HomeΚΡΗΤΗ7,2 εκατ. στους απολυμένους των Sprider

7,2 εκατ. στους απολυμένους των Sprider

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Μάννα εξ ουρανού» για τους απολυμένους εργαζόμενους των Sprider Stores, που αναμένεται προσεχώς να λάβουν βοήθεια ύψους 9.579 ευρώ ο καθένας! Η βοήθεια θα έρθει από την Ε.Ε., η οποία, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης, θα ενισχύσει με κονδύλι 7,29 εκατομμυρίων ευρώ τους 761 απολυμένους εργαζόμενους της γνωστής αλυσίδας ρούχων…

Η εξέλιξη αφορά και σε 61 εργαζόμενους των Sprider Stores στην Κρήτη, οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους… Ζουν τη δική τους αγωνία και προσωπική περιπέτεια εδώ και πάνω από ένα χρόνο και έχουν πρωτοστατήσει πανελλαδικά, μεταξύ των συναδέλφων τους, στον αγώνα των διεκδικήσεων. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο αν συμπεριλαμβάνονται ή όχι στην απόφαση χρηματοδότησης.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ και μέσα από τις επαφές που είχαμε τόσο με τοπικούς συνδικαλιστικούς φορείς όσο και με τις Βρυξέλλες, δεν είχαμε σαφή εικόνα για το αν τελικά μπορούν να χαμογελάσουν οι 61 απολυμένοι εργαζόμενοι στο νησί. Αν μη τι άλλο, επειδή πρόκειται για μια σημαντική υπόθεση, είτε από την ευχάριστη σκοπιά αν συμπεριλαμβάνονται οι Κρητικοί απολυμένοι, είτε από τη δυσάρεστη αν έχουν μείνει εκτός… κάδρου, η «Ν.Κ.» θα συνεχίσει σήμερα τη διερεύνηση του θέματος. Κάτι άλλωστε, όπως μας διαβεβαίωσε σε χθεσινή μας επικοινωνία και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, που θα πράξει και ο ίδιος προσωπικά σήμερα.

Ο κ. Βαρδάκης μάλιστα ξεκαθάρισε πως, αν τελικά επιβεβαιωθεί ότι εξαιρούνται από τη χρηματοδότηση των 7,2 εκατομμυρίων ευρώ οι Κρητικοί εργαζόμενοι της εταιρείας ρούχων, ο ίδιος προσωπικά αλλά και η διοίκηση του ΕΚΗ δε θα αφήσουν έτσι το θέμα.

Άλλωστε, μιλάμε για μια πολύ σημαντική «ανάσα» για κάθε απολυμένο. Και αυτό γιατί το ποσό των 9.579 ευρώ που θα λάβει ατομικά ο καθένας, εφόσον δοθεί, όπως αναμένεται, και η τυπική έγκριση που εκκρεμεί από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, αφορά σε έξτρα, ξεχωριστή οικονομική ενίσχυση για κατάρτισή τους. Ξέχωρα, δηλαδή, από το θέμα των διεκδικήσεών τους από την εταιρεία…

 

Από το «λουκέτο» στα χαρμόσυνα μαντάτα

Πώς έχει ακριβώς η χαρμόσυνη εξέλιξη για τους απολυμένους των Sprider Stores πανελλαδικά, όπως κατ’ ελπίδα και εδώ στην Κρήτη; Μετά το περσινό «λουκέτο» της εταιρείας, η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση για ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής (ΕΤΠ). Η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέτασε το αίτημα αυτό εκ μέρους της Ελλάδας, μαζί με άλλα αιτήματα από άλλες χώρες. Και την Τρίτη αποφάσισε θετικά για δύο περιπτώσεις. Αυτή των απολυμένων της αλυσίδας καταστημάτων ένδυσης Sprider Stores στην Ελλάδα και της εταιρείας κατασκευής κοσμημάτων Andersen Ireland Limited στην Ιρλανδία… Με βάση την απόφαση, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής θα διοχετευτούν 7,29 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση και επαναπροώθηση στην εργασία 761 απολυμένων των Sprider Stores.

Εδώ όμως υπάρχει και ο αστερίσκος που εγείρει το σοβαρό ερωτηματικό για το αν συμπεριλαμβάνονται στην ενισχυτική χρηματοδότηση και οι 61 εργαζόμενοι της εταιρείας στην Κρήτη ή όχι. Διότι, στο επίσημο ελληνικό αίτημα γίνεται λόγος για 761 απολυμένους των Sprider Stores σε Κεντρική Μακεδονία και Αττική!

Μένει λοιπόν να εξακριβωθεί αν τελικά η απόφαση περιλαμβάνει και τους Κρήτες απολυμένους. Και αν όχι, αν θα έπρεπε να τους περιλαμβάνει ή όχι! Διότι, αν υπήρχε η δυνατότητα να περιληφθούν, αλλά από αμέλεια της ελληνικής Πολιτείας έχουν εξαιρεθεί, προκύπτει ασφαλώς θέμα ηθικής τάξης και αδικίας…