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια των εμπλεκόμενων αρχών και φορέων του νομού Χανίων, προκειμένου να εξευρεθεί ο καλύτερος τρόπος για τη φιλοξενία των ανθρώπων αυτών, αφού οι υποδομές της Γαύδου δεν επαρκούν. Εκτιμάται ότι αρχικά, και αν ο καιρός το επιτρέψει θα μετακινηθούν για προσωρινή φιλοξενία στα Χανιά.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του πλοίου, προκειμένου οι δουλέμποροι να συλληφθούν, αλλά κυρίως να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κι άλλοι επιβαίνοντες σε αυτό και πως θα μεταφερθούν στη στεριά με ασφάλεια.

Είναι  καλά στην υγεία τους – Τρόφιμα στη Γαύδο με ελικόπτερο

Καλά στην υγεία τους είναι οι περίπου 140 μετανάστες που πάτησαν σήμερα το πόδι τους στο νησί της Γαύδου.

Αρκετοί μεταφέρθηκαν στο αγροτικό ιατρείο του νησιού με τους γιατρούς ν’ αναφέρουν ότι δεν συντρέχουν κάποιο κίνδυνο.

Την ίδια ώρα, μετά από εντολή της αναπληρώτριας υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τ. Χριστοδουλοπούλου με ελικόπτερα μεταφέρονται τρόφιμα στην Γαύδο για την σίτιση των μεταναστών.

Οι αρχές βρίσκονται σε πλήρη συναγερμό για να εντοπίσουν τόσο το πλοίο – φάντασμα που τους μετέφερε όσο και τους άλλους μετανάστες εφόσον υπάρχουν.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση