HomeΚΡΗΤΗΟι «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον» καταψήφισαν τον προϋπολογισμό

Οι «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον» καταψήφισαν τον προϋπολογισμό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον καταψήφισαν τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα τεχνικών έργων του Δήμου Χερσονήσου.

Ο Γιώργος Χαλκιαδάκης στη συζήτηση τόνισε ότι: “Ο προϋπολογισμός σας είναι περιοριστικός, αντικοινωνικός, αντιαναπτυξιακός, φοροεισπρακτικός, ανελαστικός. Είναι προϋπολογισμός μνημονιακής λογικής”

Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, σημείωσε μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Η συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου και συνακόλουθα του τεχνικού προγράμματος αποτελούν μια από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Μέσα σε αυτά τα κείμενα και τους πίνακες των αριθμών αποτυπώνεται ο πολιτικός και κοινωνικός προσανατολισμός και η φιλοσοφία της Δημοτικής αρχής. Είναι μια πολιτική πράξη που αποτυπώνει τη διάθεση και την ικανότητά της να σχεδιάσει –σε δύσκολες συνθήκες- την ανάπτυξη του τόπου, να εξασφαλίσει βασικές υποδομές, να αντιμετωπίσει έκτακτες και μονιμότερες κοινωνικές ανάγκες, να προωθήσει την αλληλεγγύη, τη δημοκρατική συμμετοχή, τον πολιτισμό. Να φανερώσει τη διεκδικητική της θέληση.

Εμείς θα θέλαμε μια δημοτική αρχή που δε θα τρομάζει να ενημερώσει την κοινωνία, για τις περιοριστικές πολιτικές των μνημονιών, που να διαμαρτύρεται για τον ασφυκτικό έλεγχο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, που να λέει όχι στην παράδοση λειτουργιών, αρμοδιοτήτων και βασικών τομέων της αυτοδιοίκησης σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, που να αποδοκιμάζει την αποστέωση του δήμου από το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, που να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός ζωντανού και ρωμαλέου αυτοδιοικητικού κινήματος που θα απαιτεί και θα πετυχαίνει.

Θα θέλαμε τα νούμερα του προϋπολογισμού και τα όσα έργα του τεχνικού προγράμματος υιοθετούνται, να προκύπτουν μέσα από δράσεις που κινητοποιούν την κοινωνία, την κάνουν συμμέτοχο στις αποφάσεις, προωθούν τη διαφάνεια και τον έλεγχο στη δημοτική οικονομική διαχείριση.

 Θα θέλαμε έναν συμμετοχικό προϋπολογισμό με εξασφαλισμένη τη δυνατότητα, οι πολίτες, μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης, συμμετοχής και άμεσης παρέμβασης, να έχουν άποψη και λόγο. Λόγο για τους στόχους, την κατανομή των κονδυλίων και των όποιων δημόσιων επενδύσεων αποφασίζονται, σε τοπικό επίπεδο.

Είναι σαφές –για μας- πως όταν οι οικονομικοί πόροι προέρχονται κυρίως από τους φόρους των πολιτών, η διάθεσή τους πρέπει να έχει ως βάση τα αιτήματά τους.

Μια τέτοια ευρεία συμμετοχή δεν υπήρξε και η πλήρης ενημέρωση των πολιτών για τα πεπραγμένα, τις αποφάσεις και κυρίως για τους σχεδιασμούς σε οικονομικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά θέματα, έχει πολλαπλά ελλείμματα.

Εμείς θα θέλαμε έναν προϋπολογισμό κοινωνικής πολιτικής. Μιας κοινωνικής πολιτικής που στηρίζεται κύρια στους μηχανισμούς του Δήμου και όχι σε δημοτικές επιχειρήσεις ή άλλους τρίτους. Έναν προϋπολογισμό που ανακουφίζει τις ευάλωτες ομάδες, δεν επιβαρύνει περαιτέρω τον πληθυσμό στις εποχές της κρίσης, δε μεταφέρει τα βάρη στους ήδη παραφορτωμένους ώμους των δημοτών. Θα θέλαμε έναν προϋπολογισμό που προωθεί την κοινωνική ένταξη, καταπολεμά τη φτώχεια, στηρίζει την εργασία και τις βασικές δομές στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της πρόνοιας.

Θα θέλαμε έναν προϋπολογισμό με αναπτυξιακό προσανατολισμό,  ικανό για επενδύσεις, με σοβαρά μεγάλα έργα και παρεμβάσεις στους τομείς της χωρικής οργάνωσης, των αναπλάσεων, των υποδομών και των δικτύων, της προστασίας του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Έναν προϋπολογισμό που δε θα διαχειρίζεται την οικονομική μιζέρια, ούτε να κλείνει το μάτι στην παραπέρα οικονομική αφαίμαξη του λαού και αδιαμαρτύρητα να υποτάσσεται στη μέγγενη της τρόικα και των πολιτικών της φίλων στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, στον ίδιο το Δήμο μας.

Όμως ο προϋπολογισμός που εισηγείστε κινείται δυστυχώς στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που εμείς επιζητούμε. Είναι προϋπολογισμός μνημονιακής λογικής. Περιοριστικός, αντικοινωνικός, αντιαναπτυξιακός, φοροεισπρακτικός, ανελαστικός. Σε  πολλές περιπτώσεις βέβαια φιλόδοξος αλλά κατά τη γνώμη μας ανεδαφικός και ανεφάρμοστος.

Στον τομέα των εσόδων, οι μεγαλεπήβολες προβλέψεις για είσπραξη τελών και φόρων, εμπεριέχουν σημαντική επισφάλεια, στις σημερινές εποχές οικονομικής ανέχειας όλων μας ενώ παράλληλα μαρτυρούν τη διάθεση της δημοτικής αρχής, για φορολόγηση και περαιτέρω οικονομική καταπόνηση δημοτών και επιχειρήσεων. Με αυξήσεις που αφορούν τέλη, δημοτικούς φόρους, προσαυξήσεις, παράβολα, πρόστιμα, εισπράξεις Π.Ο.Ε.

Οι εισροές από χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις και έργα, φανερά, παίρνουν την κατιούσα. Το γεγονός αυτό είναι από μόνο του ικανό να θεμελιώσει την πολιτική μας κριτική απέναντι στις πολιτικές των μνημονίων που αδιαμαρτύρητα αποδέχεται ο Δήμαρχος, η συμπολίτευση και η μείζων αντιπολίτευση.

Μας επιτρέπει όμως να μιλήσουμε και για αδυναμία ή απραξία, για έλλειψη γνώσης ή εμπειρίας της δημοτικής πλειοψηφίας στην ανεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων από ευρωπαϊκούς πόρους, προγράμματα και πρωτοβουλίες. Επιτρέπει να σταθούμε κριτικά όσον αφορά αυτές τις δυνατότητες της δημοτικής αρχής. Μας επιτρέπει να δούμε αυτόν προϋπολογισμό ως αντιαναπτυξιακό και να κάνουμε την πρόβλεψη για ένα δυσοίωνο μέλλον, που χρήζει επειγόντως αντιμετώπισης, σε ένα πλαίσιο ανατροπών στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό αλλά και προώθησης των αναγκαίων διευθετήσεων για μια άλλη οργάνωση του Δήμου μας.

Στο σκέλος των εξόδων ο προτεινόμενος προϋπολογισμός εναγωνίως μάχεται να εξασφαλίσει τα κονδύλια ανελαστικού χαρακτήρα.  Με κόπο εξασφαλίζονται οι δαπάνες για μισθούς και αμοιβές, φόρους, τέλη, καύσιμα, ασφάλιστρα, φύλαξη, φωτισμό, ύδρευση, στοιχειώδεις συντηρήσεις και αναλώσιμα.

Τούτο αφήνει ελάχιστα υπόλοιπα για δαπάνες και έργα κοινωνικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα. Σταθερές είναι οι δαπάνες για τα σχολεία, παρά τις γνωστές μεγάλες ανάγκες, μηδενικά τα ποσά για κοινοφελή εργασία, τη βοήθεια στο σπίτι, καμιά η αναφορά και δράση για την τρίτη ηλικία, την υγεία και την πρόνοια, την καταπολέμηση της ανεργίας, την αλληλεγγύη στους οικονομικά ασθενέστερους. Μειωμένες είναι οι δαπάνες για τη λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων.

Πτώση έχουμε στις δαπάνες για μελέτες και αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων. Στάσιμες είναι οι προβλέψεις για την ενδοχώρα. Κάτω από τις ανάγκες οι δαπάνες για σχέδια και χωρικό σχεδιασμό. Ελάχιστα και μισά τα έργα και οι επενδύσεις στους τομείς των αναπλάσεων, πεζοδρομήσεων, συντηρήσεων, ηλεκτροφωτισμού.

Σταθερές όμως διατηρούνται οι δαπάνες συλλογής απορριμάτων γεγονός που μαρτυρά την εμμονή σας στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας αυτής και στην εργολαβική ανάθεση με τους ίδιους όρους. Εδώ σαφώς και προσπερνάτε την κριτική που από πολλές πλευρές έχει ασκηθεί και αγνοείτε τις προτάσεις που έχουν γίνει και που μειώνουν το κόστος δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας.

Στον τομέα του πολιτισμού εξαντλείστε στην ανεπαρκή ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων χωρίς καμία αναφορά σε υποδομές και έργα πολιτισμού .

Εμείς αυτόν τον προϋπολογισμό δε μπορούμε να τον εγκρίνουμε. Δεν είναι πραγματικός, ούτε συνάδει με τις ανάγκες. Είναι ανελαστικός, αντικοινωνικός, αντιαναπτυξιακός. Δε μπορούμε ακόμα να εγκρίνουμε ούτε αυτό το μίζερο πρόγραμμα έργων που απορρέει από αυτόν.

Θέλουμε να τονίσουμε πως όσο και στις δύο μεγάλες παρατάξεις- που μπορεί η μια να χαρακτηρίζεται ως συμπολίτευση και η άλλη ως μείζων αντιπολίτευση αλλά κατά καιρούς οι περισσότεροι από εσάς έχετε αναλάβει ρόλους υπεράσπισης τούτης της μιζέριας- αρνείστε να πείτε όχι στην ασφυκτική πίεση που ασκείται στην αυτοδιοίκηση με την περικοπή πόρων και την εποπτεία του παρατηρητηρίου, όσο δεν απεγκλωβίζεστε πολιτικά από τους μονόδρομους και τα όρια που σας βάζουν οι πολιτικοί σας φίλοι από το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, όσο σιωπάτε απέναντι στα μνημόνια, την καταστροφή κάθε δημόσιου και κοινωνικού, όσο ανέχεστε τις ιδιωτικοποιήσεις, την εκποίηση δημόσιας γης και υποδομών, όσο σιωπάτε για την επίθεση που γίνεται στους εργαζόμενους και τις απολύσεις, τόσο και εσείς ευθύνεστε για την καταστροφή του τόπου, την απαξίωση του θεσμού της αυτοδιοίκησης, που θέλετε να υπηρετήσετε.

Ανορθόδοξες και ασύμβατες με εμάς είναι τούτες οι καταστάσεις που δεν επιτρέπουν να συμπορευθούμε μαζί σας, δεν μας επιτρέπουν να εγκρίνουμε την πλεύση σας”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση