HomeΚΡΗΤΗΗ κατάθεση που καίει τη Greek Mafia: Οι βόμβες, ο Σμπώκος και η τρομοκρατία

Η κατάθεση που καίει τη Greek Mafia: Οι βόμβες, ο Σμπώκος και η τρομοκρατία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις για τη δράση του μεγαλύτερου κυκλώματος εκβιαστών στην Ελλάδα, το οποίο, μάλιστα, φέρεται να έλεγχαν τρεις «επώνυμοι» βαρυποινίτες μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Η δικογραφία είναι χιλιάδων σελίδων, ενώ, υπάρχουν μαρτυρίες και καταθέσεις που «καίνε» τον Παναγιώτη Βλαστό και τους υπόλοιπους συνεργούς του.

Μια από αυτές, που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, είναι εκείνη της «Λίτσας», της Ευαγγελίας Βλαστού, πρώτης ξαδέλφης του βαρυποινίτη, η οποία τον συνδέει με τις επιθέσεις κατά του Γιάννη Σμπώκου, την απαγωγή Παναγόπουλου, αλλά και τους Πυρήνες της Φωτιάς.

Η διαδρομή των χρημάτων από εκβιασμούς και τα λεφτά στα… τάπερ

Η Ευαγγελία Βλαστού στην απολογία της στην Ασφάλεια δήλωσε ότι ο Παναγιώτης Βλαστός της έδινε 600 ευρώ μηνιαίως σαν «μισθό» για τις υπηρεσίες της, ενώ, στη συνέχεια το αύξησε σε 1000 ευρώ το μήνα.

Η «Λίτσα» δήλωσε ότι, όταν ο βαρυποινίτης χώρισε από τη σύντροφό του, της έδωσε ένα κινητό τηλέφωνο με καταχωρημένες επαφές, πολλά νούμερα με παρατσούκλια.

«Οταν πήγαινα επισκεπτηριο στο Βλαστό μου έλεγε ποιά νουμερα με τα παρατσούκλια να παίρνω τηλέφωνο ή να στέλνω sms και πότε να πάω σε αυτούς και να παίρνω κάποια χρήματα. Συνηθως κάθε τέλος του μήνα γινόταν αυτό. Δύο από αυτά τα άτομα έδιναν τα λεφτά, επειδή τα χρώσταγαν στο Βλαστό, τους τα είχε δανείσει, επειδή δεν είχαν λεφτά μέσα στην κρίση και δεν είχαν σχέση με μπραβιλίκια. Αυτά τα λεφτά τα κρατούσα στο σπίτι μου και όταν συναντιόμασταν στη φυλακή ή μιλάγαμε στο τηλέφωνο, τον ενημέρωνα και του έδινα λεπτομερή αναφορά. Κράταγα και χειρόγραφες σημειώσεις και νομίζω ότι απ΄όλες τις σημειώσεις έχω κρατήσει ένα τετραδιο σπίτι μου το οποιο και θα σας φέρω» σημειώνει η «Λίτσα» στην απολογία της.

Η ίδια φέρεται να δηλώνει ότι ο βαρυποινίτης θέλει να σκοτώσει την ίδια και όλη την οικογένειά της (σσ είχε βάλει εκρηκτικό μηχανισμό δίπλα από το σπίτι της).

Αναφορικά με τα χρήματα, αναφέρει ότι το Μάρτη του 2012 είχε πάρει 500.000 ευρώ από τον πατέρα του Σκαφτούρου και είπε στον Βλαστό ότι θα τα θάψει κάτω από τα πλακάκια του σπιτιού της.

«Στα τέλη του 2012 με Ιανουάριο 2013 ο Βλαστός μου είπε να πάρω άλλα λεφτά και να τα θάψω στο ίδιο σημείο. Πήγα μόνη μου στο σπίτι που έμενε η μητέρα του Γ. Σκαφτούρου και μου έδωσε μία σακούλα κρεάτων με 1,1 εκατ. ευρώ. Τα έθαψα και αυτά στο ίδιο μέρος» σημειώνει η Ευαγγελία Βλαστού.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι, το καλοκαίρι του 2014, ο Βλαστός την ενημέρωσε πως ετοιμάζει «μεγάλη δουλειά», θέλει να αγοράσει καράβι και θα χρειαστεί τα χρήματα. Προσθέτει ότι, μετά από επικοινωνία που είχαν, ξέθαψε τα μπολ που είχε κρύψει τα χρήματα για να τα δώσει σε δικηγόρο, ωστόσο, τα λεφτά ήταν 1,250 εκατ. ευρώ, περίπου 250.000 λιγότερα.

«Τρομοκρατήθηκα τόσο πολύ επειδή ξέρω ότι ο Βλαστός είναι αδίστακτος και ικανός να με σκοτώσει. Ο Βλαστός μου έλεγε να πάρω δάνειο ή να πουλήσω ότι περιουσιακό στοιχείο έχω για να τον ξεπληρώσω» σημειώνει στην απολογία της υπογραμμίζοντας πως δεν γνωρίζει που πήγαν τα λεφτά.

Οι βόμβες στο σπίτι του Σμπώκου

Η «Λίτσα» αναφορικά με τις βόμβες στο σπίτι του Γιάννη Σμώκου, υποθέση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται και ο Ακης Τσοχατζόπουλος, παραθέτει συνομιλία που είχε με τον Βλαστό ο οποίος της είπε (πριν μπει η δεύτερη βόμβα στο σπίτι της Αννας Σμπώκου) «Κάτσε να του βάλω άλλη μία για να φοβηθεί ο Σμπώκος και να δώσει τα λεφτά» και αφού μπήκε η βόμβα της είπε «Τώρα έχει ανακαλέσει ο Σμπώκος, φοβήθηκε και τα πήρε όλα πίσω για μένα».

Η Ευαγγελία Βλαστού αναφέρει ότι ο Βλαστός της είχε αναθέσει να εξακριβώσει ποια είναι τα σπίτια της προέδρου Καλαϊτζή, της εισαγγελέα Πετράκη, αλλά και της αδελφής του Γιάννη Σμπώκου, δίνοντάς της τις διευθύνσεις και των τριών.

«Μου είχε στείλει με άτομα που δεν γνωρίζω, 50 κιλά εκρηκτική ύλη και μου ανέθεσε και έφτιαξα πέντε βόμβες» σημειώνει και προσθέτει «Συγκεκριμένα, για το Σμπώκο μου ανέθεσε και έφτιαξα δύο βόμβες που μπήκαν στο σπίτι της αδελφής του και την παρέδωσα σε άγνωστα άτομα. Μετά από λίγες ημέρες τις τοποθέτησαν με εντολή Βλαστού άγνωστα άτομα. Εφτιαξα άλλες δύο και τις άφησα στο σπίτι του Σκαφτούρου και την άλλη την έδωσα στο Θ. και την έβαλε στην εισαγγελέα στη Λάρισα».

Για την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που σχετιζόταν με τη δίκη Παναγόπουλου, αναφέρει ότι «Ο Βλαστός πριν κάνει την απόπειρα απόδρασης από τα Τρίκαλα το καλοκαίρι του 2012, μου είπε να πάω να παρακολουθήσω την πρόεδρο της δίκης Παναγόπουλου, στο Χαλάνδρι. Την παρακολούθησα και την είδα το Σεπτέμβριο. Υπέθεσα ότι τον Αύγουστο είχε πάρει άδεια. Δεν είχα μεταμφιεστεί, φόραγα γυαλιά ηλίου, ήμουν πολύ φυσιολογική. Με πήρε τηλέφωνο ο Βλαστός και του είπα συνθηματικά «όλα εντάξει». Στο πρώτο επισκεπτήριο του είπα τις λεπτομέρειες από κοντά. Μετά την έκρηξη στο σπίτι της προέδρου, όταν συναντηθήκαμε στη φυλακή Τρικάλων, μου είπε συνθηματικά: «Είδες τί έγινε εκεί πέρα στο Χαλάνδρι; Αστη να μοιράζει ισόβια». Για το θέμα αυτό δεν μου ξαναείπε τίποτα. Φάνηκε όμως ότι είχε εμπλοκή».

