HomeΚΡΗΤΗΤούρκικη κρήνη, σκεπάστηκε από μπάζα, και έγινε αποθήκη – Θλίψη για το Χαζινέ

Τούρκικη κρήνη, σκεπάστηκε από μπάζα, και έγινε αποθήκη – Θλίψη για το Χαζινέ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κάθε γειτονιά στο Ηράκλειο και μια «σταγόνα» ιστορίας. Η πολύπαθη αυτή πόλη, με τη μακραίωνη ιστορία, κρύβει σε κάθε γωνιά, ένα μνημείο, άλλοτε φροντισμένο και άλλοτε ξεχασμένο. Περισσότερο «δεινοπαθούν» τα ξεχασμένα μνημεία. Όπως αυτό που εντόπισε το Cretapost και για το οποίο λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξή του. Αν και όπως φαίνεται κάποτε φροντίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, έπεσε «θύμα» κι αυτό των σημαντικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται στο έργο της ανάπλασης στην πλατεία της Αναλήψεως, μια περιοχή στο κέντρο της πόλης, που εδώ και μήνες μοιάζει στην κυριολεξία εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο.

hazines2

Ο λόγος για το Χαζινέ, μια «ανώνυμη» τούρκικη κρήνη, ή αλλιώς ένα σεμπίλ, που την εποχή της δόξας του, όπως θυμούνται οι παλιοί Ηρακλειώτες και ειδικά όσοι ανδρώθηκαν στα σκαλοπάτια της Ανάληψης, οι παλιοί Νταμπιανοί δηλαδή, τροφοδοτούσε με νερό όλα τα νοικοκυριά της Ακ Τάμπιας, όπως λεγόταν στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα η συνοικία της Αναλήψεως, η ευρύτερη περιοχή δηλαδή του προμαχώνα του Αγίου Δημητρίου, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το ιστορικό σχολικό συγκρότημα «Καπετανάκειο».

hazines3

Λίγα μέτρα πιο πέρα, στην πλατεία της Ανάληψης, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο Χαζινές είναι το λιγότερο θλιβερή, καταμαρτυρώντας όχι μόνο την άγνοια για την ιστορία της πόλης και τα ξεχασμένα μνημεία της, αλλά και την παντελή αδιαφορία.

Όταν «πάγωσαν» τα έργα ανάπλασης στην πλατεία της Ανάληψης, ο Χαζινές έγινε ένα είδος υπαίθριας αποθήκης για τα υλικά της οδοποιίας. Κυβόλιθοι, παλέτες με τσιμέντα, πλέγματα, σωροί από φερτά υλικά, όπως αμμοχάλικο, στοιβάχτηκαν όπως – όπως γύρω από το κτίσμα. Οι βροχές όμως παρέσυραν τα υλικά, η βάση του μνημείου σκεπάστηκε και αφημένο στην τύχη του έφτασε μέχρι και να … βλαστήσει. Μια εικόνα που στεναχωρεί και οργίζει τους κατοίκους της περιοχής, αλλά κυρίως εκείνους που έζησαν τα παιδικά τους χρόνια στην Ανάληψη και γνώρισαν το Χαζινέ στις δόξες του, τότε που ήταν σημείο αναφοράς στην πλατεία.

hazines4

Τα τουρκικά σεμπίλια

Η δημοσιογραφική έρευνα δεν μπόρεσε να εντοπίσει το λόγο για τον οποίο ο Χαζινές, το τουρκικό σεμπίλ, πήρε τη συγκεκριμένη ονομασία, αφού συνήθως οι χαζινέδες ήταν τα τούρκικα θησαυροφυλάκια ή πολύ αργότερα τα δημόσια ταμεία. Επίσημα, το συγκεκριμένο σεμπίλ, είναι ένα από τα τρία ανώνυμα σεμπίλια του Ηρακλείου, μαζί με εκείνο της οδού Παλμέτη και της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ενώ τα γνωστότερα είναι φυσικά το σεμπίλ του Χατζή Ιμπραχήμ πασά στην πλατεία Κορνάρου, ο γνωστός σε όλους μας Κουμπές, η κρήνη Ιδομενέα πίσω από το Ιστορικό Μουσείο, η κρήνη Χανιαλή στην εξωτερική πύλη του Αγίου Γεωργίου, ή η κρήνη Ιμπραχήμ Μπαμπά στην οδό Αλμυρού. Κάποιες από αυτές είναι ιδιαίτερα φροντισμένες και κάποιες άλλες έχουν εγκαταλειφθεί έρμαια του χρόνου και της άγνοιας.

hazines1

Τι ήταν όμως τα σεμπίλια; Ήταν στην ουσία δημόσιες κρήνες, φιλανθρωπικού χαρακτήρα, που είχαν κατασκευαστεί επί τουρκοκρατίας από επιφανείς Τούρκους του Μεγάλου Κάστρου, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, και είχαν στόχο να ξεδιψάζουν, όχι μόνο τις γειτονιές όπου ανεγείρονταν, αλλά και κάθε περαστικό, κάθε οδοιπόρο, αφού το πρόβλημα της λειψυδρίας ταλαιπωρούσε την πόλη του Ηρακλείου πολλούς αιώνες. Η μόνη τους ανταμοιβή θα ήταν σε κάθε γουλιά δροσερού νερού που ο διψασμένος περαστικός θα απολάμβανε, να δόξαζε το όνομά τους. Δημόσιες κρήνες υπάρχουν πολλές στο Ηράκλειο, ο Χαζινές όμως είναι «ανώνυμος». Κι αυτό γιατί δεν φέρει καμία επιγραφή που να παράσχει πληροφορίες για το ποιος τον κατασκεύασε. Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής του Ηρακλείου, όντας κατασκευασμένος από πωρόλιθο. Σήμερα βρίσκεται στην κατάσταση που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του cretapost, κινδυνεύοντας να καταστραφεί, όπως και πολλά άλλα μνημεία αυτής της πόλης.

Ελίνα Φαρσάρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση