HomeΚΡΗΤΗΕπέλαση του χιονιά στην Κρήτη – Τρίτη ημέρα με πολλά προβλήματα

Επέλαση του χιονιά στην Κρήτη – Τρίτη ημέρα με πολλά προβλήματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τρίτη ημέρα της κακοκαιρίας στην Κρήτη, σήμερα, και η επέλαση του χιονιά έχει δημιουργήσει μυριάδες προβλήματα.

Μία τραγική συνέπεια του χιονιά ήταν ο θάνατος του 35χρονου αγρότη, Άγγελου Χασάπη, που βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για δηλητηρίαση από αναθυμιάσεις της γεννήτριας (δείτε εδώ).

NEKROS EXO

Παράλληλα, υπήρξαν αρκετοί άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν εξαιτίας του χιονιά μέσα στα σπίτια τους ή τα ποιμνιοστάσιά τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός κτηνοτρόφου στο Μηλιαράδο του δήμου Βιάννου που εγκλωβίστηκε μέσα στο ποιμνιοστάσιό του (δείτε εδώ).

Αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική η οποία έστειλε συνεργείο της ΕΜΑΚ και τον απεγκλώβισε. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, κατά την επιχείρηση της ΕΜΑΚ βρέθηκαν άλλοι δύο εγκλωβισμένοι άνδρες στα ποιμνιοστάσιά τους στην περιοχή.

XIONIA (1)

Την ίδια ώρα, ένας άνδρας εγκλωβίστηκε στο σπίτι του στη Σελάκανο Ιεράπετρας με το ερπυστριοφόρο της Πυροσβεστικής να σπεύδει στο σημείο ενώ αρκετά χιλιόμετρα δυτικότερα στο Λασίθι μία γυναίκα εγκλωβίστηκε στο σπίτι της με την πυροσβεστική να επιμελείται της κατάστασης.

XIONIA (4)

Αποκλεισμένα χωριά – Κλειστοί δρόμοι

Πολλά χωριά είναι αποκλεισμένα εξαιτίας του χιονιά σήμερα στην Κρήτη.

Πιο συγκεκριμένα, το Πανόραμα, ο Στείρωνας, το Μηλιαράδο, το Κατωφύγι, το Αφράτι και Ανώγεια ενώ πολλοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί.

Για την ακρίβεια κλειστός είναι ο δρόμος από τους Αγίους Δέκα έως την Αγία Βαρβάρα, τους Ποταμούς του Λασιθίου, η εθνικής οδός πάνω από τα Μάλια, η έξοδος Αρκαλοχωρίου – Βιάννου όπου αποκλείστηκαν τέσσερα αυτοκίνητα, το επαρχιακό δίκτυο του δήμου Αμαρίου και του δήμου Αγίου Βασιλείου, ο δρόμος στον Ομαλό Χανίων, στους Λάκκους Χανίων και στα Σφακιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα συνεργεία και τα μηχανήματα της Περιφέρειας αλλά και των δήμων της Κρήτης βρίσκονται στους δρόμους προσπαθώντας να τους ανοίξουν ή να τους κρατήσουν ανοιχτούς με τη συνεχόμενη χιονόπτωση όμως να δυσκολεύει το έργο τους.

XIONIA (6)

Αντιολισθητικές αλυσίδες

Σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Κρήτης η μετακίνηση γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πιο συγκεκριμένα αλυσίδες χρειάζονται από τον Άγιο Νικόλαο προς τη Σητεία, στους δρόμους των Μοιρών, Αρκαλοχωρίου, Οροπέδιο Λασιθίου από τις Γωνιές και μετά, στη Σητεία, τη Σελάκανο Ιεράπετρας, στους δρόμους της Βιάννου, στον Άγιο Μύρωνα, στην Πυργού, στις Ασίτες, την Αυγενική, το Κυπαρίσσι, την Καρκαδιώτισσα, στο Γοργολαΐνη, στις Δαφνές και σε όλη την ενδοχώρα του δήμου Ρεθύμνου.

Οι αρμόδιες αρχές απευθύνουν έκκληση προς όλους τους πολίτες να μην μετακινούνται μόνο εάν είναι απαραίτητο και εφόσον μετακινηθούν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες και πολύ χαμηλή ταχύτητα.

XIONIA (2) XIONIA (3)

Στο… σκοτάδι αρκετές περιοχές

Στο… σκοτάδι βρίσκονται αρκετές περιοχές της Κρήτης εξαιτίας της κακοκαιρίας. Όλα τα συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται στους δρόμους ενώ όπως ήδη έχει αναφέρει και το cretapost από χθες έχουν ανακληθεί οι άδειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των βλαβών τόσο επειδή είναι πολλές αλλά επίσης εξαιτίας του ότι είναι δύσκολη η προσβασιμότητα των συνεργείων στα σημεία που υπάρχει βλάβη.

Ήδη αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα ηλεκτροδότησης οι οικισμοί του δήμου Βιάννου, το Κοκκίνη Χάνι, το Οροπέδιο Λασιθίου, τα Σφακιά, οι περιοχές Κυδωνίας, Καστέλλι Ηρακλείου, Αρχάνες, Ανώπολη Χανίων, Κανδάνου Σελίνου, οι Λάκκοι και οι περιοχές Τσακίτστρα και Μαδαρό.

Κλειστά αύριο τα σχολεία

Σε αρκετές περιοχές της Κρήτης τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ανάμεσά τους πολλά ιδρύματα του δήμου Ηρακλείου (δείτε εδώ), του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων αλλά και του δήμου Μινώα Πεδιάδος (δείτε εδώ).

Την ίδια ώρα με απόφαση του δημάρχου Χερσονήσου, Γ. Μαστοράκη κλειστά θα είναι τα σχολεία αύριο στις Γωνιές και το Μοχό.

Συγκεκριμένα δεν θ’ ανοίξουν τα εξής ιδρύματα:

Νηπιαγωγεία Μοχού και Γωνιών, Δημοτικό Σχολείο Μοχού, Γυμνάσιο Μοχού και Λύκειο Μοχού.

XIONIA (7)

Κινητοποίηση των αρχών

Μεγάλη κινητοποίηση Περιφέρειας Δήμων για να κρατηθεί ανοικτό το οδικό δίκτυο. Στο Οροπέδιο Λασιθίου ο Περιφερειάρχης

Σε 24ωρη επιφυλακή συνεχίζει να βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ημέρες το νησί. Με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και το συντονισμό της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης παρεμβαίνει, όπου απαιτείται,  ο διαθέσιμος μηχανισμός για τον εκχιονισμό των περιοχών που έχουν πληγεί από την έντονη χιονόπτωση με στόχο να κρατηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο του νησιού. Μάλιστα, λόγω των μεγάλων χιονοπτώσεων στο Οροπέδιο Λασιθίου, στην περιοχή μεταβαίνει τώρα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κακουδάκη, όπου για την αντιμετώπιση της κατάστασης θα έχουν συνεργασία με τον δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη, τις συναρμόδιες υπηρεσίες, για το έργο του εκχιονισμού.

SMPOKOS ANOGEIA

Διαφήμιση
Διαφήμιση