Στέλεχος τράπεζας ο μεγάλος στόχος

Η Λίτσα «καίει» την εγκληματική οργάνωση και για το σχέδιο απαγωγής στελέχους τράπεζας αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο θα τον εκβίαζαν.

«Η Μ. Μ. θα πλάσαρε τον εαυτό της στο στέλεχος της τράπεζας, δηλαδή θα προσπαθούσε να κάνει ερωτική σχέσηη μαζί του για να τον βγάλει φωτογραφίες, και στη συνέχεια να σχεδιάσουν τον τρόπο που θα του έπαιρναν τα λεφτά. Το στέλεχος τον φώναζαν κωδικοποιημένα «Μπούμπη»» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι αναφέρει για τον Λαυρεντιάδη

Η «Λίτσα» μιλάει σε άλλη κατάθεσή της και για τις γνωριμίες του Βλαστού στην VIP πτέρυγα του Κορυδαλλού. Σημειώνει ότι ο Σωτήρης Εμμανουήλ, ήταν εκείνος που του έλεγε ποιος έχει λεφτά στην πτέρυγα.

«Για τον κρατούμενο Λαυρεντιάδη ο Βλαστός μου έλεγε ότι είναι απατεώνας, ότι έβαλε βόμβα σε έναν επιχειρηματία από την Κρήτη κι ότι δεν είναι τόσο άρρωστος όσο τον παρουσιάζουν και ότι πλήρωσε τον Τράγκα για να βγάλει ότι είναι άρρωστος και να κάνει κάποιες εκπομπές για αυτόν στην τηλεόραση» δηλώνει η ξαδέλφη του Βλαστού.

Που είναι τα λύτρα από την απαγωγή Παναγόπουλου

Για την υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου, η «Λίτσα» σημειώνει ότι τα λύτρα τα φυλάει ένας γέρος εφοπλιστής στη Θεσσαλονίκη, ενώ, σημειώνει ότι ορισμένα τα κατέβασε ο Δημήτρης Σκαφτούρος.

«Το 1.250.000 από τα «μαύρα» ο Βλαστός θα τα έδινε για να αγοράσει ενα πλοίο και αλλά τόσα θα έδινε ο Σκαφτούρος και θα παίρνανε κέρδος 35.000 ή 70.000 ευρώ ο καθένας το μήνα» αναφέρει.

Η γνωριμία και τα πάρε-δώσε με τους Πυρήνες

Η «Λίτσα» σημειώνει ότι ο Παναγιώτης Βλαστός είχε επαφές και με άτομα των Πυρήνων της Φωτιάς, όταν έκανε την προσπάθεια να αποδράσει από τον Κορυδαλλό.

«Ο Στεφανάκος μου είπε ότι ο Βλαστός μιλάει με τους Πυρήνες ενώ ο Βλαστός και η Κ. μου είπαν ότι το πιστόλι που βρέθηκε στα χέρια του Βλαστού όταν προσπάθησε να αποδράσει του το είχε δώσει η Κ.. Η Κ. μου είχε πει ότι ο Μ. ήταν ένα από τα άτομα που θα παραλάμβαναν το Βλαστό και τους Πυρήνες μετά την απόδραση και πως θα ήταν και άτομα που συνεργάζονται οι Πυρήνες ώστε να τους φυγαδεύσουν» αναφέρει η «Λίτσα».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση