HomeΚΡΗΤΗH Μητριαρχία στα… Χανιά

H Μητριαρχία στα… Χανιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την προβολή της ταινίας Μητριαρχία την Κυριακή 8 Μαρτίου στις 18:30 αρχίζει το δίπτυχο αφιέρωμα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων για την Ημέρα της Γυναίκας.

Η ταινία του Νίκου Κορνήλιου, παραγωγής 2014 και διάρκειας 160 λεπτών, προβάλλεται από την Πέμπτη  σε δύο μόνον αίθουσες, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Αθήνα) και στο Μουσείο Κινηματογράφου (Θεσσαλονίκη).

O σκηνοθέτης Νίκος Κορνήλιος, με χανιώτικες ρίζες, έχει μια αξιόλογη καλλιτεχνική πορεία, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει αποσπάσει βραβεία για τις ταινίες Ισημερία/1991, το Αθώο Σώμα/1997, η Μουσική των προσώπων/2008 και τις 11 Συναντήσεις με τον Πατέρα μου/2012.         Η ταινία του Trois Mouvements (ανάθεση του γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού) προβλήθηκε στο Centre Pompidou-Βeaubourg. Έχει επίσης σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις στη Γαλλία (Théâtre national de Chaillot, για το Φεστιβάλ της Avignon, κ.λπ.) και στην Ελλάδα (Εθνικό Θέατρο, Θ. Ροές, κ.λπ.)

Συνέθεσε έργα για ορχηστρικά σύνολα που παίχτηκαν σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ (Στρασβούργο, Άμστερνταμ, Ρώμη, κ.λπ.), μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις που σκηνοθέτησε και για τις ταινίες του.

Έχει εργασθεί με τον Antoine Vitez (υποκριτική και διδασκαλία ηθοποιών) και με το Γιάννη Ξενάκη (μουσική σύνθεση).

Δίδαξε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης Εμπρός, Αρχή, καθώς και στο Θέατρο των Αλλαγών.

Το 1994 ίδρυσε το Συνεργείο Θεάτρου, ένα χώρο έρευνας για τις σχέσεις μεταξύ των τεχνών: θέατρο-χορός-μουσική-κινηματογράφος.

Ο σκηνοθέτης θα βρίσκεται στα Χανιά για να συμμετάσχει στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, στις 19:30  με θέμα «Γυναίκες και Πολιτική: Εμπειρίες και προβληματισμοί».

Διαφήμιση
Διαφήμιση