HomeΕΛΛΑΔΑΕισαγγελέας: Υπεύθυνος ο Παπακωνσταντίνου για τις αλλοιώσεις στη λίστα

Εισαγγελέας: Υπεύθυνος ο Παπακωνσταντίνου για τις αλλοιώσεις στη λίστα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καταπέλτης η εισαγγελέας, Ξένη Δημητρίου ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου επέρριψε προσωπικά τις ευθύνες για τις αλλοιώσεις που εντοπίστηκαν στη λίστα Λαγκάρντ στον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου αναλύοντας τις πραγματογνωμοσύνες που διενεργήθηκαν  και αξιολογώντας τα αρχεία που ανοίχτηκαν από τη λίστα.

Κατά την εισαγγελέα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου άνοιξε πολλές φορές τα αρχεία της λίστας και μόνον αυτός μπορούσε να ξέρει ότι τα ονόματα Ρωσώνης και Συκιαρίδης – αντιστοιχούσαν σε συγγενικά του πρόσωπα ( σύζυγοι των πρώτων εξαδέλφων).

Μόνον ο πρώην υπουργός υποστήριξε η εισαγγελέας, ήξερε ότι στη λίστα υπάρχουν καταθέτες με μεγάλα ποσά και αυτός είναι εκείνος που άνοιξε και τασχετικά αρχεία, όπως για παράδειγμα το αρχείο με την κατάθεση των 500 εκ.δολλαρίων. «Ούτε ο Διώτης, ούτε ο Βενιζέλος τα ήξεραν αυτά. Ποιοί έχουν τα μεγαλύτερα ποσά» είπε η εισαγγελέας.

Η Εισαγγελέας ειδικότερα, αναφέρθηκε στις πραγματογνωμοσύνες που έγιναν στα επίμαχα αρχεία της λίστας Λαγκαρντ και τόνισε ,ότι από αυτές προέκυψαν 24 ανοίγματα στη λίστα που έγιναν το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου του 2010 όταν η λίστα ήταν στα χέρια του κατηγορούμενου υπουργού, κάτι που ό ίδιος αρνείται, όπως επίσης και σε άλλα ανοίγματα της λίστας, συνολικά ανοίχτηκαν 58 αρχεία.

H Εισαγγελέας ανέφερε ένα προς ένα τα αρχεία που ανοίχτηκαν – τα 58- και επεσήμανε ότι πολλά από αυτά ανήκαν σε ονόματα όπως Παπανδρέου, ένα Παπακωνσταντίνου, και άλλα με άλλα ονόματα, αλλά και αρχεία με τα μεγαλύτερα ποσά. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ο λογαριασμός με τα 500 εκ. δολάρια.

«Όλα αυτά, τόνισε η εισαγγελέας, παραπέμπουν σε στοχευμένη αναζήτηση από τον χρήστη που έκανε τα ανοίγματα» και διερωτήθηκε: «Πως άλλος εκτός από τον κατηγορούμενο θα μπορούσε να ανοίξει αρχεία με τα ονόματα Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου; Ποιός άλλος εκτός από τον ίδιο και τον συνεργάτη του Αγγελόπουλο ήξερε ποιά ήταν τα μεγαλύτερα ποσά; Ούτε ο κ. Διώτης ούτε ο κ. Βενιζέλος. Μόνον εκείνος, ο κατηγορούμενος, ήξερε ποιοί είχαν τα μεγαλύτερα ποσά. Και τώρα λέει ότι κάποιος του φύτεψε τις αλλοιώσεις…»

Και πρόσθεσε με νόημα. «Πώς άλλος από τον ίδιο τον κατηγορούμενο ήξερε ότι οι Συκιαρίδης και Ρωσώνης, που ήταν καταθέτες της λίστας, ήταν σύζυγοι των πρώτων εξαδέλφων του πρώην υπουργού;»

Αντιφάσεις, ανακρίβειες και κενά στις θέσεις του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ, σημείωσε νωρίτερα σήμερα με έμφαση η εισαγγελέας της έδρας κατά την αγόρευσή της. Η Εισαγγελέας, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός διαθέτει επιλεκτική μνήμη και «αλλά θυμάται και άλλα ξαφνικά τα ξεχνά», ενώ επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν αποκαλύπτει ως σήμερα τί έγινε το περίφημο σιντί της λίστας, πού το έδωσε για φύλαξη, και πως χάθηκε.

«Δεν ξέρω, τόνισε η εισαγγελέας, πως επιλεκτικά θυμάται ο κατηγορούμενος μια και μας λέει τι έγινε με το σιντί, αλλά δεν θυμάται πού το έδωσε. Σε ποια γραμματέα του το έδωσε για φύλαξη. Δεν μας λέει γιατί ξαφνικά σταματάει η μνήμη του».

Σε ό,τι αφορά για την εντολή Παπακωνσταντίνου να δώσει μόνο ορισμένα ονόματα καταθετών για έλεγχο στον Καπελέρη, η εισαγγελέας τόνισε ότι η ενέργειά του δεν ήτανν η ενδεδειγμένη καθώς η «λίστα απεικόνιζε μια κατάσταση που δεν ήταν πρόσφατη καθώς άλλοι είχαν μηδενίσει τους λογαριασμούς του η είχαν μεγαλύτερα από τα αναφερόμενα ποσά».

«Ο κατηγορούμενος, τόνισε η εισαγγελέας, δεν έχει ούτε το σιντί, που το πήραμε με τόση ευλάβεια και τόση επισημότητα, δεν μας λέει που είναι το σιντί, δεν μας λέει πού είναι ο υπολογιστής του συνεργάτη του, που έκανε την επιλογή ορισμένων καταθετών, πού είναι ο υπολογιστής, πού ο ίδιος άνοιξε ορισμένα αρχεία- δύο τρία οπως λέει ο ίδιος- πού είναι το έγγραφο, πού συνόδευε το σιντί. Πώς είναι τόσο διαλακτικός με τη γραματέα του, στην οποία λέει ότι έδωσε το σιντί, μια και έφθασε ως εδώ. Πού είναι οι σελίδες με την επιλογή των λίγων καταθετών που του έδωσε ο συνεργάτης του Αγγελόπουλος».

Νωρίτερα, η Εισαγγελέας, αναλύοντας με λεπτομέρειες τις συνταγματικές διατάξεις αλλά και τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών κατέληξε σε συμπέρασμα ότι τα αδικήματα του πρώην υπουργού (νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας) δεν έχουν παραγραφεί, αν και υπήρξε διπλή εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη του 2012.

Η ποινική δίωξη κατά του πρώην υπουργού ασκήθηκε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας που προβλέπεται και δεν επηρεάζεται από την διπλή εκλογική αναμέτρηση καθώς η Βουλή που προέκυψε από τις πρώτες εκλογές της 6 Μαΐου του 2012 λειτούργησε μόνον για δύο ημέρες.

H Εισαγγελέας άσκησε κριτική για την σύντομη προθεσμία που θέτει ο νόμος για τα αδικήματα των υπουργών και ανέφερε ότι είμαστε η τελευταία χώρα που διαθέτει τέτοια νομοθεσίας, τασσόμενη υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης των σχετικών διατάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απολογούμενος την περασμένη εβδομάδα, αρνήθηκε ότι αυτός διέγραψε τα αρχεία από τη λίστα και υπεραμύνθηκε του έργου του στον υπουργείο για την αντιμετώπιση και τη πάταξη της φοροδιαφυγής και για την συγκέντρωση των οφειλόμενων φόρων, όπως και για την έλευση των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ στη χώρα μας.

Ο πρώην υπουργός στην απολογία του δεν παρέλειψε να μιλήσει για πολιτική εγκατάλειψη από το κόμμα του («με έριξαν στα σκυλιά», είπε χαρακτηριστικά), ενώ αιχμές άφησε και για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μετά την εισαγγελική αγόρευση-πρόταση, η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου αναμένεται το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση