HomeΚΡΗΤΗΗ εξοικονόμηση ενέργειας επί… τάπητος

Η εξοικονόμηση ενέργειας επί… τάπητος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η εξοικονόμηση ενέργειας και οι βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν σε σχέση με τον φωτισμό είναι κυρίαρχες για το μέλλον , γιατί εξυπηρετούν τους στόχους της Ευρώπης , τονίστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Περιφέρεια Κρήτης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με την συμμετοχή φορέων της αυτοδιοίκησης.          Το πρόγραμμα «ενεργείν» που υλοποιεί η Περιφέρεια για την επίτευξη του στόχου φέρνει σε συνεργασία τον Α και Β βαθμό αυτοδιοίκησης.

Στην ημερίδα ημερίδα με θέμα «Οδικός και δημοτικός φωτισμός .Εξοικονόμηση Ενέργειας και χρηματοδότηση έργων», χαιρετισμό απεύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη ,ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης ενώ ομιλίες και παρεμβάσεις έγιναν από επιστήμονες, Δ/ντες υπηρεσιών και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, μηχανικούς και επαγγελματίες που ασχολούνται με τον οδικό και δημοτικό φωτισμό .

Έγινε ενημέρωση και γνωστοποίηση των τελευταίων εξελίξεων στις τεχνολογίες, στα πρότυπα και προδιαγραφές, και στην σχετική ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία που αφορά στον οδικό και δημοτικό φωτισμό.

Επίσης κύριος στόχος είναι η παρουσίαση και η ανάλυση των σχετικών χρηματοδοτικών δυνατοτήτων για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 και κυρίως οι «οδηγίες χρήσης» των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και των συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης, για την ωρίμανση σχετικών έργων οδικού και δημοτικού φωτισμού σε επίπεδο Δήμων και Περιφέρειας Κρήτης.

«Η παρουσία μας εδώ μέσω του προγράμματος «Ενεργείν», ένα πρόγραμμα που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης, έρχεται να φέρει σε συνεργασία τον Α’ και τον Β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης προκειμένου να μπορέσουν έργα εξοικονόμησης ενέργειας όπως είναι και αυτά με τον οδικό φωτισμό, να συμβάλλουν με τη σειρά τους στο ενεργειακό αποτύπωμα». Ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Βιργινία Μανασάκη .  Η Περιφέρεια όπως είπε «πληρώνει ήδη γύρω στο 1.100.000 ευρώ συνολικά για τον φωτισμό και από αυτά, τα 600.000 ευρώ αφορούν στον ΒΟΑΚ και 500.000 στο επαρχιακό δίκτυο, οπότε καταλαβαίνετε ότι τα μεγέθη είναι πολύ μεγάλα και η εξοικονόμηση που μπορούμε να πετύχουμε, σίγουρα μπορεί να συμβάλλει πάρα πολύ». Η κ. Μανασάκη πρόσθεσε ότι «Θα πρέπει να μελετήσουμε τα νέα έργα και πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε την εξοικονόμηση μέσα στη φιλοσοφία των νέων έργων, δηλαδή πρέπει να πάμε σε μια άλλη φιλοσοφία ενεργειακού σχεδιασμού σε όλες τις μελέτες. Πρέπει να περάσει η φιλοσοφία του ενεργειακού σχεδιασμού σε όλες τις μελέτες των έργων. Από την πλευρά του ο Δ/ντης του Περιφερειακού Ταμείου Νίκος Ζωγραφάκης αναφέρθηκε στην συνεργασία μέσω του ¨επιχειρείν¨ Περιφέρειας και Δήμων ενώ ανέλυσε στο στόχο του στρατηγικού έργου που είναι «η υλοποίηση πιλοτικών έργων βιώσιμης ενεργειακής ανάπτυξης σε κάθε Περιφέρεια και στην Κύπρο, και η παραγωγή κατευθύνσεων βιώσιμης ενεργειακής ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο καθώς και η εκπόνηση κατευθύνσεων κοινής βιώσιμης ενεργειακής ανάπτυξης για το ελληνικό νησιώτικο τόξο και την Κύπρο. Η Περιφέρεια Κρήτης υλοποιεί πιλοτική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του φωτισμού της σήραγγας της Σταλίδας και των κόμβων αεροδρομίων Ηρακλείου και Χανίων – ενώ το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης διενεργεί σχετική διαβούλευση, για τις ενεργειακές κατευθύνσεις, αξιολογεί στοιχεία και μελέτες, υλοποιεί σχέδιο ενημέρωσης και δημοσιότητας και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των περιφερειακών σχεδίων καθώς και του κοινού διασυνοριακού σχεδίου βιώσιμης Ενεργειακής ανάπτυξης» .

Διαφήμιση
Διαφήμιση