HomeΚΡΗΤΗΜε προβληματική φύλαξη και αεροδρόμια της Κρήτης

Με προβληματική φύλαξη και αεροδρόμια της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κατάργηση των επιδομάτων και υπερωριών στον δημόσιο τομέα έχει παραλύσει τον φορέα πιστοποίησης υπηρεσιών ασφαλείας της ΥΠΑ. Αποτέλεσμα είναι οι τρεις ιδιωτικές εταιρείες (BRINKS, 4GS, ICTS) που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ασφάλειας αεροπορικών υπηρεσιών, να μην έχουν τρόπο να εκπαιδεύσουν το νεοεισερχόμενο προσωπικό τους, το οποίο απασχολείται στη φύλαξη των έξι περιφερειακών αεροδρομίων με τη μεγαλύτερη κίνηση (Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ρόδος, Κως, Ηράκλειο και Χανιά).

Μοναδικός φορέας εκπαίδευσης και πιστοποίησης υπηρεσιών ασφαλείας είναι η Σχολή Πολιτικής Αεροπορίας (ΣΠΟΑ), η οποία αναλαμβάνει την εκπαίδευση και πιστοποίηση του προσωπικού των εταιρειών security. Στα υπόλοιπα, πέραν των έξι παραπάνω περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, στις υπηρεσίες ασφαλείας απασχολείται προσωπικό της ΥΠΑ και όχι ιδιωτικών εταιρειών.

Η ΣΠΟΑ όμως, η οποία αναλαμβάνει την εκπαίδευση/ πιστοποίηση του προσωπικού, υπολειτουργεί, σύμφωνα με τις καταγγελίες των τριών εταιρειών, με αποτέλεσμα να πραγματοποιεί πολύ λιγότερα προγράμματα εκπαίδευσης από όσα απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών των αεροδρομίων. Το πρόβλημα υφίσταται από το φθινόπωρο του 2013, οπότε και λόγω των περικοπών στα μισθολογικά των υπαλλήλων, καταργήθηκε η καταβολή υπερωριακών αμοιβών. Το προσωπικό της ΥΠΑ που πραγματοποιούσε τις εκπαιδεύσεις και πιστοποιήσεις πληρωνόταν για την επιπλέον αυτή εργασία μέσω υπερωριών. Οταν αυτές καταργήθηκαν για το σύνολο του δημόσιου τομέα, περιορίστηκαν σημαντικά οι εκπαιδεύσεις, καθώς απουσίαζε πλέον το οικονομικό κίνητρο για τους εκπαιδευτές της ΥΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες των τριών εταιρειών security, από το φθινόπωρο 2013 έως την άνοιξη του 2014 δεν πραγματοποιήθηκε κανένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Από την άνοιξη του 2014 μέχρι σήμερα η ΣΠΟΑ έχει λειτουργήσει μόλις έξι τμήματα των 25 ατόμων.

Οι εταιρείες security επισημαίνουν ότι αναμένουν αποχωρήσεις περίπου 200 εργαζομένων, ενώ η αυξημένη τουριστική κίνηση θα επιβάλει την πρόσληψη επιπλέον 150 νέων υπαλλήλων. Πρακτικά ζητούν να εκπαιδεύσουν συνολικά 350 άτομα (οι 200 που θα αποχωρήσουν συν τους 150 που θα αποτελέσουν τις νέες ανάγκες). Από τα προγράμματα των έξι τμημάτων που πραγματοποιήθηκαν, εκπαιδεύθηκαν μόλις 150 άτομα και δεν υπάρχει τρόπος εκπαίδευσης των άλλων 200 που υπολείπονται για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Συνολικά στον κλάδο απασχολούνται 5.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 2.000 στον κλάδο των αεροπορικών υπηρεσιών ασφαλείας. Από τους 2.000 οι 850-900 εργάζονται στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και οι 1.050 στα έξι περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

PINAKAS AERODROMIA

Οι τρεις εταιρείες security ζητούν την εξασφάλιση κονδυλίων από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να συνεχίσουν να πληρώνονται οι υπάλληλοι της ΣΠΟΑ (της ΥΠΑ) που πραγματοποιούν τις εκπαιδεύσεις/πιστοποιήσεις και να επαναλειτουργήσει κανονικά η σχολή, ώστε να εκπαιδεύσει το προσωπικό της. Ειδάλλως, ζητούν την ενεργοποίηση πρόβλεψης που περιλαμβάνεται στον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας της ΥΠΑ (ΦΕΚ Β 38/2001) σύμφωνα με τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιωτικές εταιρείες να προχωρούν στην εκπαίδευση του προσωπικού τους, κατόπιν σχετικής πιστοποίησης (της εταιρείας) από την ΥΠΑ. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει ότι η πιστοποίηση των ελεγκτών ασφαλείας (των εκπαιδευτών ουσιαστικά) αποτελεί ευθύνη της ΥΠΑ.

Οι απώλειες για το Δημόσιο

Οι τρεις ιδιωτικές εταιρείες καλύπτουν το σύνολο των έργων ασφάλειας των έξι περιφερειακών αεροδρομίων και του «Ελ. Βενιζέλος». Τα σοβαρότερα προβλήματα ελλείψεων προσωπικού ασφαλείας εντοπίζονται στα περιφερειακά αεροδρόμια, λόγω μιας άτυπης προτεραιότητας που δίνεται στην εκπαίδευση του προσωπικού που θα απορροφηθεί από το «Ελ. Βενιζέλος». Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι οι τρεις εταιρείες security (BRINKS, G4S, ICTS) ζήτησαν από τη ΣΠΟΑ (Σχολή Πολιτικής Αεροπορίας) τη διεξαγωγή 18 σειρών εκπαίδευσης ώστε να καταρτιστεί το επιπλέον προσωπικό. Από τις 18 σειρές εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν μόνο οι έξι. Οι 12 σειρές αφορούσαν προσωπικό που θα κατευθυνόταν προς τα έξι περιφερειακά αεροδρόμια. Ωστόσο, από τα μόλις έξι εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν, τα τρία αφορούσαν τα περιφερειακά αεροδρόμια (αντί των 12 που είχαν ζητηθεί) και τα άλλα τρία αφορούσαν σε προσωπικό του «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο χρειαζόταν μόλις τρία εκπαιδευτικά προγράμματα. Καθίσταται σαφές ότι το αεροδρόμιο της Αθήνας καλύπτει μεγαλύτερο μέρος των αναγκών, με δεδομένο μάλιστα ότι αποτελεί και την κύρια πύλη εισόδου τουρισμού της χώρας.

Στελέχη των τριών εταιρειών επισημαίνουν ότι οι απώλειες για το Δημόσιο, εκτός από τις ελλείψεις προσωπικού ασφαλείας που παρατηρούνται στα περιφερειακά αεροδρόμια, μεταφράζονται και σε οικονομικό επίπεδο. Και αυτό γιατί οι ιδιωτικές εταιρείες που εκπαιδεύουν το προσωπικό τους μέσω της ΥΠΑ καταβάλλουν ένα αντίτιμο (μέσω παραβόλου) στη ΣΠΟΑ για την κατάρτιση του προσωπικού της, το ύψος του οποίου ανέρχεται σε περίπου 570 ευρώ ανά εκπαιδευόμενο.

Καθημερινή

Διαφήμιση
Διαφήμιση