HomeΕΛΛΑΔΑLIVE: Η μάχη για τα μέτρα στη Βουλή – Αλ. Τσίπρας: Αφήσατε άδεια τα ταμεία – Σαμαράς: Επεκτείνατε το μνημόνιο

LIVE: Η μάχη για τα μέτρα στη Βουλή – Αλ. Τσίπρας: Αφήσατε άδεια τα ταμεία – Σαμαράς: Επεκτείνατε το μνημόνιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συζήτησης για τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι άφησε άδεια ταμεία, αλλά και πως λεηλάτησε μισθωτούς και συνταξιούχους και «άφησε ανενόχλητους όσους δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση».

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «υπάρχει συλλογική στρατηγική διαπραγμάτευσης, ανοιχτή και διαφανής απέναντι στον ελληνικό λαό», σημειώνοντας πως σήμερα «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τη διαπραγματευτική λογική της κυβέρνησης και μας ζητά να μην κάνουμε βήμα πίσω».

«Θα τηρήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού», υπογράμμισε σημειώνοντας ότι «ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες, που δεν κρύβονται πια» και πως η στρατηγική της κυβέρνησης «αποδίδει καρπούς», παρά το «ναρκοθετημένο περιβάλλον».

Ο κ. Τσίπρας είπε αμέσως μετά ότι τα δημόσια ταμεία που παρέλαβε η κυβέρνηση δεν είχαν το πλεόνασμα για το οποίο μιλούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας πως ο νόμος για τις 100 δόσεις ήταν τόσο ελλιπής, ώστε έφερε μόλις 70 εκατ. ευρώ.

«Μόνο σε μία εβδομάδα φέραμε 100 εκατ. ευρώ από τις 100 δόσεις» είπε, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που από το καλοκαίρι του 2014 δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της, αλλά τα αποπληρώνει από τον προϋπολογισμό της.

«Η διαπραγματευτική μας στρατηγική οδήγησε στην παράταση της διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αντί για το mail Χαρδούβελη, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, με την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου αναγνωρίζεται η ανάγκη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση «είναι ο δρόμος για την απαλλαγή από τη λιτότητα εντός της Ευρωζώνης».

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε: «Θα συνεχίσετε να φέρεστε σαν φερέφωνα των εμπνευστών του Μνημονίου; Αυτό είναι το ερώτημα. Και πρέπει απόψε να απαντηθεί χωρίς μισόλογα».

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «ορισμένοι φέρονται ως φερέφωνα των εμπνευστών των μνημονίων» και πρόσθεσε πως «η αντιπολίτευση πρέπει να αποφασίσει αν η κυβέρνηση έχει υπογράψει μνημόνια ή οδηγεί τη χώρα στα μνημόνια».

«Ή το ένα ισχύει ή το άλλο», είπε.

«Είναι Μνημόνιο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση; Είναι Μνημόνιο ο νόμος για τις 100 δόσεις που έχει φέρει ήδη 100 εκ. ευρώ σε μία εβδομάδα;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους και «όχι μια άνευ όρων παράδοση».

«Η ελληνική κοινωνία καταλαβαίνει και μας στηρίζει», ανέφερε, τονίζοντας ότι το Μνημόνιο απέτυχε και πέρασε στην ιστορία» και πως πλέον, «έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις για το καλό της κοινωνίας και ανακούφισης των ασθενέστερων».

Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά ο πρωθυπουργός ρώτησε γιατί δεν προχώρησε η κυβέρνησή του σε ουσιαστικούς ελέγχους για την φοροδιαφυγή.

«Από τα 2.062 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί μόνο 25», είπε.

«Μόλις 10 αιτήματα για φοροδιαφυγή έχουν κατατεθεί στην Ελβετία από την Ελλάδα», συνέχισε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση πως «λεηλάτησε μισθωτούς και συνταξιούχους και άφησε ανενόχλητους όσους δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η νέα ελληνική κυβέρνηση ματώνει, «για να μην ματώνει ο ελληνικός λαός» και τόνισε πως έχει καταθέσει στους εταίρους λίστα πραγματικών μεταρρυθμίσεων όπως μέτρα καταπολέμησης λαθρεμπορίου, εναρμόνιση ελληνικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό δίκαιο, εντατικοποίηση ελέγχων σε εμβάσματα τραπεζών, καταπολέμηση μαύρης εργασίας, φόρος για τηλεοπτικές διαφημίσεις κ.λπ.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε στη συνέχεια την αντιπολίτευση να συστρατευτεί στην κρίσιμη προσπάθεια διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι κυβέρνηση «μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας» και «λέει λέξεις που είχαν ξεχαστεί».

«Η κυβέρνηση δεν δίστασε να πει λέξεις όπως αξιοπρέπεια, εθνική κυριαρχία -αλλά και Siemens, πολεμικές αποζημιώσεις, ακόμη και μέσα στο Βερολίνο», ανέφερε και ζήτησε από τους πολίτες και το λαό, τις κοινωνικές τάξεις-θύματα του Μνημονίου να σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης  στην εθνική αυτή προσπάθεια.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση κορυφής στη Βουλή ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:30 και οι έμπειροι κοινοβουλευτικοί παρατηρητές στοιχηματίζουν για το αν η διαδικασία θα οδηγήσει σε ολομέτωπη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ή σε προσωρινή συναίνεση, εν όψει και των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Το διαδικαστικό καθορίζεται από το περιεχόμενο του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο, τη συζήτηση ανοίγει ο πρωθυπουργός με δεκάλεπτη τοποθέτηση, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για την πορεία των συζητήσεων με τους δανειστές.

Τον πρωθυπουργό ακολούθησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ τον λόγο θα πάρουν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί κατά σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης για τις πεντάλεπτες πρωτολογίες τους, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την πεντάλεπτη δευτερολογία του πρωθυπουργού και τις τρίλεπτες των υπολοίπων.

Σαμαράς: Χάθηκε στη μετάφραση το πλήρως κοστολογημένο σας πρόγραμμα;

Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε με… φουλ επίθεση, λέγοντας όταν ανέβηκε στο βήμα πως “στομάχι να έχω, όλα θα τα ζήσω…”.

Στην συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε: “Μιλήσατε για δικό μου συνεργάτη. Εγώ επειδή είμαι της ευθείας, της αντρικής σχολής…”.

Σε εκείνο το σημείο επικράτησε ένταση στο κοινοβούλιο, με τον Α. Σαμαρά να λέει: “Προτιμάτε την τεθλασμένη; Άλλα να λέτε και άλλα να εννοείτε; Θέλω να πω ότι μακάρι η Ελλάδα να είχε δέκα Παπασταύρου. Είναι ντροπή. Ξέρω όμως γιατί το κάνετε. Για να κατασκευάσετε μέσα στη Νέα Δημοκρατία έναν Κατρούγκαλο”.

Σαμαράς: Σταματήστε να κοροϊδεύετε τον κόσμο

Όσον αφορά στα διλήμματα που θέτει η κυβέρνηση, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: “Εμείς είμαστε με την Ελλάδα. Με ό, τι ωφελεί την Ελλάδα και είμαστε απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό”.

Αν εμπνέατε εμπιστοσύνη δεν θα “έφευγαν” οι καταθέσεις, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έσταξε… “φαρμάκι” και για τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτώντας αν αυτές συμφωνούν με τις μεταρρυθμίσεις που προκρίνει η κυβέρνηση.

Όσο συνεχίζετε το θέατρο της εικονικής διαπραγμάτευσης, τόσο ο λογαριασμός θα αυξάνεται, τόνισε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ.

Άλλα σημεία της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά

– Τι απέγινε το πλήρως κοστολογημένο σας πρόγραμμα; Χάθηκε στη μετάφραση;

– Θυμάστε που ο υπουργός σας κύριε Τσίπρα έλεγε ότι δεν χρειαζόμαστε τα 7,2 δισ.;

– προσπαθείτε να πάρετε πίσω τα ψέμματα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει

– Έχετε αποδεχθεί σχεδόν τα πάντα από το e-mail Χαρδούβελη – Εκείνο το e-mail αφορούσε όμως το πως θα βγούμε από την κρίση, ενώ το e-mail Βαρουφάκη μας βάζει πιο βαθιά

