HomeΚΡΗΤΗΕγκρίθηκε το Στρατηγικό πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη

Εγκρίθηκε το Στρατηγικό πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα με σχετική δήλωση της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, την υιοθέτηση από την Ελληνική Πολιτεία του Στρατηγικού Πλαισίου της Ελληνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης, που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου που συντόνισε τη διαδικασία εκπόνησης της Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Είναι πολύ σημαντική η έγκριση του Στρατηγικού πλαισίου  και η έναρξη εφαρμογής για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενός ολοκληρωμένου πλέγματος πολιτικών κοινωνικής προστασίας των πολιτών που έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης.

Η Εθνική Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης έχει σαφή στόχευση, τη διαφύλαξη και αναζωογόνηση του κοινωνικού ιστού του Ελληνικού κράτους με την ενδυνάμωση των δημόσιων πολιτικών πρόληψης / καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Παράλληλα, θέτει τις βάσεις για  μία ριζική μεταρρύθμιση των πολιτικών πρόληψης και καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, αντανακλώντας τις νέες προτεραιότητες για την ενδυνάμωση του  Κοινωνικού Κράτους σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.

Η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημοποιεί με πανηγυρικό τρόπο και τις δυνατότητες αξιοποίησης του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (νέο ΕΣΠΑ) 2014-2020 για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων αξόνων της Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης, επιτρέποντας την άμεση χρήση κονδυλίων ύψους τουλάχιστον 1.303.336.729 ευρώ μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για την υποστήριξη του Θεματικού Στόχου 9 «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας και κάθε διάκρισης».

Παράλληλα, εκφράζω την βαθειά μου πεποίθηση για τις δυνατότητες των οργάνων της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης να προχωρήσουν άμεσα στην αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χρηματοδότηση της Στρατηγικής, που μπορεί να υπερβούν τα 2 δις. ευρώ με την ανάπτυξη των κατάλληλων διαδικασιών συντονισμού και ωρίμανσης αντίστοιχων έργων.

Η Εθνική Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης εισάγει ένα νέο υπόδειγμα πολιτικών κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης υπέρ των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, που εύχομαι να συγκεντρώσει άμεσα τη συναίνεση του πολιτικού κόσμου, των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των  πολιτών».

Διαφήμιση
Διαφήμιση