HomeΕΛΛΑΔΑΤσίπρας: «Οχι σε υφεσιακά μέτρα, δεν συζητώ τρίτο μνημόνιο»

Τσίπρας: «Οχι σε υφεσιακά μέτρα, δεν συζητώ τρίτο μνημόνιο»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Απορρίπτει το ενδεχόμενο λήψης νέων υφεσιακών μέτρων που «αντίκεινται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης», ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  ενώ διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει ζήτημα ούτε τρίτου μνημονίου, ούτε βεβαίως νέου δανείου».

«Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση» δηλώνει ο κ. Τσίπρας.

Σε συνέντευξή του στη Realnews, ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι «το πρόβλημα της ρευστότητας θα αντιμετωπιστεί άμεσα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις» και υπογραμμίζει ότι δεν συζητά νέο μνημόνιο ή τρίτο δάνειο.

«Η συμφωνία του Ιουνίου δεν μπορεί παρά να αφορά και την αλλαγή των όρων για την αποπληρωμή του χρέους, καθώς και την απομείωσή του. Επομένως, από την πλευρά μας δεν υπάρχει ζήτημα ούτε τρίτου μνημονίου, ούτε βεβαίως νέου δανείου» αναφέρει.

Ο κ. Τσίπρας αφήνει αιχμές για τη στάση της ΕΚΤ, λέγοντας ότι «θα μπορούσε να μην έχει εξαντλήσει όλη της την αυστηρότητα στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως είχε πράξει και το καλοκαίρι του 2012».

Υποστηρίζει πως υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που επιζητούν τη ρήξη, αλλά εκτιμά πως θα κυριαρχήσουν οι δυνάμεις «οι οποίες επιδιώκουν έναν έντιμο και ειλικρινή συμβιβασμό μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών».

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει τη στάση της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις λέγοντας: «Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με ενισχυμένη συμμετοχή του Δημοσίου, ώστε να εξασφαλίζονται το δημόσιο συμφέρον και η απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Σημειώνει πως ένας από τους κύριους στόχους της κυβέρνησης είναι η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής και τονίζει πως έχουν ξεκινήσει έρευνες σε λίστες των μεγαλοκαταθετών, σε ύποπτες συμβάσεις ενώ αποτελεί προτεραιότητα το επόμενο διάστημα, η εκκίνηση και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.

Καλύπτει δε τον κ. Κατρούγκαλο λέγοντας ότι «το θέμα συντηρείται από την αντιπολίτευση για λόγους εντυπώσεων» και πως ο υπουργός έχει δώσει επαρκέστατες εξηγήσεις, ενώ χαρακτηρίζει εξαιρετική τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, «παρά τις γνωστές ιδεολογικές διαφορές».

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη και τα σενάρια για απομάκρυνση ή παραγκωνισμό, τονίζει πως «είναι ένα από τα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης και η στρατηγική του στη διαπραγμάτευση, αφορά συλλογικές επεξεργασίες και όχι προσωπική στάση», ενώ στηρίζει την πρόεδρο της Βουλής λέγοντας πως εκτελεί τα καθήκοντά της «με υπευθυνότητα και αυταπάρνηση».

Υπογραμμίζει ότι είναι «σενάρια εαρινής νυκτός» τα περί οικουμενικής κυβέρνησης. απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές, θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών σε αυτήν τη φάση ενώ δηλώνει πως εάν ο κ. Σαμαράς του ζητήσει συνάντηση θα τον δει για να τον ενημερώσει.

Αναφέρει ότι δεν έχει διαπιστώσει έως τώρα τάση προσωπικών στρατηγικών από στελέχη αλλά σημειώνει πως «αν υπάρξουν στελέχη στο μέλλον που θα βάλουν το προσωπικό τους πολιτικό συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό».

Διαφήμιση
Διαφήμιση