HomeΚΡΗΤΗΛ. Αυγενάκης: Ανάγκη για ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων

Λ. Αυγενάκης: Ανάγκη για ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ανάγκη για ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων, με «λογικές» όμως αμοιβές, βασισμένες στη διαπραγμάτευση με τους επαγγελματίες, στη χρήση μουσικής και εναρμονισμένες στις σημερινές συνθήκες της αγοράς, επεσήμανε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς την Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Αγγελική Γκερέκου, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Ηρακλείου.

Από πλευράς της η Υφυπουργός Πολιτισμού αρχικά συμφώνησε ότι είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα με τα πνευματικά δικαιώματα, ενώ τόνισε ότι η Επιτροπή Διαλόγου ήταν πολυάριθμη και αυτό αποτέλεσε ένα πρόβλημα. «Ωστόσο παρά το γεγονός ότι ήταν πολυάριθμη ολοκλήρωσε το έργο της, και τα συμπεράσματά της θα αξιοποιηθούν και θα επεξεργαστούν, έτσι ώστε να είναι αξιοποιήσιμες σε μια νομοθετική πρωτοβουλία. Οι παρεμβάσεις θα έχουν να κάνουν και με το σύστημα επίλυσης διαφορών μετά την αποτυχία της διαδικασίας μεσολάβησης, και έχει ξεκινήσει μια δουλειά από το Υπουργείο για την επίλυση του θέματος.»

Επιπλέον κατά την τοποθέτησή της η Υφυπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι «Υπάρχει ένα χρονικό πλαίσιο το οποίο θα μας βοηθήσει να επιλύσουμε το πρόβλημα συντομότερα και αφορά τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2015, σχετικά με την ενσωμάτωση στο δίκαιο της Οδηγίας 2014-26, της Ε.Ε. για τη συλλογική διαχείριση, με την οποία θεσπίζονται οι προϋποθέσεις για να διασφαλιστούν η σωστή λειτουργία της διαχείρισης δικαιωμάτων  πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, το Υπουργείο έχει μεριμνήσει να ασκήσει τον εποπτικό και ελεγκτικό του ρόλο σύμφωνα με το δικαίωμα που το δίνει ο νόμος 2121/1993. Ενεργοποιώντας τις σχετικές διατάξεις, το Υπουργείο έχει επεξεργαστεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που είναι μια σημαντική αρχή για να επιλυθεί το θέμα το οποίο έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το συγκεκριμένο Π.Δ. θα προβλέπει όργανα ελέγχου και επιβολής διοικητικού προστίμου στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας. Ότι καταγγέλλεται θα πρέπει να ερευνάται και να τιμωρείται.»

«Χαίρομαι που είστε εδώ και απαντάτε ως αρμόδια από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά στη λειτουργία των εταιριών Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων και την είσπραξη των δικαιωμάτων αυτών από τους επαγγελματίες –χρήστες μουσικής.

Να σας επισημάνω λοιπόν ότι η ερώτηση που συζητούμε σήμερα έχει κατατεθεί στις 23 Οκτωβρίου, από 80 και πλέον Βουλευτές, από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ και ανεξάρτητους Βουλευτές και κινούμενοι θεσμικά και μόνο θεσμικά σας ζητάμε το αυτονόητο, δηλαδή «σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων, με «λογικές» όμως αμοιβές, βασισμένες στη διαπραγμάτευση με τους επαγγελματίες, στη χρήση μουσικής και εναρμονισμένες στις σημερινές συνθήκες της αγοράς.»

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή αυτής της κοινοβουλευτικής προσπάθειας. Έπειτα από πολλές κοινοβουλευτικές πιέσεις πολλών μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου ο προκάτοχός σας κ. Παναγιωτόπουλος συγκρότησε στις 19-12-2013 την «Εθνική Επιτροπή Διαλόγου για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα και τη Δημόσια Εκτέλεση». Σκοπός αυτής της επιτροπής ήταν η διερεύνηση των προβλημάτων στον τομέα της δημόσιας εκτέλεσης στην Ελλάδα και κατάθεση προτάσεων από κάθε εμπλεκόμενο για το μεγάλο ομολογουμένως πρόβλημα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας με τη σκληρή και καταχρηστική συμπεριφορά κατ΄ αρχήν των κατά τόπους εργολάβων είσπραξης δικαιωμάτων και κατ’ επέκταση των ιδιων των εταιρειών που εργάζονται για λογαριασμός τους, όπως η ΑΕΠΙ, η GEA κλπ.

Οι περισσότεροι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης, όχι όλοι, τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής εναντίον της οποιασδήποτε αλλαγής στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να αλλάξει, «διότι παρέχει τόσο τα εχέγγυα όσο και τις ασφαλιστικές δικλείδες για καταχρηστικές συμπεριφορές», κάτι το οποίο δεν μας βρίσκει σύμφωνους Κυρία Υπουργέ. ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ.

Γίνεται απολύτως σαφές και από την παρέμβαση που υπογράφουμε 80 βουλευτές, ότι πρέπει να υπάρχουν εταιρείες για την προστασία και είσπραξη πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, που θα λειτουργούν κάτω από νέο, σύγχρονο και δίκαιο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των δημιουργών, με «λογικές» αμοιβές, οι οποίες θα προκύπτουν από την διαπραγμάτευση με τους αντίστοιχους επαγγελματίες, βασισμένες στη χρήση μουσικής και εναρμονισμένες στις σημερινές συνθήκες της αγοράς.

Σας κάνω γνωστό εάν δεν το γνωρίζετε ήδη Κα Υπουργέ, ότι η «Επιτροπή Ανταγωνισμού», εξετάζει καταγγελία 120 σελίδων, που κατατέθηκε από την Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών Μακεδονίας – Θράκης, άλλους φορείς και βουλευτές,  στην οποία περιγράφεται με κάθε αναγκαία λεπτομέρεια, με σωστή και ακριβή τεκμηρίωση η εξωφρενική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. σε βάρος ιδιοκτητών επαρχιακών ραδιοσταθμών που την καταγγέλλουν ως τον «μεγαλύτερο στη χώρα ιδιωτικό μηχανισμό καταπίεσης και στυγνής εκμετάλλευσης άλλων ιδιωτών».

Όσον αφορά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά τις πολλές οχλήσεις τηλεφωνικώς και εγγράφως λαμβάνουμε αόριστες απαντήσεις, αναμένοντας τη γραπτή τοποθέτησή τους. Πρέπει να καταλάβουν ότι μονοπώλιο δεν είχαμε μόνο στις τηλεπικοινωνίες ή τους αερομεταφορείς στη χώρα μας.    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο παρελθόν είχε καταδικάσει την ΑΕΠΙ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και καταχρηστική συμπεριφορά. Σήμερα τι κάνει;

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι εκβιασμοί, οι παράλογες απαιτήσεις, τα εξώδικα και τα αυτόφωρα έχουν εξαντλήσει έως και καταστρέψει εκατοντάδες χρήστες μουσικής, καταστηματάρχες μικρών, μεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και μουσικούς, στιχουργούς, ερμηνευτές και γενικότερα πνευματικούς δημιουργούς οι οποίοι έχουν να καταθέσουν τις δικές τους μαρτυρίες κατά της ιδιωτικής ανώνυμης εταιρίας που ακούει στο όνομα ΑΕΠΙ ΑΕ και των παραμάγαζων αυτής. Τα ίδια συμβαίνουν και από άλλες εταιρείες που ακολουθούν κατά πόδας εφαρμόζοντας μεθόδους και τακτικές της «μαμάς» ΑΕΠΙ.

Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι από πλευράς ΑΕΠΙ

– λένε ότι εκπροσωπούν καλλιτέχνες χωρίς να έχουν ποτέ παρουσιάσει συμβάσεις που να αποδεικνύουν ποιους εκπροσωπούν

– την ίδια ώρα εμφανίζονται στο ταμείο της ΑΕΠΙ χρηματικά διαθέσιμα για το 2010, 13.2 εκατομμύρια και 9.9 για το 2011. Το 2012, το 2013, το 2014; Οι πληροφορίες λένε ακόμη μεγαλύτερα διαθέσιμα

– σέρνουν δεκάδες καταστηματάρχες στα δικαστήρια, χρησιμοποιώντας τις ποινικές δικαιοδοσίες που τους έχουν χορηγηθεί από το ίδιο το κράτος

– απολαμβάνουν μια μοναδική θεσμική θωράκιση και υπερπροστατεύονται με μηχανισμούς πίεσης για την είσπραξη των οφειλών που μονομερώς χρεώνουν, χρησιμοποιώντας την ίδια την Αστυνομία και την Δικαιοσύνη ως μηχανισμούς είσπραξης και καταδίωξης χρηστών.

Δυστυχώς η πρόθεση και η καλή διάθεση του πρώην Υπουργού Πολιτισμού κ. Παναγιωτόπουλου εξαντλήθηκε σε μια επιτροπή διαλόγου και τίποτα παραπέρα.

Περιμένουμε και ζητούμε κυρία Υπουργέ να δείξετε βούληση ως Υφυπουργός Πολιτισμού και καθ΄ ύλην αρμόδια. Διότι να σας θυμίσω ότι ως Βουλευτής έχετε πάρει ξεκάθαρη θέση με ερώτησή σας στις 26-6-2013 την οποία και καταθέτω στα πρακτικά. Γράφατε τότε μεταξύ άλλων ερωτημάτων: «Υπάρχει σχεδιασμός για νομοθετική ρύθμιση που θα τροποποιήσει την υπάρχουσα νομοθεσία, ούτως ώστε η κατάρτιση των αμοιβολογίων να γίνεται κατόπιν συμφωνίας των ΟΣΔ και των εκπροσώπων των χρηστών και όταν δεν επιτυγχάνεται να ακολουθεί υποχρεωτικά η διαδικασία της διαιτησίας; Σε ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση εξετάζετε το ενδεχόμενο κατάργησης των ποινικών κυρώσεων  και τον εξορθολογισμό του πλαισίου ποινών;»

Σας ρωτώ λοιπόν κι εγώ μιας και συμφωνούμε μετά τα τότε γραφόμενά σας,

προτίθεστε άμεσα να προβείτε σε νομοθετική πρωτοβουλία για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, προστατεύοντας τόσο τους χρήστες, όσο και τους πνευματικούς δημιουργούς από καταχρηστικές συμπεριφορές των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης;

Ποια η θέση σας σήμερα ως ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού;

Το καθεστώς που επικρατεί στην αγορά από τις εταιρείες είσπραξης και διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, έχει ξεπεράσει κάθε όριο ηθικής και δεοντολογίας, τόσο απέναντι των λογής λογής επαγγελματιών που κάνουν χρήση μουσικής, τόσο απέναντι των κάθε είδους πνευματικών δημιουργών(στιχουργών, καλλιτεχνών, ερμηνευτών), και τώρα και απέναντι και στους Βουλευτές.

Να σας ενημερώσω λοιπόν ότι σε «ανοικτή» επιστολή της, η ΑΕΠΙ Α.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, αφού «επιπλήττει» 80 Βουλευτές για την κοινοβουλευτική μας δραστηριότητα, μας αποκαλεί «διαμεσολαβητές και εργολαβικώς αυτόκλητους συνηγόρους των συμφερόντων των υπόχρεων σε καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων» και στη συνέχεια ψευδώς επιδιώκει να δημιουργήσει την εντύπωση κατά τα γραφόμενα της, ότι υιοθετήσαμε την κατάργηση της καταβολής πνευματικού δικαιώματος. Αναφέρουν ψευδώς δε ότι τασσόμαστε «με όσους κλέβουν την ιδιοκτησία των δημιουργών» και μάλιστα ότι είμαστε συνεργοί με τους θιασώτες του ληστρικού τριτοκοσμικού εμπορομεσιτισμού και της απρόκλητης διαρπαγής» και ότι αυτό «αποτελεί βαρύτατη προσβολή για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών ευνομούμενου κράτους και πραγματικό όνειδος για την χώρα.»

Θα έπρεπε να ντρέπονται για τα όσα ψευδώς καταλογίζουν σε 80 βουλευτές 5 διαφορετικών κοινοβουλευτικών ομάδων, αλλά γι’ αυτό επιφυλασσόμαστε.

Είναι υποχρέωσή μας να ζητήσουμε την σύγκλιση σε κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, με προσκεκλημένους φυσικά τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, εσάς, τους εκπροσώπους των εταιρειών είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων (φυσικά και την ΑΕΠΙ Α.Ε.), εκπροσώπους πνευματικών δημιουργών, αλλά και εκπροσώπους χρηστών (Επιμελητήρια Ξενοδόχων, Συλλόγους Εστιατόρων, ΓΣΕΒΕΕ κλπ) και να συζητήσουμε γύρω από τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει το Υπουργείο για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, αλλά και τα συμπεράσματα από το πόρισμα της εθνικής επιτροπής διαλόγου.

Όπως αντιλαμβάνεστε αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι βαρύτατοι, άκρως προσβλητικοί και είναι απόδειξη του θράσους και της αθλιότητας με την οποία αντιλαμβάνονται το ρόλο τους.

Κάποιος πρέπει να πει στους κυρίους και τις κυρίες της ΑΕΠΙ ότι η αλαζονεία έχει και τα όριά της. Αν τρομάζουν κάποιους αυτές οι ψευτοαπειλές εμένα δε με αγγίζουν. Όχι γιατί είμαι παλικάρι, αλλά γιατί υπερασπίζομαι μαζί με πολλούς συναδέλφους το λογικό και το δίκαιο χιλιάδων καταστηματαρχών, χρηστών, αλλά και χιλιάδων δημιουργών, καλλιτεχνών κλπ.

Είναι παράλογο να ζητάμε τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου -και τονίζω όχι την κατάργηση του- αλλά τον εκσυγχρονισμό του;

Είναι παράλογο να θέλουμε να ελαφρύνουμε τις επιβαρύνσεις που έμμεσα ή άμεσα βαραίνουν τους επαγγελματίες;

Είναι παράλογο να ζητάμε να έχει το δικαίωμα στην συνδιαμόρφωση του τιμοκαταλόγου και ο ίδιος ο χρήστης, πράγμα το οποίο ορίζει και ο νόμος και που όμως δεν εφαρμόζεται;

Είναι παράλογο να γνωρίζουμε την πορεία των εκατομμυρίων που εισπράττονται για λογαριασμό καλλιτεχνών, στιχουργών, ερμηνευτών κλπ και που ελάχιστα τελικά τους αποδίδονται ή που αποδίδονται εξαιρετικά μεγάλα ποσά σε καλλιτέχνες ελίτ και ψίχουλα σε χιλιάδες άλλους;

Εάν νομίζουν ότι επειδή κάποια από τα μέλη των διοικήσεων τους παίζουν με τη μία ή την άλλη κομματική πτέρυγα, μιλώντας τάχα για παλιές κοινές μάχες, σήμερα οι δρόμοι μας έχουν χωρίσει.

Εκείνοι μάχονται για την τσέπη τους και εμείς για την κοινή λογική, για τους ανυπεράσπιστους επαγγελματίες-χρήστες μουσικής- πνευματικούς δημιουργούς δηλαδή για τους χιλιάδες εμπλεκόμενους.

Ας αφήσουν λοιπόν την καραμέλα ακόμα και νομικοί σύμβουλοι, σχετιζόμενοι με κεντρικά κομματικά και πρώην κομματικά στελέχη ότι όλα γίνονται εις το όνομα του κόμματος ή με μια κουβέντα θα κάνουν πίσω οι βουλευτές που επηρεάζονται από τον μπαμπά ή το θείο!

Από εδώ σήμερα, πρέπει να βγει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι απειλές, εξώδικα και αγωγές δεν μας τρομάζουν. Όπως επίσης δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε συνεννοήσεις και συνομωσίες «κάτω από το τραπέζι».

Σε αυτό το «κουαρτέτο εγχόρδων» που παίζει η ΑΕΠΙ με άλλες εταιρίες για να ξεγλιστρήσει από το νόμο, δεν θα συμμετέχουμε.

Μένει να ξέρουμε εάν θα πάμε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των εταιρειών είσπραξης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων με τη σύμφωνη γνώμη της Ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού ή θα φέρουμε Βουλευτές από πολλές Κοινοβουλευτικές Ομάδες χωρίς τη δική σας συναίνεση.»

Διαφήμιση
Διαφήμιση