HomeΕΛΛΑΔΑΑλέξης Τσίπρας: Η κόκκινη γραμμή είναι πως δεν συζητάμε πια για νέο Μνημόνιο

Αλέξης Τσίπρας: Η κόκκινη γραμμή είναι πως δεν συζητάμε πια για νέο Μνημόνιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με πολύ σκληρές αιχμές προς την αντιπολίτευση διάνθισε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στη Βουλή για την τρέχουσα διαπραγμάτευση, διαβεβαιώνοντας πως η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, πρόκειται να ανοίξει μέχρι τον Ιούνιο.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός απαξίωσε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας πως ονόμαζε “μεταρρυθμίσεις” τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, την ίδια ώρα που αρνείτο να ρυθμίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, παρότι ήταν μνημονιακή υποχρέωση (δείτε εδώ τι είπαν στην πρωτολογία  τους ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί).

Αυτό “ξεχάστηκε, τόσο απ’ την κυβέρνηση Σαμαρά, όσο και απ’ την Τρόικα” ανέφερε ο κος Τσίπρας και συνέχισε: “Γιατί από τα 2062 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ ελέγχθηκαν μόλις 25; Σήμερα μαθαίνουμε στον ξένο Τύπο, πως οι δημόσιοι υπάλληλοι παραιτήθηκαν επειδή τους ασκούνταν πιέσεις να μην ελέγξουν όσους ήταν στη λίστα Λαγκάρντ, επειδή ήσαν στενοί σας συνεργάτες κε Σαμαρά. Για πόσο νομίζατε πως θα μπορούσε να συνεχιστεί αυτό το αίσχος; Στις ελβετικές τράπεζες έχουν κατατεθεί μόλις 10 αιτήματα για έλεγχο ύποπτων προσώπων καθόλη τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης και δεν περίμενα ποτέ να μου τεθεί το ερώτημα ακόμα και απ’ την καγκελαρία της Γερμανίας, γιατί η Ελλάδα δεν έχει συνάψει συμφωνία με την Ελβετία” ανέφερε ο κος Τσίπρας για να συμπληρώσει:

“Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες σας. Δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση και έβγαλαν τα λεφτά τους έξω ανενόχλητοι. Σαν τον υπουργό σας των οικονομικών κε Σαμαρά”.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει μυστική διπλωματία από πλευράς κυβέρνησης, και πως η “ειλικρινής και σκληρή” διαπραγμάτευση που διεξάγεται, θα προχωρήσει μέχρι τέλους.

Υπενθυμίζοντας πως η νέα κυβέρνηση, αντί για το πλεόνασμα των 3,3 δις ευρώ το οποίο προϋπολόγιζε η κυβέρνηση Σαμαρά, αντιμετώπισε έλλειμμα 2,5 δις ευρώ, ο κος Τσίπρας τόνισε παράλληλα πως “η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο απ΄ το καλοκαίρι του 2014, που δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της, αλλά τα αποπληρώνει απ’ τον Προϋπολογισμό της”.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα κυβέρνηση κατάφερε με τη διαπραγμάτευσή της να οδηγηθεί στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, με την οποία “παρατάθηκε μεν η δανειακή σύμβαση αλλά ταυτόχρονα κερδήθηκε η μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα και η αντικατάσταση της 5ης αξιολόγησης απ’ τη λίστα μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης”: Αντί για τις περικοπές σε συντάξεις, τις αυξήσεις στο ΦΠΑ και τις ομαδικές απολύσεις, που περιλαμβάνονταν στο e-mail Χαρδούβελη, την 20η Φεβρουαρίου η κυβέρνηση έλαβε την δυνατότητα να αντιπροτείνει πρόγραμμα αναδιανομής βαρών και εισοδημάτων – ενώ επίσης “αναγνωρίστηκε και η ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για αμοιβαία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους”.

Η συζήτηση για το χρέος. “θα ανοίξει στην ώρα της, προκειμένου να καταλήξουμε μέχρι τον Ιούνιο σε ένα νέο αναπτυξιακό συμβόλαιο με τους εταίρους, για να μειωθούν οι στόχοι για τα υπέρογκα πλεονάσματα της επόμενης τρετίας που είναι συνώνυμα της πολιτικής της ακραίας λιτότητας” διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός.

Στρεφόμενος προς την αντιπολίτευση, ο κος Τσίπρας παρατήρησε πως η ΝΔ και το Ποτάμι μέμφονται την κυβέρνηση πως “έχει συνθηκολογήσει και υπογράψει Μνημόνια”, την ίδια ώρα που λένε ότι “οδηγεί τη χώρα στα βράχια”.

“Την απάντηση σ’ αυτές τις αντιφάσεις του αντιπολιτευτικού λόγου, την δίνει η ίδια η ζωή” ανέφερε ο κος Τσίπρας. “Ας μας πει σήμερα ο κος Σαμαράς, ο κος Θεοδωράκης: Είναι Μνημόνιο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση; Ο νόμος για τις 100 δόσεις που μέσα σε λιγότερο από μια βδομάδα έφερε στα ταμεία 100 εκ ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης έφερε μέσα σε πέντε μήνες μόλις 70 εκατομμύρια; Είναι Μνημόνιο το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος απ’ τα ασφαλιστικά ταμεία που μας γλυτώνει απ’ τις περικοπές στις συντάξεις που οι ίδιοι αποφασίσατε; Είναι Μνημόνιο η άρνησή μας να αυξήσουμε τον ΦΠΑ ή η λύση που δώσαμε για την βιομηχανία ζάχαρης; Είναι όλα αυτά παράταση του Μνημονίου;” αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

“Η παρούσα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, δεν δίστασε με όλους τους εκπροσώπους της, όπου κι αν βρέθηκε το τελευταίο διάστημα, να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, να διεκδικήσει όσα είχαν ξεχαστεί, να πει απαγορευμένες λέξεις – “αξιοπρέπεια, εθνική κυριαρχία, εθνικό σχέδιο ανάπτυξης” – αλλά και άλλες δύσκολες λέξεις, όπως “Ζήμενς, κατοχικό δάνειο, πολεμικές επανορθώσεις”, ακόμα και μέσα στο Βερολίνο. “Έπραξα ορθά που τα είπα αυτά στο Βερολίνο κε Σαμαρά, ή θα έπρεπε μήπως να πω κι εγώ “ουδείς αναμάρτητος” στην κα Μέρκελ;” ανέφερε δηκτικά ο πρόεδρος της κυβέρνησης.

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε εκ νέου τον Αντώνη Σαμαρά πως όσο ήταν πρωθυπουργός δεν εμφανιζόταν σχεδόν ποτέ στη Βουλή για να ενημερώσει για τις τότε διαπραγματεύσεις. Για το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς υπερασπίστηκε τον κ. Παπασταύρου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν τιμά τον κ. Σαμαρά που του παρείχε ασυλία στους ελέγχους του ΣΔΟΕ, ενώ διευκρίνισε πως και όσοι άλλοι βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ θα ελεγχθούν  όλοι ένας προς έναν.

Κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά για τις άδειες ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων και για το γεγονός πως δεν το έφερε ποτέ αυτό στη Βουλή, ενώ τον κάλεσε εκείνη την ώρα να απαντήσει εάν συμφωνεί ή όχι για να αποσπάσει το ναι του Αντώνη Σαμαρά.

Σαμαράς: Υπογράψατε μνημόνιο – Το καταλαβαίνουν και τα μικρά παιδιά

“Σας συγχαίρω κύριε Τσίπρα γιατί επιστρέψατε στον ρόλο σας σήμερα, αυτόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ζητάτε την συναίνεσή μας υβρίζοντάς μας; Λέτε “όλα στο φως” ενώ μας αφήνετε στο σκοτάδι; Ποια είναι τα μέτρα; Ζητάτε συναίνεση και τι φέρατε εδώ; Να κόψουμε την πλάκα. Δεν μας φέρνετε τα μέτρα; Έχετε κοστολογημένες προτάσεις;” είπε ο Αντώνης Σαμαράς στην δευτερολογία του.

“Είπατε ότι δεν υπογράψατε μνημόνιο”, συνέχισε ο Αντώνης Σαμαράς, αναθερμαίνοντας την κόντρα με την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

“Μνημόνιο υπογράψατε και το ξέρουν και τα μικρά παιδιά. Η Πρόεδρος της Βουλής, που πάντα χτυπάει το κουδούνι γρηγορότερα σε μένα…” είπε ο πρώην πρωθυπουργός, διότι εκείνη την στιγμή ακούστηκε το καμπανάκι της Βουλής.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου… σήκωσε το γάντι και απάντησε: “Το κουδούνι χτυπάει αυτόματα…”.

Ο Αντώνης Σαμαράς συνέχισε λέγοντας: “Η Πρόεδρος της Βουλής έλεγε ότι θα είναι εθνική προδοσία όποιος θα έχει δικαστήρια του Λουξεμβούργου. Γίνατε προδότες για την κυρία Πρόεδρο;”.

Ο τέως πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: “Φουλ υποστήριξη από την Χρυσή Αυγή έχετε. Ούτε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος επί κυβέρνησης Σαμαρά να ήταν. Εγώ στην θέση σας θα ανησυχούσα”, προσέθεσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας στην συνέχεια για τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ πως “είναι ο άνθρωπος που αγαπάει την Ελλάδα ίσως περισσότερο από τον καθένα”.

Αποχώρησε η Ν.Δ. από την Βουλή

Αποχώρησε λίγο πριν τις 12 το βράδυ από τη Βουλή η Νέα Δημοκρατία έπειτα από την απόφαση της Προέδρου της Βουλής να δώσει το λόγο, επί προσωπικού, στον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.

Φεύγοντας από την αίθουσα ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, έλεγε ότι αυτά που συμβαίνουν είναι ντροπή, ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν συμπεριφέρεται ως πρόεδρος ολόκληρης της Βουλής αλλά ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνιζε ότι έχει ζήσει στη Βουλή δύσκολες στιγμές με τον Αλευρά πρόεδρο, αλλά αυτά που έγιναν σήμερα δεν τα έχει ξαναδεί ποτέ.

protothema.gr/newsit.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση