HomeΚΡΗΤΗΤο ΤΕΕ-ΤΑΚ συντάσσεται κατά της πώλησης των περιφερειακών αεροδρομίων

Το ΤΕΕ-ΤΑΚ συντάσσεται κατά της πώλησης των περιφερειακών αεροδρομίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την απόφαση της να συνυπογράψει, μαζί με άλλους 161 φορείς σε ολόκληρη την Ελλάδα, το ψήφισμα ενάντια στην πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων, γνωστοποίηση και η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Σε πρόσφατη συνεδρίασή της, η ΔΕ έλαβε ομόφωνα την απόφαση, εκτιμώντας ότι τα περιφερειακά αεροδρόμια είναι απόλυτα κερδοφόρες και βιώσιμες επιχειρήσεις υπό κρατικό έλεγχο και το καθεστώς που τα διέπει δεν θα έπρεπε να μεταβληθεί.

Η Δ.Ε του ΤΕΕ-ΤΑΚ επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ότι προσφάτως, 161 φορείς από την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 29 από την Κρήτη, συνυπέγραψαν το ψήφισμα κατά της πώλησης των Περιφερειακών Αεροδρομίων, ζητώντας την ακύρωση της άκρως επιζήμιας για την οικονομία, όπως λένε, δρομολογούμενης αποκρατικοποίησης των Περιφερειακών Αερολιμένων, την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και του θεσμικού του ρόλου και την άμεση αναβάθμιση των Περιφερειακών Αερολιμένων για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους.

Το ψήφισμα εστάλη στο πρωθυπουργικό γραφείο και στους αρμόδιους υπουργούς, ενώ οι 161 θεσμικοί φορείς και συλλογικότητες, συνέστησαν την «Κοινή Πρωτοβουλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων».

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι οι περισσότεροι Κρατικοί Αερολιμένες, βρίσκονται στις νησιωτικές Περιφέρειες της Ελλάδας (των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, της Δωδεκανήσου, του Αιγαίου), γεγονός που τους καθιστά άκρως αναγκαίους για την ενδοπεριφερειακή κοινωνική συνοχή, την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών και την εθνική ασφάλεια.

Παράλληλα τονίζουν ότι είναι απόλυτα κερδοφόρες και βιώσιμες επιχειρήσεις υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση, ενισχύουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο και έχουν άμεσες δυνατότητες αύξησης της αποδοτικότητας – κερδοφορίας τους.

Οι 161 φορείς υπογραμμίζουν ακόμα ότι είναι επιζήμια για την οικονομική εξέλιξη της χώρας, η δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου στον τομέα των αερομεταφορών.

Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας καταχωρήθηκε σε κοινοπραξία με βασικό μέτοχο το γερμανικό κράτος και συγκεκριμένα την εταιρεία Fraport AG. Η παραχώρηση θα είναι για 40 χρόνια με το εφάπαξ τίμημα σε 1.2 δισεκατομμυρίων ευρώ και το ετήσιο εγγυημένο μίσθωμα ανέρχεται 23 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση