HomeΚΡΗΤΗΗ Κρήτη στηρίζει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη

Η Κρήτη στηρίζει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις σημαντικές προοπτικές πολυμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Καζακστάν στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, της έρευνας- τεχνολογίας και της ενέργειας, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σε συνάντηση που έγινε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με θέμα “Crete and Central Asia: Towards a Connected S&T World ” . Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Κέντρο Κβαντικής Πολυπλοκότητας και Νανοτεχνολογίας (CCQCN) του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης (καθ. κος Γιώργος Τσιρώνης) και το  Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (καθ. Κος Σαιτάκης Αρτέμης) σε συνεργασία με το Central Asia Forum του Πανεπιστημίου Cambridge της Αγγλίας. Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ενέργειας-Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη.

Στην συνάντηση καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Cambridge της Αγγλίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας καθώς και εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων του νησιού, αναλύθηκε η ραγδαία πρόοδος που έχει γίνει την τελευταία δεκαετία στο Καζακστάν

στον τομέα του διεθνούς εμπορίου, της βιομηχανίας και του τουρισμού. Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης «Central Asia» αναφέρθηκαν επίσης στα μεγάλα άλματα που έχουν γίνει στον τομέα των επενδύσεων και της εισαγωγής τεχνολογίας, στην παραγωγή ενέργειας, μέσα από την συνεργασία της χώρας με διεθνή πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα όπως της Κρήτης.

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Βιργινία Μανασάκη,  αναφέρθηκε στο μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί η Κρήτη τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια της να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις  για την έξοδο της από την κρίση. Ένα μοντέλο  που βασίζεται ουσιαστικά στην ανάδειξη των  συγκριτικών της πλεονεκτημάτων και το οποίο διακρίνεται σε τέσσερις τομείς όσο και στην μεταξύ τους αλληλεπίδραση:

-Αγροτο-διατροφικός

-Τουριστικός-Πολιτισμικός

-Ενέργεια-Περιβάλλον

-Κοινωνία της Γνώσης.

Εκτός από τα παραπάνω η Αντιπεριφερειάρχης, αναφερόμενη στους τομείς ευθύνης της, Ενέργειας και της Βιομηχανίας, παρουσίασε στους παρευρισκομένους της συνάντησης τα τελευταία στοιχεία  που καθιστούν την Κρήτη, όπως και την γειτονική Κύπρο, περιοχή με έντονο γεωλογικό ενδιαφέρον όσον αφορά την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε  στις σχετικές επιστημονικές ανακοινώσεις καθώς και στην  πρόσφατη διεξαγωγή προκήρυξης από το ΥΠΕΚΑ διεθνούς διαγωνισμού για τα δικαιώματα εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ελλάδας, ενός διαγωνισμού που υποδεικνύει  εννέα από τα είκοσι θαλάσσια «οικόπεδα», δηλαδή σχεδόν τα μισά,  να τοποθετούνται νότιο-δυτικά της Κρήτης. Η Αντιπεριφερειάρχης, τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης σε κάθε περίπτωση, αγκαλιάζει κάθε διασύνδεση επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης  η οποία έχει σαν βασική της αρχή τον σεβασμό στον πολιτισμό, την ιστορία και το περιβάλλον του τόπου. Στη βάση αυτών των προσδοκιών, είπε καταλήγοντας,  καλωσορίζουμε κάθε πιθανή συνεργασία και βοήθεια από γειτονικά κράτη που μοιράζονται τις ίδιες αρχές με εμάς.

photoΜερικά στοιχεία που αναφέρθηκαν στη συνάντηση για τη Δημοκρατία του Καζακστάν είναι:

Το Καζακστάν είναι μία χωρά με έκταση 7 φορές όσο η Γερμανία και πληθυσμό περίπου 20 εκατ. . Είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένη και διαθέτει τεράστιες εκτάσεις από στέπες, στις οποίες απρόσκοπτα από γεωλογικής και κοινωνικής άποψης μπορούν να γίνουν, μεγάλες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η ίδια η κυβέρνηση εκεί εξάλλου έχει θέσει στόχο ως το 2020 να φτάσει το 3% επί του συνόλου της παραγωγής ενέργειας από τις ΑΠE.

Σήμερα η Δημοκρατία του Καζακστάν θεωρείται η πλουσιότερη χώρα στην Κεντρική Ασία και αυτό γιατί:

– κατέχει την 8η θέση παγκοσμίως σε αποθέματα πετρελαίου-αποδεδειγμένα τα αποθέματα της θα φθάσουν τα 100 δις. βαρέλια ενώ η πραγματική παραγωγή προέρχεται κυρίως από τέσσερις γιγαντιαίες πετρελαιοπηγές Tengiz, Karachaganak, Uzenmunaigas και Kashagan

– Κατέχει το 1% των παγκόσμιων αποδεδειγμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου (3,3 – 3,7 τρις κυβ. μετρ.) Μετά την έντονη ανάπτυξη της βιομηχανίας κατά τα τελευταία χρόνια, το Καζακστάν έχει τη δυνατότητα να γίνει σύντομα ένα από τους παγκοσμίως μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου.

– Κατέχει το 75% των αποθεμάτων της περιοχής της Kασπίας σε υδρογονάνθρακες στην εκμετάλλευση των οποίων έδωσε προτεραιότητα αφήνοντας πίσω τους γείτονες Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν που επίσης κατέχουν σημαντικά αποθέματα.

– Κατατάσσεται 3ο σε αποθέματα Ουρανίου παγκοσμίως.

– Εκτός όμως από τα ενεργειακά, το Καζακστάν καθώς διαθέτει τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, είναι ο 6οςσημαντικότερος παραγωγός σιτάλευρου παγκοσμίως (1415 εκ. τόνους ετησίως).

– Έχει ανοίξει μαζικά την οικονομία του σε ξένους επενδυτές πριν ακόμα γίνει ανεξάρτητο το 1992. Είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό των ξένων επενδύσεων στο σύνολο της ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, περιφερειακός διεθνής οργανισμός με χώρες των Πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών που σχηματίστηκαν μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης).

Διαφήμιση
Διαφήμιση