HomeΚΡΗΤΗΝα δοθεί χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των υποδομών από τα καιρικά φαινόμενα

Να δοθεί χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των υποδομών από τα καιρικά φαινόμενα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Βιάννου για την αποκατάσταση των υποδομών λόγω των  καταστροφών που υπέστη από τις θεομηνίες του τελευταίου διαστήματος, ενισχύει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.κ. Νίκο Βούτση και Παναγιώτη Λαφαζάνη αντίστοιχα, διαβιβάζοντας επιστολή του Δημάρχου Βιάννου κ. Παύλου Μπαριτάκη.

Όπως σημειώνει ο κ. Λ. Αυγενάκης «Ο Δήμος Βιάννου για δεύτερη φορά μέσα στο 2015 επλήγη από έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην περιοχή από 06/01/15 έως και 14/01/15, και από 10/02/15 έως 12/02/2015 και πιο συγκεκριμένα χιονοπτώσεις, έντονες βροχοπτώσεις, και θυελλώδεις ανέμους».

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα καταγραφές καταστροφή έχουν υποστεί οι παρακάτω υποδομές του Δήμου.

  1. Γέφυρα ποταμού Αναποδάρη. Η γέφυρα έχει καταστεί άκρως επικίνδυνη για την κυκλοφορία οχημάτων και πολιτών, ενώ δεν είναι σε θέση λόγω της κατασκευής της να απορροφήσει τον σημερινό όγκο νερού του ποταμού με αποτέλεσμα  να πλημυρίζει αποκόπτοντας τη παραλιακή οδό Τσούτσουρας – Μύρτος. Η παραλιακή οδός μπορεί να είναι χαρακτηρισμένη ως δημοτική όμως είναι η μοναδική που διασυνδέει το παραλιακό τμήμα του Ν. Ηρακλείου σε μήκος 45 χιλιομέτρων, με τον Ν. Λασιθίου.
  2. Παραλιακή οδός από Δέρματος έως Τέρτσα. Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων η παραλιακή οδός έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές στα εξής σημεία: Οικισμοί Καστρίου Κερατόκαμπος, Ξερόκαμπος, Άρβη, Νέα Άρβη, Λατόμια, Ψαρή Φοράδα, και Τέρστα. Επίσης ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το τμήμα που ανήκει στον Δήμο Ιεράπετρα στην θέση Βάτος, που όμως συνδέει και ενώνει τον παραλιακό δρόμο από τον Δήμο Βιάννου, όπως περιγράφεται στην πρώτη παράγραφο.
  3. Καταστροφή λόγω υποχώρησης του εδάφους τμήματος δημοτικής οδού στον Οικισμό Αφρατίου στο σημείο που οδηγεί προς το νεκροταφείο του χωριού.
  4. Καταστροφή λόγω κεραυνών των υδρευτικών γεωτρήσεων Ψαρής φοράδος, Ξενιάκου και Αφρατίου.
  5. Καταστροφή των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού των αρδευτικών γεωτρήσεων Εμπάρου και Κάτω Βιάννου στην γεώτρηση Νταρίτης.
  6. Καταστροφή γεωτρήσεως ύδρευσης οικισμού Κερατόκαμπου. Ο οικισμός υδρεύεται προσωρινά και πρέπει άμεσα να γίνει αξιοποίηση της γεώτρηση στην θέση Αφρατί προκειμένου να εξασφαλιστεί η ύδρευση του οικισμού.

Όπως επισημαίνεται «ο Δήμος καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια έχει μέχρι τώρα αποκαταστήσει σημαντικό τμήμα της αγροτικής οδοποιίας, κτηνοτροφικών δρόμων, και λοιπών υποδομών,  εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που διαθέτει. Δυστυχώς όμως  δεν έχει την οικονομική δυνατότητα προκειμένου να αποκαταστήσει το σύνολο των υποδομών που έχουν καταστραφεί και είναι σημαντικές για την ομαλή λειτουργία του».

Ο Ηρακλειώτης Βουλευτής υπογραμμίζει στην επιστολή του την ανάγκη για καταβολή έκτακτης επιχορήγησης του Δήμου Βιάννου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές των υποδομών, αλλά και την άμεση αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στα μέτρα 321 και 322 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, και αφορούν  σημαντικές παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία καθώς και σε δίκτυα άρδευσης του Δήμου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση