HomeΚΡΗΤΗΚηπευτικά από την παραγωγή… στη χωματερή

Κηπευτικά από την παραγωγή… στη χωματερή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από την παραγωγή… στο τραπέζι, είναι ο ορθός δρόμος για τα κηπευτικά. Ωστόσο τον τελευταίο καιρό τα κηπευτικά της Μεσαράς ακολουθούν έναν άλλον δρόμο: από την παραγωγή, στη χωματερή.

Το κλείσιμο της εισόδου στις ρώσικες αγορές έφερε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής εκατοντάδες παραγωγούς του μεσαρίτικου κάμπου, με το 80% των οπωροκηπευτικών να παραμένει στα αζήτητα. Με πόνο ψυχής παραγωγοί πετούν ή χαρίζουν τον κόπο τους μη έχοντας άλλη επιλογή.

Οι γιορτές που πλησιάζουν προμηνύονται δύσκολες, αφού τα έσοδα από τα κηπευτικά έχουν πέσει κατακόρυφα. Ήδη εκατοντάδες τόνοι αγγουριού έχουν καταλήξει σε χωματερές ή σε φιλανθρωπικές δράσεις και καθημερινά το μαρτύριο επαναλαμβάνεται. Το προϊόν που με κόπο και μεγάλο κόστος καλλιεργείται δεν έχει πλέον καμία τύχη και κάθε μέρα μεγάλες ποσότητες μένουν στα αζήτητα.

Οι αγρότες λένε ότι έως αυτή τη στιγμή έχουν πετάξει πάνω από 150 τόνους νωπών κηπευτικών και κάθε μέρα, λένε χαρακτηριστικά, πετάνε γύρω στις 1.500 κλούβες. Ένας τεράστιος όγκος παραγωγής που πάει στα αζήτητα και αποζημιώνεται με ψίχουλα.

Κι ό,τι δε πετιέται πωλείται σε τιμές εξευτελιστικές. Μετά το ντόμινο ανατροπών στη διεθνή αγορά, η οικονομική κατρακύλα δεν έχει τέλος. Η τιμή στα αγγούρια καταποντίστηκε. Από 65 περίπου λεπτά πέρυσι το Δεκέμβριο, φέτος μόλις 20 λεπτά. Στο μισό έπεσε και η τιμή στην πιπεριά Φλωρίνης, την ώρα μάλιστα που στην αγορά το προϊόν επίσης δεν έχει ζήτηση. Αριθμοί που μαρτυρούν την οικονομική καταστροφή που δεν έχει τέλος.

Έστω και τώρα οι παραγωγοί της Μεσαράς καλούν την Πολιτεία να δώσει λύση προκειμένου να μπει φρένο. Ίδια είναι άλλωστε η κατάσταση και για τους παραγωγούς κηπευτικών σε Ιεράπετρα και Χανιά, που μετρούν απώλειες και φοβούνται πως η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση