HomeΚΡΗΤΗΟι γονείς κοντά στους αγώνες των μαθητών

Οι γονείς κοντά στους αγώνες των μαθητών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και στο Ηράκλειο, ανέδειξαν τη δύναμη του λόγου και του οργανωμένου αγώνα όταν έχει στόχους και και προοπτική. Κόντρα σε όσους προσδοκούν – κρυφά ή φανερά –  να μας πείσουν ότι τα παιδιά μας είναι “μικρά” και “άβουλα” για να πάρουν τέτοιες αποφάσεις ή ότι χάνουν ώρες από τα μαθήματα.

Ποια μαθήματα και ποιες ώρες χάνονται, όταν την ίδια στιγμή που μιλάμε δεν έχουν καλυφθεί όλα τα κενά σε μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα και με τον υπουργό να λέει με απίστευτο κυνισμό, ότι τα κενά θα καλυφθούν με τον εθελοντισμό των αδιόριστων εκπαιδευτικών ή με δουλειά 300 ευρώ για εκείνους που έχουν άδεια ανατροφής !!!

Ο αγώνας αυτός έκανε τους μαθητές πιο δυνατούς, γεμάτους αυτοπεποίθηση. Τσάκισε την υποκρισία και τη βιτρίνα κυβέρνησης – ΕΕ και του πολυδιαφημιζόμενου ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ. Αυτή τη δύναμη πρέπει τώρα να τη χρησιμοποιήσουμε εμείς οι γονείς, για να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε τον αγώνα τους για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα, εμμένοντας στο βασικό αίτημα : “Όχι στο Νέο Λύκειο, στο σχολείο των πιο σκληρών ταξικών φραγμών και ανισοτήτων. Κατάργηση της Τράπεζας θεμάτων”.

Οι μαθητές παραμέρισαν το ατομικό και επιβράβευσαν το συλλογικό. Σχεδίασαν τον αγώνα τους συνειδητά. Τα βιώματα, οι δυσκολίες και η αδικία του ταξικού σχολείου τους οδήγησαν στους δρόμους. Αξιοποίησαν τη δύναμη της φωνής τους, τα αυτοτελή δικά τους όργανα και άνοιξαν δρόμους. Καμία προσπάθεια χειραγώγησης (από υποτιθέμενους συντονίζοντες)  του αγώνα τους δεν πρέπει να βρει έδαφος και μάλιστα από εκείνους που “ξίνιζαν” τα μούτρα τους τις προηγούμενες εβδομάδες για την υποδειγματική τους δράση. Υποκριτικά και χτυπώντας τους στην πλάτη ετοιμάζονται να ανακόψουν τις αγωνιστικές τους διαθέσεις, να τους αποδιοργανώσουν με κύριο στόχο τον εκφυλισμό και τη δυσφήμιση του αγώνα τους. Οι μαθητές (όπως οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί), έχουν τα δικά τους όργανα, το δικό τους συντονιστικό,  λειτουργούν με αυτοτέλεια και κανένα ψευδεπίγραφο συντονιστικό δεν έχει το δικαίωμα να τους δεσμεύει με αποφάσεις που τους ακυρώνουν.

Ο αγώνας αυτός δεν πήγε χαμένος. Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ ! Ανασήκωσε από τις στάχτες τον κρυφό ή φανερό πόθο, για τον οποίο οι περισσότεροι από εμάς κουβεντιάζουμε στα σπίτια μας : “δεν πάει άλλο, κάτι πρέπει να γίνει!”. Μας κλέβουν τον ιδρώτα, πληρώνουμε φόρους και χαράτσια και την ίδια στιγμή μας αποτελειώνουν, εξοντώνοντας τα παιδιά μας, αφαιρώντας τους το δικαίωμα στη μόρφωση και στη ζωή.

Θα αφήσουμε μόνους τους μαθητές ή θα συνεχίσουμε μαζί τους, με στόχους και αιτήματα, αξιοποιώντας πολύμορφες δραστηριότητες μέσα και έξω από το σχολείο, με δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες, μαζί με τους συλλόγους γονέων και τους εκπαιδευτικούς ;

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ : Η πανελλαδική πανεργατική απεργία 27 Νοέμβρη!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΣΗ

Η πορεία του αγώνα, οι μορφές που επιλέγονται θα εξαρτηθούν κατά πολύ από τη στάση μας, τη στάση των εκπαιδευτικών, όλου του λαού. Διότι η παιδεία, είναι υπόθεση όλου του λαού! Όχι υποκριτικά για να κατευνάσουμε τα πνεύματα, αλλά για να πάρει σάρκα και οστά μέχρι τη τελική δικαίωση. Δεν αρκεί να ξορκίζουμε το κακό, να είμαστε απαθείς και φοβισμένοι ή να κουνάμε το δάχτυλο στους μαθητές για τις επιλογές τους.

Γνωρίζουμε ότι στο κυκεώνα του ανταγωνιστικού σχολείου και της κρεατομηχανής των πολυεθνικών λίγοι νέοι θα βγουν αλώβητοι. Τα πλουσιόπαιδα θα συνεχίσουν, ενώ οι περισσότεροι θα ριχτούν στη ζωή αμόρφωτοι και άνεργοι.

Ο αγώνας είναι δίκαιος!

Γιατί θέλουμε ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει. Που δε θα μας κοιτάει στην τσέπη, αλλά θα προσφέρει ολόπλευρη μόρφωση σε όλους αντί για τράπεζες θεμάτων και εκπαίδευση με «SOS».

“Το μέλλον δε θα’ρθεί από μονάχο του, έτσι νέτο σκέτο… Απ’ την ουρά του τώρα άρπαξέ το!”

Αναντρανίζουμε με αισιοδοξία και πίστη στο δίκιο μας, διότι το μέλλον είναι της νέας γενιάς. Δεν θα επιτρέψουμε ένα μέλλον με ουρές ανέργων και δουλειά για λίγων μηνών χωρίς δικαιώματα! Δεν θα επιτρέψουμε να μας αντιμετωπίζουν ως “ομιλούντα εργαλεία” του 21ου αιώνα. Δεν θα επιτρέψουμε η παιδεία να είναι εμπόρευμα και τα παιδιά μας φτηνοί εργαζόμενοι, με το κεφάλι «κάτω».

Διεκδικούμε :

  • Όχι στο Νέο Λύκειο, στο σχολείο των ταξικών φραγμών και ανισοτήτων.
  • Να καταργηθεί η «Τράπεζα Θεμάτων». Οι εξετάσεις να έχουν αποκλειστικά ενδοσχολικό – προαγωγικό χαρακτήρα με την ευθύνη των εκπαιδευτικών.
  • Όχι στα εξαντλητικά ωράρια, τα φροντιστήρια και τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.
  • Κανένα σχολείο χωρίς καθηγητές. Να διοριστούν μόνιμοι καθηγητές για την κάλυψη όλων των αναγκών. Καμία συγχώνευση τμήματος, κανένα κλείσιμο σχολείου.
  • Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη μας για τις λειτουργίες της εκπαίδευσης. Άμεση και γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών .
  • Πετρέλαιο για θέρμανση σε ΟΛΑ τα σχολεία!
  • Καμία κατάργηση ειδικότητας στα ΕΠΑΛ. Κατάργηση της μαθητείας και της παιδικής εργασίας. Να δοθούν τώρα όλα τα βιβλία που λείπουν.
  • Ασφαλείς και δωρεάν μεταφορές για όλους τους μαθητές και για όλες τις ώρες της μέρας. Έκδοση πάσο για δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα. Να καταργηθούν τα πρόστιμα σε μαθητές.
  • Έκτακτο κονδύλι στους δήμους για να εξασφαλιστεί ένα γεύμα στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος για όλους τους μαθητές. Κατάργηση του ΦΠΑ (23%) στα κυλικεία.
  • Καμία ποινικοποίηση των αγώνων που αποφασίζουν οι μαθητές. Να καταργηθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
  • Κανένας μαθητής χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Εξασφάλιση υποδομών για τη λειτουργία των αθλητικών και πολιτιστικών μαθητικών ομάδων».
  • Αντισεισμική θωράκιση των σχολείων. Νέα κτίρια ασφαλή και λειτουργικά.

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση