HomeΚΡΗΤΗΌλη η Κρήτη αποχαιρέτησε την Μάρθα Αποσκίτη

Όλη η Κρήτη αποχαιρέτησε την Μάρθα Αποσκίτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και θλίψης η Κρήτη αποχαιρέτησε τη Μάρθα Αποσκίτη, σύζυγο του Στ. Αλεξίου, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή τα ξημερώματα της Κυριακής.

Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό Αγίου Τίτου στις 11:30 το πρωί.

ΑΠΟΣΚΙΤΗ

Η Μάρθα Αποσκίτη «έφυγε» πλήρης ημερών και έργου, μετά από προβλήματα υγείας που την ταλαιπωρούσαν τον τελευταίο καιρό.

ΑΠΟΣΚΙΤΗ

Η Μάρθα Αποσκίτη καταγόταν από τη γνωστή οικογένεια πολιτικών της Αρκαδίας και της Ηλείας Πελοποννήσου.

ΑΠΟΣΚΙΤΗ

Υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγήτρια στα Γυμνάσια της Μεγαλόπολης, του Λαυρίου, το Α’ Θηλέων Ηρακλείου, ως Γυμνασιάρχης στο Καστέλι Πεδιάδος και στο Ηράκλειο και ως Γενική Επιθεωρήτρια ως το 1983, οπότε παραιτήθηκε. Διηύθυνε επί τρία χρόνια τη Σχολή Επιμόρφωσης Μέσης Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο. Δίδαξε επίσης στη Σχολή Ξεναγών και έχει δώσει σειρά διαλέξεων για διάφορα θέματα και έχει κάνει ανακοινώσεις στα Διεθνή Κρητολογικά Συνέδρια, ενώ ιδιαίτερα πλούσιο ήταν και το συγγραφικό της έργο (δείτε εδώ).

Συλλυπητήρια

Μαρία Διακάκη: «Μια ακόμα μεγάλη απώλεια για τους ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού»

«Με απέραντη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο της αγαπημένης μου καθηγήτριας Μάρθας Αποσκίτη-Αλεξίου, μιας σημαντικότατης   προσωπικότητας που σημάδεψε, μαζί με τον Στυλιανό Αλεξίου, την πνευματική ζωή του τόπου μας, με το πολύτιμο έργο που μας άφησε σαν κληρονομιά.

Μια ακόμα μεγάλη απώλεια για τους ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού, ειδικά τώρα, που ο τόπος έχει τόση ανάγκη από την παρουσία τους και τις αξίες που ακούραστα και με θέρμη υπηρέτησαν.

Το ήθος της, η ευχέρεια που είχε, στην μεταδοτικότητα ιδεών και οραμάτων, θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη, όσων την γνωρίσαμε και είχαμε την τύχη και την τιμή να μας διδάξει.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της».

Β. Λαμπρινός: «Το Ηράκλειο σκύβει το κεφάλι και αποχαιρετά μια σπουδαία προσωπικότητα του πολιτισμού και του πνεύματος»

«Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Στυλιανού Αλεξίου σήμερα τον ακολούθησε και η αγαπημένη σύζυγος και σύντροφός του, Μάρθα Αποσκίτη.

Ευγενής μορφή και πραγματική δασκάλα η Μάρθα Αποσκίτη, δίδαξε φιλολογία σε πολλές γενιές Ηρακλειωτών, αφήνοντας το στίγμα της στο χώρο της εκπαίδευσης.

Παράλληλα δίπλα στη Στυλιανό Αλεξίου, του οποίου υπήρξε ισχυρό στήριγμα, συμμετείχε στην επιμέλεια αρκετών εκδόσεων, ενώ εξαιρετικά σημαντικό είναι και το δικό της συγγραφικό έργο, που αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Το Ηράκλειο σκύβει το κεφάλι και αποχαιρετά μια σπουδαία προσωπικότητα του πολιτισμού και του πνεύματος.

Στους οικείους της εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Ηράκλεια Πρωτοβουλία: «Είναι ανεκτίμητη η προσφορά της τόσο στη Μέση Εκπαίδευση όσο και στα Γράμματα»

«Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία συμμετέχει στο πένθος για την απώλεια της Μάρθας Αποσκίτη. Είναι ανεκτίμητη η προσφορά της εκλιπούσης τόσο στη Μέση Εκπαίδευση όσο και στα Γράμματα και ειδικότερα στην ανάδειξη της Κρητικής Λογοτεχνίας της Αναγέννησης με δημοσιεύσεις και εκδόσεις που πραγματοποίησε η ίδια ή σε συνεργασία με τον αείμνηστο σύζυγό της Στυλιανό Αλεξίου.

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία είχε μάλιστα την τιμή να φιλοξενήσει την Μάρθα Αποσκίτη, ως μια από τις ομιλήτριες στην περίφημη σειρά των 11 διαλέξεων για την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου, που είχε διοργανώσει το 1996-1997 το τμήμα Νέων και οι οποίες εκδόθηκαν σε βιβλίο με τον τίτλο «ο Μίτος της Αριάδνης».

Εκφράζομε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΙΜ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών συνήλθε εκτάκτως σήμερα, 16/11/2014, με το άγγελμα του θανάτου της Μάρθας Αποσκίτη συζύγου και εκλεκτής συνεργάτιδας του Στυλιανού Αλεξίου, εξαιρετικής φιλολόγου και εκπαιδευτικού που άφησε τη σφραγίδα της στο χώρο της Παιδείας και των Γραμμάτων και παραδειγματικής προσωπικότητας μέσα στην κοινωνία του Ηρακλείου για την ευγένεια, την καλοσύνη και γενναιοδωρία της, ενεργού μέλους της ΕΚΙΜ.

Η Μάρθα Αποσκίτη όχι μόνο μελέτησε και εξέδωσε πλείστα κείμενα και ιστορικά μελετήματα γύρω από την Κρήτη και την πόλη του Ηρακλείου αλλά υπήρξε και φωτισμένη εκπαιδευτικός με πολύ υψηλή διοικητική προσφορά στην Β/θμια Εκπαίδευση.

Το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απώλειά της και αποφασίζει:

  1. Να παραστεί στην κηδεία της εκλιπούσης.
  2. Να κατατεθεί στη μνήμη της, αντί στεφάνου, χρηματικό ποσόν υπέρ των σκοπών του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.
  3. Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένεια της.
  4. Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό τύπο.
Διαφήμιση
Διαφήμιση