HomeΚΡΗΤΗBOAK και αεροδρόμια στην ομιλία του Β. Λαμπρινού στην Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

BOAK και αεροδρόμια στην ομιλία του Β. Λαμπρινού στην Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ανάγκη της αναβάθμισης του ΒΟΑΚ, η υλοποίηση της επέκτασης του αεροδρομίου Ηρακλείου, η εκπόνηση του αεροδρομίου Καστελίου και η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της οικονομίας ήταν κάποια από τα μείζον θέματα που ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του στην Παγκρήτια Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός.

Η Παγκρήτια Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Ατλαντίς παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα (δείτε εδώ).

Η ομιλία του Β. Λαμπρινού

Κύριε πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγέ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αλέξη Τσίπρα, σας καλωσορίζουμε στο  Ηράκλειο.

Κύριε Περιφερειάρχη, κύριοι βουλευτές, κύριοι δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι.

Η Κρήτη και η πόλη μας, το Ηράκλειο, όμορφος και φιλόξενος τόπος με δημιουργικούς και προοδευτικούς ανθρώπους, αναζητούν εδώ και χρόνια ένα ουσιαστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις προκειμένου να οδηγήσει στην πραγματική αναπτυξιακή ώθηση.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν χαρακτηρίσει αυτό το νησί ευλογημένο. Αυτό οφείλεται στις άριστες κλιματολογικές συνθήκες, στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα, αλλά και στους ανθρώπους που κατοικούν εδώ. Στην πλειοψηφία τους είναι Εργατικοί, Προοδευτικοί, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με προσήλωση στις αρχές της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας. Εξάλλου είναι γνωστοί οι αγώνες και οι θυσίες των Κρητικών για την υπεράσπιση αυτών των αγαθών.

Στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψή σας θα κατατεθούν προτάσεις για την ανάπτυξη της Κρήτης, αυτή όμως δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα εάν δεν προχωρήσει η υλοποίηση σημαντικών έργων που έχει ανάγκη ο τόπος.

Πρώτο και σημαντικό είναι οι οδικοί άξονες, με κυριότερο τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, που πρέπει να αναβαθμιστεί σύντομα, ενώ πρέπει να προχωρήσουν ο Νότιος Άξονας αλλά και οι κάθετοι συνδετήριοι άξονες.

Το δεύτερο έχει να κάνει με το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος, αλλά να υλοποιηθεί τάχιστα η αναβάθμιση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης». Δεν μπορούμε να μιλάμε για ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος με τις εικόνες ντροπής που βλέπουμε το καλοκαίρι στο αεροδρόμιο.

Το τρίτο αφορά στην ουσιαστική ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Η Κρήτη, λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Τα προϊόντα της είναι ξεχωριστά και υψηλής ποιότητας. Απαιτείται να υπάρξει σχεδιασμός, ενίσχυση των υποδομών με μικρά φράγματα και ασφαλείς δρόμους και ουσιαστική επιστημονική υποστήριξη των αγροτών. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, το υψηλής ποιότητας Κρητικό ελαιόλαδο να προσφέρεται χύμα με χαμηλές τιμές στους Ιταλούς και στους Ισπανούς, και αυτοί να το εκμεταλλεύονται εμπορικά αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη.

Τέλος θέλω να αναφερθώ στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί δραματικά οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι καθώς και το προσωπικό. Στο Δήμο Ηρακλείου αρκετά Τμήματα λειτουργούν πλέον οριακά.

Ο θεσμός πρέπει να αποκτήσει τον πραγματικό του ρόλο. Να αποτελέσει το πραγματικό κύτταρο Δημοκρατίας, με διαφάνεια στη λειτουργία του και ουσιαστικές εξουσίες που πρέπει να διαχέονται στους δημότες και όχι αποκλειστικά στην εκάστοτε δημοτική αρχή. Και αυτό το κάνουμε πλέον πράξη εμείς στο Δήμο Ηρακλείου.

Οι δήμοι πρέπει να γίνουν οι κύριοι διαχειριστές του τόπου τους. Αυτό επιβάλλει ουσιαστική αποκέντρωση εξουσιών που θα συνοδεύεται με τους ανάλογους οικονομικούς πόρους. Διαφορετικά τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει.

Είναι αδιανόητο για παράδειγμα τα σχέδια πόλης να περνούν από ένα λαβύρινθο διαδικασιών, όπου τον τελευταίο και καθοριστικό λόγο έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την εμπλοκή και άλλων υπουργείων. Δεν γίνεται να χρειάζονται δεκαετίες για να ολοκληρωθεί ένα σχέδιο πόλης.

Κύριε πρόεδρε, κύριες και κύριοι, εύχομαι να εξαχθούν ορθά αποτελέσματα από τη σημερινή διαδικασία, και κυρίως αυτή η Συνδιάσκεψη να μην μείνει, όπως άλλες στο παρελθόν, που αποδείχθηκαν κενές ουσίας όσον αφορά στο αποτέλεσμα που παρήγαγαν.

Εμείς στο Δήμο Ηρακλείου περιμένουμε τα αποτελέσματα της συνδιάσκεψής σας,  προκειμένου να τα αξιολογήσουμε στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής μας, ο οποίος εκπονείται αυτές τις μέρες και θα είναι έτοιμος τους πρώτους μήνες του 2015.

Διαφήμιση
Διαφήμιση