HomeΚΡΗΤΗΛ. Αυγενάκης: Ανάγκη ερμηνείας του όρου «προσαυξήσεις» για τις οφειλές σε ΟΤΑ

Λ. Αυγενάκης: Ανάγκη ερμηνείας του όρου «προσαυξήσεις» για τις οφειλές σε ΟΤΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ανάγκη να διευκρινιστεί άμεσα ο όρος «προσαυξήσεις» του Ν. 4304/14 για τις οφειλές σε ΟΤΑ με ερμηνευτική εγκύκλιο, προκειμένου να μην ερμηνευτεί λανθασμένα, και να μην αντίκειται στο πνεύμα του νομοθέτη, ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Χερσονήσου κ. Μανώλη Πλευράκη, από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών κ.κ. Γκίκα Χαρδούβελη και Αργύρη Ντινόπουλο.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Ν. 4304/2014 (ΦΕΚ Α 234/23-10-2014) «Έλεγχος των οικονομικών και πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρεται ότι: «Χρηματικές αξιώσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που αφορούν σε απόδοση φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών και προκύπτουν εξαιτίας μη υποβολής από τους υπόχρεους των αναγκαίων στοιχείων για τη βεβαίωσή τους ή υποβολής ανακριβών ή ελλιπών στοιχείων ή λανθασμένα βεβαιωμένων οφειλών, βεβαιώνονται σε βάρος των υπόχρεων εντός εικοσαετίας από τη λήξη του οικονομικού έτους που δημιουργήθηκε η σχετική υποχρέωση προς καταβολή τους, χωρίς την επιβολή προσαυξήσεων».

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Λ. Αυγενάκης: «με τον όρο «προσαύξηση» εννοείται η ταμιακή προσαύξηση δηλαδή η μηνιαία προσαύξηση μιας οφειλής από την ημερομηνία που καθίσταται ληξιπρόθεσμη». Όπως επισημαίνει «είναι ανάγκη στην ερμηνευτική εγκύκλιο να υπάρξει διευκρίνιση ότι η αληθής έννοια της φράσης «… χωρίς την επιβολή προσαυξήσεων.» είναι «… χωρίς την επιβολή προστίμων εκπρόθεσμης ή ανακριβούς ή ψευδούς δήλωσης.»

Διαφήμιση
Διαφήμιση