– Σπρώξατε την χώρα στις εκλογές

– Εγώ δημιουργούσα φίλους, εσείς δημιουργείτε αληθινούς εχθρούς

– Χάνετε χρόνο κύριε Τσίπρα και ο λογαριασμός -που τον πληρώνει ο ελληνικός λαός- ανεβαίνει

– Αφήστε τα παραμύθια και μην κάνετε συγκρίσεις με την δική μας κυβέρνηση. Δεν σας παίρνει να κάνετε τέτοιες συγκρίσεις. Όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση δεν υπήρχε ανησυχία για το αν θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας

– Εμείς κάναμε αληθινή διαπραγμάτευση χωρίς φανφάρες. Για να τελειώσει η αβεβαιότητα, εγώ είμαι πρόθυμος να βοηθήσω. Μία σοβαρή συμφωνία εμείς θα την στηρίξουμε (αν δεν την σαμποτάρει το εσωτερικό σας) αλλά μην μας θεωρείτε δεδομένους

– Το κέντρο καταλήφθηκε ξανά από ορδές μεταναστών. Οι κουκουλοφόροι βανδαλίζουν ξανά, στο Πανεπιστήμιο έγινε ξανά κατάληψη

– Ο κόσμος δεν σας ψήφισε για να παραδώσετε την χώρα σε λαθρομετανάστες και κουκουλοφόρους

– Δεν έχετε καιρό κύριε Τσίπρα. Εγώ στην θέση σας δεν θα καλούσα εδώ συζήτηση εν μέσω διαπραγματεύσεων. Είναι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει. Αν θέλετε τη λύση εμείς θα βοηθήσουμε

Επίθεση στον Σαμαρά από τον Ν. Μιχαλολιάκο

Στον πρώην πρωθυπουργό επιτέθηκε ο Νίκος Μιχαλολιάκος, στην ομιλία του στη βουλή κατά τη συζήτηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

«Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για ορδές λαθρομεταναστών που έχουν καταλάβει τις πόλεις. Τι παραπάνω είχαμε πει εμείς, που η κυβέρνησή του μας χαρακτήρισε εγκληματική οργάνωση για αυτά τα λόγια;», είπε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, που ανέβηκε στο βήμα αμέσως μετά από τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε και στη στιχομυθία του πρώην πρωθυπουργού με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, αμέσως μετά την ομιλία του, κατά την οποία χαρακτήρισε λογοκρισία την παρατήρηση που του έκανε η πρόεδρος της βουλής.

«Ο κ. Σαμαράς μίλησε για λογοκρισία. Ενημερώνω το σώμα ότι αποσπάσματα από αγορεύσεις βουλευτών της ΧΑ έχουν μπει στη δικογραφία που έγινε με τις πολιτικές παρεμβάσεις εκείνης της εποχής που αποκαλύφθηκαν με το περίφημο βίντεο Μπαλτάκου, το οποίο ουδέποτε συζητήθηκε σε αυτή την αίθουσα», είπε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής.

Ακόμη, ο κ. Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε και στη φράση του κ. Σαμαρά ότι η χώρα θα οδηγηθεί στα βράχια, αναφέροντας ότι αυτό το επέλεξε ο λαός. «Στις 25 Ιανουαρίου ο λαός ψήφισε κατά του μνημονίου. Αν όπως είπε ο κ. Σαμαράς, η χώρα οδηγηθεί στα βράχια, το επέλεξε ο λαός με πλήρη ευθύνη. Κι αν δεν το είχε αντιληφθεί, φρόντισε να το πει η ΝΔ με την προεκλογική προπαγάνδα και τα σποτ της κινδυνολογίας ότι θα κλείσουν οι τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ και θα σταματήσει η καταβολή των μισθών. Αρα, ο λαός εν πλήρη γνώσει ανέλαβε την ευθύνη να ρίξει τη χώρα στα βράχια, όπως ισχυρίζονται ότι θα συμβεί».

Ο αρχηγός της ΧΑ χαρακτήρισε το success story και το πρωτογενές πλεόνασμα ως καμμένη γη, ενώ κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι ευθύνεται για την εκροή των καταθέσεων.

«Η κυβέρνηση αυτή βρίσκεται στην εξουσία, την ψήφισε λαός για να καταγγείλει το μνημόνιο, τη δανειακή σύμβαση. Ελπίζω να τηρήσει την υπόσχεσή της και να το πράξει γιατί μόνο τότε θα πάψει το καθεστώς της δουλείας και θα επιστρέψει η εθνική κυριαρχία στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Μιχαλολιάκος.

Θεοδωράκης: Σύγκρουση με συντεχνίες και το λόμπι της δραχμής ή ευρωπαϊκή τραγωδία

Με δικό του δίλημμα απάντησε στο δίλημμα του πρωθυπουργού ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Θα συγκρουστείτε με τα συμφέροντα, με τις συντεχνίες, με το λόμπι της δραχμής, θα προχωρήσετε στην ευρωπαϊκή πορεία με αλλαγές, ή η θα μας οδηγήσετε στην έξοδο και στην ευρωπαϊκή τραγωδία; Σε αυτό το δίλημμα πρέπει να δώσετε απάντηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα μας βρείτε αντίθετους στις ιδεοληψίες» τόνισε, επισημαίνοντας την ανάγκη ενιαίας γραμμής στην κυβέρνηση με αποκλίσεις στις απόψεις του ίδιου του πρωθυπουργού και του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, («Πάμε μαζί με τη Γερμανία» ή «σύγκρουση με τη γερμανική Ευρώπη;») τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τον υπουργό Ναυτιλίας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ (παρεμβαίνοντας, ο κ. Δραγασάκης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση συζητά ένα κοινοπρακτικό σύστημα με τη συμμετοχή του δημοσίου και όχι ιδιωτικοποίηση, με τον κ. Θεοδωράκη να απαντά «Δραγασάκης – Δρίτσας 0-1»).

«Από την ηδονή των συνθημάτων τα υπουργικά στελέχη να περάσουν στην ηδονή της δράσης» ανέφερε χαρακτηριστικά, παραφράζοντας τον Αριστοτέλη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επισήμανε ακόμη την ανάγκη τα λεφτά των υπουργών που είναι στην Ευρώπη να επιστραφούν στις ελληνικές τράπεζες, λέγοντας ότι «δεν τους ενοχοποιούμε αλλά να πάρουν τα ρίσκα και να τα φέρουν πίσω».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ακόμη ότι «οι συμφωνίες που έχουν δρομολογηθεί πρέπει να τηρηθούν η χώρα έχει συνέχεια, εκτός αν υπάρχει μείζον θέμα διαφθοράς… Τότε η κυβέρνηση να φέρει στοιχεία».

Διερωτήθηκε δε, αν είναι ηθικό θέμα όπως είπε στη Γερμανία ο Αλέξης Τσίπρας ή υλική απαίτηση όπως είπε εδώ το γερμανικό δάνειο. «Επιστρέφετε στην άποψη της κυβέρνηση εσωτερικού ότι είναι υλικό θέμα για εμάς είναι υλική απαίτηση» ξεκαθάρισε.

«Ισχύει η συμφωνία για τους Αμερικανούς 70 – 30 για τους υδρογονάνθρακες, ισχύει και το πρωτοσέλιδο της Αυγής για το ‘λεφτά υπάρχουν’;» αναρωτήθηκε ακόμη.

Διευκρίνισε επίσης ότι το Ποτάμι ψήφισε τις διατάξεις για την ανθρωπιστική κρίση αν και ήταν ψίχουλα σε σχέση με αυτά που έπρεπε να δοθούν (200 ευρώ το χρόνο) και ότι το κόμμα του αντιπρότεινε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Για τις 100 δόσεις δήλωσε ότι είναι τακτοποίηση εκκρεμότητας που το Ποτάμι επίσης την ψήφισε, δεν είναι όμως μεταρρύθμιση. Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να φέρει στη Βουλή με τον ίδιο ζήλο που φέρνει το ν/σ για την ΕΡΤ και το ν/σ για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση αποφεύγει τη συζήτηση «όπως ο διάβολος το λιβάνι»

Ότι αποφεύγει τη συζήτηση «όπως ο διάβολος το λιβάνι» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή για την διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, σήμερα στη Βουλή δεν έγινε ενημέρωση, αλλά «επανάληψη συνθημάτων» και μάλιστα «αμήχανα» καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση ήξερε ότι «θα σήκωνε το χέρι μαζί με την ΝΔ» και αυτό «οδήγησε σε παρωδία συζήτησης».

Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, ο πρωθυπουργός «προσπαθεί να παρουσιάσει ως υπερήφανη διαπραγμάτευση» τις ιδιωτικοποιήσεις και χρησιμοποιεί «παραπλανητικά συνθήματα για τέλος λιτότητας και αντιυφεσιακά μέτρα», ενώ  πρόσθεσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων «όχι μόνο δεν έφερε αμέσως στη Βουλή νόμο κατάργησης των μνημονίων, αλλά προχώρησε σε νέα συμφωνία επέκτασης των μνημονίων» και επί 40 μέρες «δεν έφερε στη Βουλή την συμφωνία για συζήτηση».

Βενιζέλος: Δεν θα στηρίξουμε για να καταστρέψετε τη χώρα ή για να κάνετε κωλοτούμπα χωρίς επιπτώσεις

«Μην περιμένετε να σας χειροκροτήσουμε αν θελετε να καταστρέψετε τη χώρα ή να κάνετε γυριστή χωρίς πολιτικές επιπτώσεις» είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του στη Βουλή.

Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού υποστηρίζοντας ότι ήρθε η ώρα να πληρώσουν τα αντιμνημονιακά τους ψεύδη.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε:

Κάθε κοινοβουλευτική συζήτηση – ακόμη και με την συνοπτική και κολοβή διαδικασία- είναι καλοδεχούμενη γιατί βοηθά να συνειδητοποιήσετε πόσο ρηχά είναι τα παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης

Δεν καλύπτει κραυγαλέα παράταση που παραπέμπει ρητά στο μνημόνιο

κρύβατε το κείμενο της παράτασης για να μη φανεί ότι σας πήραν τα 11 δις του αποθεματικού του ΤΧΣ και τώρα εκλιπαρείτε να πάρετε πίσω το 1,2 δισ λόγω επειγουσών ταμειακών αναγκών.

Σας έδωσα τα κείμενα 18/2 και 20/3 στη Βουλή

Ποιες είναι οι ανακοινώσεις που κάνετε σήμερα;

Ηρθατε να ζητήσετε από εμάς τα ρέστα για τα δημαγωγικά σας ψέματα των τελευταίων 5 ετών. Χρωστάτε την κυβερνητική σας υπόσταση στην αντιμνημονιακή σας ψευδολογία.

Λες και υπήρχε άλλη λύση και δεν την εφαρμόσαμε.

Ολα κρίνονται κάθε μέρα. Η νομιμοποίηση κάθε κυβέρνησης διαρκεί μια μέρα και κρίνεται στην πράξη.

Με ποια σκέψη σας ψήφισε το 36% του ελληνικού λαού;

Με την προσδοκία να πετύχετε κάτι περισσότερο και καλύτερο όχι για να ακυρώσετε τις θυσίες του ελληνικού λαού, ενώ ήταν σε φάση εξόδου από το Μνημόνιο.

Πήγατε χιλιόμετρα πίσω, βαθιά μέσα στο Μνημόνιο με μόνη προοπτική τον Ιούνιο το Μνημόνιο 3. Στο πλαίσιο της νέας γλώσσας νέο αναπτυξιακό συμβόλαιο

Τι σας πείραζε να αξιοποιούσατε τις δικές μας κόκκινες γραμμές προσθέτοντας τις δικές σας

Αόριστο και αταξινόμητο και ακοστολόγητο κατάλογο με μέτρα.

Ο λόγος; Οι λέξεις και η προστασία των αντιμνημονιακών ψεμάτων.

Φάγατε δύο πολύτιμους μήνες και επιδεινώσατε όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Υστέρηση εσόδων, διαρροή καταθέσεων, ακύρωση θετικού ρυθμού ανάπτυξης, αγωνία που την καλλιεργεί η κυβέρνηση με τις δηλώσεις στελεχών της, για Grexit

Θυμηθείτε τι λέγατε προεκλογικά και τι έγινε μετεκλογικά

Εκλιπαρείτε για τις δόσεις

Ζητήσατε εφαρμογή δεσμεύσεων του 2012 που εμείς είχαμε πετύχει και τώρα τα μασάτε.

Ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύοντας τη χώρα ενώπιον της Μέρκελ ότι το θέμα είναι νομικό και ηθικό. Θα το επικαλεστούν οι Γερμανοί

Οι ΗΠΑ σας εκλαμβάνουν ως γραφικούς όταν ζητάτε συνεκμετάλλευση 70%-30% στα κοιτάσματα του Αιγαίου.

Ψάχνετε ακόμη και στο Ιράν

Είστε σε ταμειακό αδιέξοδο το οποίο παραδόξως έχετε μετατρέψει σε γεωπολιτικό αδιέξοδο είναι πρωτοφανές.

Δεν έχετε ούτε κοινωνική και εθνική εντολή ρήξης.

Εχετε κρίση νομιμοποίησης, δύο μήνες μετά τις εκλογές. Γι’ αυτό επιλογή σας είναι η διολόσθηση και η μετακύλιση ευθύνης στους ξένους και στην αντιπολίτευση.

Επί δέκα εβδομάδες διαπραγματεύεστε κάθε εβδομάδα από διαρκώς χειρότερη θέση.

Περάσαμε αρχικά τη φάση Βαρουφάκη, συνεντεύξεις, ναρκισσισμοί.

Φαγώθηκε ο πρώτος μήνας

Αρχίζει η φάση του κ. Τσίπρα με επταμερή, επίσκεψη στη Μέρκελ αναγνωρίζει ο Πρωθυπουργός και το απολαμβάνει ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μ’ εκείνη.

Και σήμερα έχουμε τη λίστα. Τι είναι αυτό; Είναι αυτό λίστα μεταρρυθμίσεων; Κοστολογημένη;

Πόσα; Πού; Πότε; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Περιμένουμε το Eurogroup μαζί με το Πάσχα, μέχρι που θα μας πάει η συμφωνία;

Πότε και πώς θα θέσετε το θέμα του χρέους;

Μιλάτε διαρκώς για μεταρρυθμίσεις αλλά το θέμα είναι το δημοσιονομικό κενό. Και δεν μιλάμε για εφάπαξ μέτρα αλλά που πρέπει να ισχύουν και την επόμενη χρονιά.

Λέτε λεφτά υπάρχουν και πήρατε

Φέρατε ως κατεπείγον το ν/σ για τις 100 δόσεις ενώ υπήρχε αλλά το είχατε καταψηφίσει. Και την επόμενη ημέρα υπογράψατε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία συνυπέγραψε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ποιούς ευνοεί η ΠΝΠ; Θα το δούμε στη σχετική συζήτηση. Καταργείτε τις ποινές για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο. Να φέρετε να δούμε ποιοι ωφελήθηκαν από αυτή.

Λέτε ότι αποφύγατε τη χρεοκοπία και πληρώσατε μισθούς και συντάξεις. Εχετε τη λογική του Χότζα: Γεμίζουμε ένα δωμάτιο με ζώα, βγάζουμε ένα ζώο έξω και αναπνέουμε.

Τώρα ζητάτε να σας χειροκροτήσουμε. Για να καταστρέψετε τη χώρα; Ή για να κάνετε γυριστή χωρίς πολιτικό κόστος. Ε, όχι! Τέτοια στάση μην περιμένετε.

Στηρίζουμε την εθνική συναίνεση. Στηρίζουμε τον στρατηγικό σχεδιασμό, όχι τον τυχοδιωκτισμό, την αλαζονεία, την εθνική ανευθυνότητα.

Εχετε παραδώσει στον κ. Καμμένο τα άγια των αγίων των εθνικών θεμάτων.

Διαφυγές δεν υπάρχουν. Ολα πληρώνονται εδώ.

Δημοψήφισμα δεν υπάρχει. Το ουσιαστικό ερώτημα θα είναι μέσα ή έξω από το ευρώ. Και επί δημοσιονομικών δεν επιτρέπονται δημοψηφίσματα. Εκλογές; Με ποιο πλαίσιο;

Μην παίζετε με το εθνικό συμφέρον.

protothema.gr/newsit.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση