HomeΚΡΗΤΗΑνοιχτή επιστολή για το νέο δικαστικό Μέγαρο

Ανοιχτή επιστολή για το νέο δικαστικό Μέγαρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την αξιοποίηση του χώρου του πρώην ψυχιατρείου και την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου περιγράφει σε μία ανοιχτή επιστολή του ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας.

Σύμφωνα με την επιστολή:

Ένα από τα σημαντικότερα  προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η τοπική μας κοινωνία  είναι το κυκλοφοριακό  της πόλης των Χανίων  και των περιαστικών περιοχών. Ένα ζήτημα  το οποίο συνδέεται άμεσα με την χωροθέτηση των δημοσίων  υπηρεσιών και την προσβασιμότητα των πολιτών σε αυτές.

Η πόλη των Χανίων,  όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο,  εξελίσσεται. Και εμείς πρέπει σαν κοινωνία και φορείς  να λαμβάνουμε υπ όψιν τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται και να φροντίζουμε για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στις υποδομές, ώστε αυτές  να προσαρμόζονται στις ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος.

Στα Χανιά  δεν αντιμετωπίσαμε έγκαιρα το θέμα της χωροθέτησης δραστηριοτήτων ,  με τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό να έχει μείνει αδικαιολόγητα  πίσω, όπως συμβαίνει με τα  ΓΠΣ,  με αποτέλεσμα να χωροθετούνται σοβαρές υποδομές, όπως η αποθήκες καυσίμων, με δικαστικές αποφάσεις και όχι μετά από διαβούλευση και σχεδιασμό.

Αυτή η έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού και συλλογικής δράσης, αποτυπώνεται  επίσης με θλιβερό τρόπο στην συχνή εγκατάλειψη και απαξίωση για χρόνια σημαντικών κτηρίων και υποδομών της πόλης μας, όπως είναι  τα νεώρια, το παλιό δημαρχείο,  το παλιό ψυχιατρείο,  το κλειστό κολυμβητήριο,  το ποδηλατοδρόμιο κ.λπ.

Πριν λίγο καιρό πληροφορηθήκαμε την μεταβίβαση της έκτασης του πρώην ψυχιατρείου στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την εκποίησή του.  Ως κοινωνία δεν φάνηκε να έχουμε κάποια έντονη αντίδραση, διότι κατά την γνώμη μου παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορες προτάσεις από  Δήμο, Περιφέρεια και εκπαιδευτικά ιδρύματα, η συζήτηση δεν ξέφυγε  ποτέ από μία αποσπασματική λογική κάλυψης κάποιας μεμονωμένης  ανάγκης που κατά καιρούς  παρουσιάζεται.

Ο χώρος αυτός καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 120 στρεμμάτων και σήμερα βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πόλης, απέχοντας από την Πλατεία Δικαστηρίων μόλις 5 λεπτά. Η πρόσβαση σε αυτόν είναι εύκολη από όλες τις περιοχές του Δήμου αλλά και από τους πολίτες  όλου του  νομού Χανίων καθώς και για  τους προερχόμενους από το Ρέθυμνο. Η προοπτική δε της δημιουργίας του οδικού άξονα σύνδεσης Αεροδρομίου – ΒΟΑΚ που είναι σχεδιασμένος να περάσει δίπλα από το χώρο του πρώην ψυχιατρείου,  θα προσδώσει στον   χώρο ακόμα καλύτερη προσβασιμότητα.

Ο σημαντικός αυτός χώρος για τον δήμο μας λόγω έκτασης και θέσης, πέρασε από το Υπουργείο Υγείας  στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς  διάλογο με τους  φορείς και την κοινωνία των Χανίων,  με  τρόπο ανάλογο της ιδιωτικοποίησης  του αεροδρομίου μας.

Πριν λίγες μέρες είχα την ευκαιρία να δεχτώ επίσκεψη από  τον Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης τον κ.  Κανελλόπουλο και τα  μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων για το πιεστικό  θέμα της στέγασης των δικαστηρίων. Ο Γ.Γ. μας παρουσίασε την δυνατότητα και την ευκαιρία ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου στα Χανιά, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, εφ όσον υποδείξουμε τάχιστα χώρο κατάλληλο για την ανέγερσή του. Σε διαφορετική περίπτωση, επειδή αυτοί οι πόροι δεν πρέπει να χαθούν, θα υποδειχθεί άλλη περιοχή της Ελλάδας για να περιληφθεί μεταξύ των δέκα νέων δικαστικών μεγάρων που προγραμματίζονται να ανεγερθούν ανά την Επικράτεια.

Άποψή μου, την οποία και εξέθεσα στους παρισταμένους, είναι ότι ο προσφορότερος χώρος για  την ανέγερση νέου δικαστικού κτηρίου, λαμβάνοντας υπ όψιν τις δυσκολίες που παρουσιάζουν άλλοι προσφερόμενοι χώροι, είναι ο χώρος του πρώην ψυχιατρείου, τον οποίο σαν τοπική κοινωνία πρέπει να διεκδικήσουμε συνολικά ώστε να αποτελέσει χώρο φιλοξενίας  και άλλων αναγκαίων υποδομών  των Χανίων.

Αυτό θα έχει πολλά ευεργετήματα για την ομαλή  λειτουργίας της Δικαιοσύνης στα Χανιά, για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων και των επαγγελματιών καθώς και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Θα έχει επίσης θετικές επιδράσεις στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού  της πόλης, με ό,τι θετικό μπορεί να σημαίνει αυτό για την ποιότητα ζωής των δημοτών και των επισκεπτών. Θα πρέπει δε, κατά την γνώμη μου, να αναδειχτεί και η προοπτική στέγασης και άλλων υπηρεσιών στον συγκεκριμένο χώρο.

Παράλληλα όμως πρέπει να ξεπεράσουμε συνήθειες ετών αν θέλουμε να προχωρήσουμε σαν κοινωνία. Η  επίκληση της ιστορικότητας του υπάρχοντος χώρου στέγασης των δικαστηρίων  αντί να μας καθηλώνει στο παρελθόν,  πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προόδου και όχι ακινησίας. Το δημιουργικό  παρελθόν που  οργάνωσαν  οι πρόγονοί μας πριν από 100 και πλέον χρόνια,  χωροθετώντας  σωστά το δικαστικό κτήριο στο Διοικητήριο της εποχής,  ήταν μία πράξη ορθή για τα τότε δεδομένα. Η εμμονή όμως για  παραμονή σήμερα σε αυτόν τον ίδιο χώρο δεν ανταποκρίνεται στις τωρινές και μελλοντικές ανάγκες της κοινωνίας μας. Σήμερα οφείλουμε να δείξουμε ανάλογη διορατικότητα και δημιουργικότητα με τους προγόνους μας για το παρόν και το μέλλον μας.

Υπάρχουν ευκαιρίες ,  που κατά περιόδους παρουσιάζονται και που εάν δεν φροντίσουμε να τις εκμεταλλευτούμε, χάνονται. Έτσι όμως δεν βοηθάμε την εξέλιξη της πόλης, δεν εξυπηρετούμε τις τρέχουσες και μελλούμενες ανάγκες των πολιτών, δεν βοηθάμε την ανάπτυξη της οικονομίας και την τόνωση της απασχόλησης και δεν στεκόμαστε υπεύθυνα απέναντι στις ανάγκες των επόμενων γενεών. Η πρόταση για ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου στο χώρο του πρώην ψυχιατρείου είναι μία ευκαιρία να λύσουμε οριστικά το θέμα της στέγασης της Δικαιοσύνης στον τόπο μας, είναι μία ευκαιρία να αγωνιστούμε για την ανάκτηση της έκτασης αλλά και μία ευκαιρία να αποδείξουμε έμπρακτα ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε σαν κοινωνία και σαν φορείς του τόπου ώστε να μην αφήσουμε αναξιοποίητη άλλη μία σημαντική ευκαιρία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση