HomeΚΡΗΤΗΤα πρόσωπα της χρονιάς οι γυναίκες στο Αστυράκι

Τα πρόσωπα της χρονιάς οι γυναίκες στο Αστυράκι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πόζαραν για το ημερολόγιο της χρονιάς, ανασύροντας ξεχασμένη… λαχταριστή γνώση από τα βάθη των αιώνων, δραστηριοποιήθηκαν στην προσπάθεια ανάδειξης της ιστορίας του τόπου τους και το διασκέδασαν με το παραπάνω, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα υπάρξει συνέχεια. Ο λόγος για τις γυναίκες του Αστυρακίου, του χωριού που τα τελευταία χρόνια, χάρη στις προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου, έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται όλο και πιο έντονα με στόχο να κάνει τον πολιτισμό συνώνυμο του τουρισμού και την αναβίωση της παράδοσης προσωπικό στοίχημα του καθένα από τους κατοίκους.

Οι γυναίκες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του πολιτιστικού Συλλόγου «Αστύρακας» και δήλωσαν παρούσες στην πρωτοβουλία, η οποία είχε πολλαπλούς στόχους, όπως μας εξήγησε ο υπεύθυνος της εκδήλωσης και γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου κ. Άρης Κουκιαδάκης. Μέσα από τη φωτογράφηση των γυναικών με τις παραδοσιακές συνταγές τους, την ενεργοποίησή τους σε δράσεις του συλλόγου, την ανάδειξη των δυνατοτήτων τους και βεβαίως την απόδοση τιμής απέναντί τους για το ρόλο που διαδραμάτισαν και έχουν ως ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Τα πλούσια εδέσματα αποτέλεσμα το υλικό ενός μεγάλου τραπεζιού, που δεν άργησε να μετατραπεί σε γλέντι.

 

Παλιές συνταγές

Οι γυναίκες του Αστυρακίου αναζήτησαν για το σκοπό της εκδήλωσης παλιές συνταγές ή έβαλαν τη μαεστρία τους για τη γευστική δημιουργία κλασικών αλλά πάντα παραδοσιακών, μαγειρεύοντας με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, και φωτογραφήθηκαν δίπλα στο αποτέλεσμα των κόπων τους, για τους σκοπούς του ημερολογίου του 2015. Και στη συνέχεια τα πλούσια εδέσματα αποτέλεσαν το υλικό ενός μεγάλου τραπεζιού, που δεν άργησε να μετατραπεί σε γλέντι με πολύ κέφι και την υπόσχεση της συνέχειας. Άλλωστε, αυτό προεξοφλούνταν από την επιτυχία της εκδήλωσης, με τις γυναίκες να έχουν ενθουσιαστεί τόσο που πρότειναν να επαναληφθεί η σχετική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά με στόχο να ενώσει όλο το χωριό σε ένα μεγάλο τραπέζι γύρω από τις παραδοσιακές γεύσεις, φέρνοντας κοντά όλους τους κατοίκους του Αστυρακίου.

Οι γυναίκες φωτογραφήθηκαν δίπλα στο αποτέλεσμα των κόπων τους, για τους σκοπούς του ημερολογίου 2015.

Οι μαγείρισσες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αστύρακας» και δήλωσαν παρούσες στην πρωτοβουλία.

 

Το ημερολόγιο

Όσον αφορά αυτό καθαυτό το ημερολόγιο, θα είναι με τον τρόπο αυτό ζωντανό και συλλεκτικό. Οι μορφές των γυναικών με τις δημιουργίες τους θα συνοδεύονται από τις συνταγές, ώστε να καταγραφούν και να αποκτήσουν τη διαχρονική αξία που δικαιούνται. Οι ίδιες θα είναι τα πρόσωπα της χρονιάς, αφού το ημερολόγιο θα αφιερώνεται στο ρόλο και την προσφορά τους, με μικρά συνοδευτικά κείμενα να βάζουν τη δική τους σφραγίδα σε αυτό το σκοπό. Και βεβαίως έπεται η συνέχεια, που περιμένουν με ανυπομονησία οι κάτοικοι στο Αστυράκι.

Του Σταύρου Μουντουφάρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση