HomeΚΡΗΤΗΤούρκικο καλντερίμι ήρθε στο… φως στο κέντρο του Ηρακλείου

Τούρκικο καλντερίμι ήρθε στο… φως στο κέντρο του Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα τούρκικο καλντερίμι ήρθε στο… φως στο κέντρο του Ηρακλείου και συγκεκριμένα περιμετρικά της κρήνης Μπέμπο κατά τη διάρκεια εργασιών της ανάπλασης της πλατείας Κορνάρου.

Το τούρκικο καλντερίμι αποκαλύφθηκε σε βάθος 35 πόντων και είναι σε άριστη κατάσταση.

«Ήταν κάτι που περιμέναμε να δούμε καθώς η παρουσία του ήταν γνωστή από το φωτογραφικό υλικό του Γκερόλα αλλά και από γκραβούρες και πίνακες του 19ου αιώνα. Το τούρκικο καλντερίμι ήρθε στο φως κατά την διάρκεια εργασιών στο βόρειο τμήμα της πλατείας Κορνάρου – αναφορικά με το έργο ανάπλασης της περιοχής – καθώς αφαιρούσαμε το τμήμα του οδοστρώματος περιμετρικά της κρήνης Μπέμπο.

Μαζί με το τούρκικο καλντερίμι ήρθαν αποκαλύφθηκαν και άλλα ευρήματα όχι όμως τόσο μεγάλης σημασίας», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Χάρης Μαμουλάκης.

Αυτήν την περίοδο η δημοτική αρχή υλοποιεί την μελέτη της ανάπλασης της πλατείας Κορνάρου. Η ανάπλαση αυτή θα έχει ως κύριο κορμό την ανάδειξη της κρήνης Μπέμπο αλλά και των νέων ευρημάτων.

ANASKAFES KORNAROY (4) ANASKAFES KORNAROY (3) ANASKAFES KORNAROY (2) ANASKAFES KORNAROY (1)

Επίσκεψη στις εργασίες

Σήμερα ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, με τον κ. Μαμουλάκη αλλά και υπηρεσιακά στελέχη επισκέφτηκαν τις εργασίες που γίνονται στην πλατεία Κορνάρου.

Σύμφωνα με την μελέτη, ενοποιείται η οδός 1866 με το βόρειο τμήμα της πλατείας, αναδεικνύεται το Βαλιδέ Τζαμί και η κρήνη Μπέμπο, ενώ η πιάτσα των ταξί μεταφέρεται στον κεντρικό δρόμο.

Ο κ. Λαμπρινός δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο ενοποιεί το βόρειο τμήμα της πλατείας, που θα αναδειχθεί και θα είναι ευκολότερη η πρόσβαση σε αυτήν. Σημείωσε ακόμη ότι οι εργασίες γίνονται με προσοχή και σεβασμό στο μνημείο, χαρακτηρίζοντας σημαντική την αποκάλυψη με το Τούρκικο καλντερίμι.

asfaltostrosi5 asfaltostrosi4 asfaltostrosi2

Μεγάλου Αλεξάνδρου

Στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου όπου ξεκίνησε σήμερα η ασφαλτόστρωση στο κομμάτι του δρόμου από την οδό Ιερολοχιτών μέχρι την λεωφόρο Ικάρου, βρέθηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, κ. Χάρη Μαμουλάκη και υπηρεσιακά στελέχη.

Στο συγκεκριμένο δρόμο υπήρχε καθυστέρηση των εργασιών επειδή δε γινόταν η καταβολή των χρημάτων στον ανάδοχο του έργου. Η επίσκεψη του δημάρχου στην Αθήνα και η συναντήσεις που είχε, με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Νίκο Βούτση και τη διοίκηση της ΕΕΤΑ, ξεμπλόκαρε τη χρηματοδότηση και έτσι το έργο συνεχίζεται πλέον κανονικά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση