HomeΚΡΗΤΗ«Ανέλπιστο δώρο από το Θεό» τα 6 εκατομμύρια ευρώ στη Μητρόπολη

«Ανέλπιστο δώρο από το Θεό» τα 6 εκατομμύρια ευρώ στη Μητρόπολη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ως ανέλπιστο δώρο από το Θεό» χαρακτήρισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος την περιουσία που άφησε ο Γεώργιος Τσικόγιας στη Μητρόπολη.

Παρόντες στην συνέντευξη ήταν και ο νομικός σύμβουλος της Μητροπόλεως και μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της κ. Νικόλαος Κοτζαμπασάκης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαος Νικηφόρος και ο υπεύθυνος του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου Αιδεσ. Πρωτ. Γεώργιος Γαλεράκης.

Όπως δήλωσε ο μητροπολίτης «Το χρηματικό ποσό που κατέλιπε στη Μητρόπολη με τη διαθήκη του ο εκλιπών ανέρχεται στα 5,9 εκ. ευρώ, ενώ είναι ακόμη σε εξέλιξη η έρευνα που, σύμφωνα με το νομικός της σύμβουλο, η Μητρόπολη υποχρεούται να κάνει. Ένα οικόπεδο στις παρυφές της πόλης και τρία καταστήματα κληροδοτήθηκαν επίσης στην τοπική Εκκλησία από τον αείμνηστο διαθέτη.

Ο δωρητής είχε συντάξει δύο διαδοχικές διαθήκες, μία το 2011 και μία το 2012, με πανομοιότυπο περιεχόμενο και βούληση. Στην τελευταία απλώς συμπλήρωσε, ως επιθυμία του, ότι τα ενοίκια από τα τρία καταστήματα θα διατίθενται για τις ανάγκες των τριών ενοριακών συσσιτίων της Μητροπόλεως».

Και συνέχισε: «Η Μητρόπολή μας, με βαθιά συναίσθηση της αποστολής της σε αυτό τον τόπο και σε αυτό τον λαό, αποδέχτηκε την κληρονομιά ενός ανθρώπου που έζησε, εργάστηκε και αναστράφηκε τους ανθρώπους του τόπου μας, του μακαριστού πλέον Γεωργίου Τσικόγια. Ο οποίος επεθύμησε να αφήσει την κινητή και ακίνητη περιουσία του, εκτός κάποιων ολίγων που καταλείπει σε άλλους αποδέκτες, στην τοπική μας Εκκλησία. Για να αξιοποιηθεί από εκείνη κατάλληλα για το καλό του τόπου. Με βαθειά συγκίνηση στρέφω την σκέψη μου στο πρόσωπό του και τον ευχαριστώ για άλλη μια φορά με ευγνωμοσύνη, για αυτή την δυνατότητα που προσέφερε στην Εκκλησία μας, να πράττει από τώρα και στο εξής ακόμη περισσότερο το καθήκον της απέναντι στον κόσμο.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλους πως αυτά τα χρήματα, για μένα προσωπικά και τους συνεργάτες μου, είναι ιερά χρήματα. Πως θα χρησιμοποιηθούν μόνο γι’ αυτό που ήθελε ο ίδιος και πως με πλήρη διαφάνεια, την οποία ο καθένα θα μπορεί να διαπιστώνει καθημερινά, θα μπορέσουμε να πράξουμε το καλύτερο. Είμαι βέβαιος για την στήριξη όλων και είμαι βέβαιος ότι όλοι κάποια μέρα θα καταλάβουν ότι αυτή η δωρεά χρησιμοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο».

Ποιος ήταν ο Γιώργος Τσικόγιας

Ο Γιώργος Τσικόγιας όπως είχαμε γράψει (δείτε εδώ) διατηρούσε για χρόνια ένα ηλεκτρολογικό κατάστημα στο κέντρο του Ρεθύμνου ενώ δεν είχε ευτυχήσει να κάνει οικογένεια.

Δεν είχε αδέλφια και σύμφωνα με πληροφορίες ο πιο κοντινός συγγενείς του ήταν ένας πρώτος ξάδερφός του, στην ίδια περίπου ηλικία με τον ίδιο.

Ο επιχειρηματίας είχε ήδη εκφράσει την επιθυμία – από την διακονία του μακαριστού Μητροπολίτη Άνθιμου – να χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή του κτιρίου στον Τίμιο Σταυρό.

Πρόκειται για ένα κτίριο που στέγαζε τον Σύλλογο «Αγάπη» και βρισκόταν σε κακή κατάσταση με πολλά στατικά προβλήματα με αποτέλεσμα να εκκενωθεί πρόσφατα.

Ο ίδιος είχε ήδη χρηματοδοτήσει την μελέτη ενώ είχε αναφέρει ότι θα έδινε ακόμα 1,8 εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή του κτιρίου αλλά και επιπλέον χρήματα για τη λειτουργία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση