HomeΚΡΗΤΗΑκέφαλο κινδυνεύει να μείνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Τι ζητά το Συμβούλιο Ιδρύματος από τον υπουργό Παιδείας

Ακέφαλο κινδυνεύει να μείνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Τι ζητά το Συμβούλιο Ιδρύματος από τον υπουργό Παιδείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, τόσο σε επίπεδο Συμβουλίου Ιδρύματος, όσο και στην πρυτανική αρχή, σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τις πρυτανικές εκλογές, καθώς η θητεία του σημερινού πρύτανη κ. Ευριπίδη Στεφάνου λήγει τον ερχόμενο Αύγουστο και ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να δεχτεί παράταση στην άσκηση των καθηκόντων του.

Υπό κανονικές συνθήκες, την περίοδο αυτή το πανεπιστήμιο θα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο, καθώς το 2015 είναι η χρονιά των πρυτανικών εκλογών για το μεγαλύτερο ΑΕΙ της Κρήτης. Ωστόσο οι συνθήκες που επικρατούν, λόγω των φοιτητικών κινητοποιήσεων  και του ισχύοντα νόμου – πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των πανεπιστημίων, δεν ευνοούν την ομαλή εξέλιξη της όλης διαδικασίας.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν «διαρρεύσει» ονόματα ενδιαφερόμενων πανεπιστημιακών να διεκδικήσουν την πρυτανεία του ιδρύματος.

Το όλο θέμα απασχόλησε πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ιδρύματος, η οποία και πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου παρουσία και του κ. Στεφάνου. Στη διάρκεια της συνεδρίασης η αναπληρώτρια πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος και πρώην αντιπρύτανης κ. Μαρουδιώ Κεντούρη ενημέρωσε το σώμα σχετικά με την ευρεία σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί προγενέστερα στο Υπουργείο Παιδείας, όπου ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς είχε διατυπώσει στους εκπροσώπους των Συμβουλίων όλων των ΑΕΙ την πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου να προχωρήσουν στην κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος των ΑΕΙ, με μεταβατικό νόμο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπαλτάς είχε επισημάνει στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ότι το Υπουργείο Παιδείας θα επιδιώξει να φέρει προς ψήφιση στη βουλή το μεταβατικό αυτό νόμο εντός του Απριλίου. Ωστόσο, αν υπάρξουν καθυστερήσεις ο υπουργός Παιδείας άφησε να εννοηθεί ότι θα διεξαχθούν πρυτανικές εκλογές με την ισχύουσα νομοθεσία.

Στην πράξη όμως έχει αποδειχθεί ότι οι εκλογικές διαδικασίες που διεξάγονται στα ΑΕΙ – ΤΕΙ με τον περίφημο νόμο – πλαίσιο «Διαμαντοπούλου» συνήθως οδηγούνται σε αδιέξοδο λόγω των φοιτητικών κινητοποιήσεων.

Με δεδομένο ότι ο κ. Στεφάνου δεν επιθυμεί την παράταση της θητείας του, ελλοχεύει σημαντικός κίνδυνος να μείνει ακέφαλο το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ειδικά αν προηγηθεί η κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος.

Στη σύσκεψη της 20ης Μαρτίου, αποφασίστηκε ομόφωνα, να αποσταλεί στο Υπουργείο Παιδείας επιστολή, ζητώντας τον άμεσο καθορισμό της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί για τις πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μάλιστα εντός του Μαΐου.

Στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του Συμβουλίου καθηγητής Γρηγόρης Σηφάκης προς τον κ. Μπαλτά επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Καθώς τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν οι απειλές και οι καταλήψεις ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, το ενδεχόμενο να διεξαχθούν πρυτανικές εκλογές με την ισχύουσα νομοθεσία, φαίνεται να αποκλείεται εκ των πραγμάτων. Ούτε όμως αναβολή των πρυτανικών εκλογών είναι πρακτικά δυνατή στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Κρήτης, επειδή ο πρύτανης κ. Στεφάνου, δεν θα δεχθεί παράταση της θητείας του που λήγει τον Αύγουστο του 2015».

Διαφήμιση
Διαφήμιση