HomeΚΡΗΤΗΠαροχή διευκρινήσεων για τις ενισχύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια με την νέα ΚΑΠ

Παροχή διευκρινήσεων για τις ενισχύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια με την νέα ΚΑΠ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι βουλευτές Ηρακλείου Μαρία Διακάκη και Μιχάλης Κριτσωτάκης, καταθέτουν Αναφορά την Επιστολή του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης στην οποία αφού αναφέρουν   ότι «με παλαιότερο Υπόμνημα μας (αρ.43/16-7-14) σας είχαμε αναφέρει τους προβληματισμούς των Ελαιοπαραγωγών Δημοτών μας, που είναι όλοι οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, για την τύχη της Ελαιοκαλλιέργειας στα πλαίσια της Εθνικής πρότασης για την νέα ΚΑΠ. Παράλληλα, στο ίδιο Υπόμνημα, σας είχαμε εκθέσει την σημασία και τον ρόλο της ελαιοκαλλιέργειας για την Κρήτη και σας είχαμε υποβάλλει τις προτάσεις μας για την «περιφερειοποίηση» με στόχο η Ελαιοκαλλιέργεια που αποτελεί ένα από τους κύριους οικονομικούς πόρους του νησιού, με κατά βάση εξαγωγικό χαραχτήρα, να διατηρήσει και ενισχύσει τον ρόλο της στην οικονομία του νησιού αλλά και της χώρας γενικότερα» τονίζουν ότι «από τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου σας, διαπιστώνεται ότι ενώ γίνονται συνεχώς επεξηγηματικές αναφορές και ρυθμίσεις για άλλες καλλιέργειες (π.χ. Βαμβάκι, Βοσκότοπους, Συνδεδεμένες κ.α.) αποφεύγονται παντελώς αναφορές για την Ελαιοκαλλιέργεια. Παράλληλα από τα γενικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον κ. Υπουργό στην Βουλή για την περιφέρεια «Δενδρώδεις» (9,7 εκ. στρ. έκταση, 470 εκ.€ ενισχύσεις) διαπιστώνεται ότι η μέση ενίσχυση για την Ελαιοκαλλιέργεια, η οποία προφανώς θα υπαχθεί στην Περιφέρεια «Δενδρωδών», θα καταλήξει το 2019 στα 48,45 ευρώ ανά στρέμμα αντί 152,9 ευρώ ανά στρέμμα που ήταν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου σας.

Εάν όλα αυτά είναι ακριβή, είναι φανερό ότι οι ενισχύσεις για την ελαιοκαλλιέργεια θα υποστούν μια μείωση της τάξεως του 68,3%, η οποία προστιθέμενη στις απώλειες από τις ζημιές που προκάλεσαν οι καύσωνες της περσινής Άνοιξης, θα προκαλέσει δραματικές επιπτώσεις στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και θα συντελέσει σε πλήρη εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας», σημειώνουν ότι «εύλογο είναι, επομένως, το αίτημα των ελαιοπαραγωγών και των Φορέων της Κρήτης να ενημερωθούν πλήρως για το πώς σχεδιάστηκε η νέα ΚΑΠ, τι ακριβώς προβλέπει για την ελαιοκαλλιέργεια και ποιες είναι οι τυχόν ωφέλειες η απώλειες των ελαιοκαλλιεργειών και ποιοι είναι λόγοι που τις επέβαλαν», παρακαλούν «όπως μας παράσχετε έστω και εκ των ύστερων τα επίσημα στοιχειά με βάση τα οποία έγινε ο σχεδιασμός της Εθνικής πρότασης για την Ελαιοκαλλιέργεια, προκειμένου να ενημερώσουμε τους ελαιοπαραγωγούς μας. Ειδικότερα ενδιαφέρει να μας παράσχετε τα ακόλουθα στοιχεία .

  1. Ποσά ενισχύσεων, έκτασης ελαιοτεμαχίων και αριθμός δικαιούχων ελαιοπαραγωγών κατά μέσο όρο την 4/ετία 1999-2003 όποτε υπολογιστήκαν τα ποσά της ενιαίας ενίσχυσης κατά παραγωγό .
  2. Ποσό μέσης ενιαίας ενίσχυσης ανά στρέμμα για την ελαιοκαλλιέργεια και χρονική κλιμάκωση της εφαρμογής του, σύμφωνα με την Εθνική πρόταση και τις εφαρμοστικές ρυθμίσεις που θα αποφασίσετε.
  3. Πρόθεση του Υπουργείου για αποδοχή και νομοθέτηση της σύστασης του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 σελ.611 να περιοριστεί η τυχόν μείωση των ενισχύσεων των ελαιοκαλλιεργητών στο 30% της αρχικής αξίας των δικαιωμάτων τους, προκειμένου, όπως επεξηγεί, να αποφευχθούν απαράδεκτα διασπαστικές απώλειες», τονίζοντας ότι «οι όποιοι σχεδιασμοί για την νέα ΚΑΠ θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η Ελαιοκομία που είναι διαχρονικά δεμένη με την ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία του νησιού εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί ένα από τους κυριότερους οικονομικούς πόρους του νησιού και προσφέρει κύρια και μερική απασχόληση στο σύνολο σχεδόν των κατοίκων της Κρήτης. Επομένως είναι φανερό ότι τα Εθνικά μέτρα με την νέα ΚΑΠ θα πρέπει να αποσκοπούν στην αναβάθμιση του ρόλου του Ελαιοκαλλιέργειας και όχι την υποβάθμιση και εγκατάλειψη της, πράγμα που θα έχει τεράστιες, όχι μόνο τοπικές, αλλά και εθνικές επιπτώσεις».

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειες σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα, 21.10.2014

Οι καταθέτοντες βουλευτές

Διακάκη Μαρία

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Διαφήμιση
Διαφήμιση