HomeΚΡΗΤΗΟ Δήμος Ηρακλείου για την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας

Ο Δήμος Ηρακλείου για την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) έχει καθιερώσει την 15η Οκτωβρίου σαν ημέρα κατά την οποία εορτάζεται και αναδεικνύεται η Γυναίκα της Υπαίθρου.

Οι αγρότισσες αποτελούν πάνω από το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού. 1,6 δισεκατομμύρια αγρότισσες είναι γεωργοί και παράγουν το 60-80% των τροφίμων στην υποσαχάρια Αφρική και στην Καραϊβική, εκτελούν το 50% των εργασιών που αφορούν την εντατική καλλιέργεια ρυζιού στην Ασία και το 30% των αγροτικών εργασιών στις βιομηχανικές χώρες. Παρά τα παραπάνω, είναι ιδιοκτήτριες μόνο στο 2% της γης και λαμβάνουν μόνο το 1% της αγροτικής πίστης (στοιχεία από το Παγκόσμιο Ίδρυμα Κορυφής για τις Γυναίκες).

Στην Ελλάδα στο 64% του συνόλου των θέσεων μερικής απασχόλησης του αγροτικού τομέα εργάζονται γυναίκες.

Η γυναίκα προσφέρει την εργασία της στην οικογενειακή εκμετάλλευση συχνά ως σύζυγος του νόμιμου ιδιοκτήτη (συμβοηθούντα μη αμειβόμενα μέλη), χωρίς να λαμβάνει ξεχωριστό εισόδημα. Παρά λοιπόν τη συνεισφορά της στον αγροτικό τομέα, αυτή δεν αναγνωρίζεται και δεν καταγράφεται στους εθνικούς λογαριασμούς, με αποτέλεσμα την υποεκτίμηση της γυναικείας αγροτικής απασχόλησης και την αδυναμία λήψης μέτρων ενδυνάμωσης.

Ενώ φαίνεται ότι οι γυναίκες αγρότισσες με δική τους γεωργική εκμετάλλευση αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% των αγροτών/αγροτισσών, σε πολλές περιπτώσεις που οι γυναίκες εμφανίζονται νομικά σαν αρχηγοί γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην πραγματικότητα η αρχηγία αυτή είναι τυπική και όχι ουσιαστική ιδιότητα, αφού για φορολογικούς κυρίως λόγους δηλώνονται οι γυναίκες-σύζυγοι σαν αρχηγοί επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στους άνδρες συζύγους ή άλλο άνδρα μέλος της οικογένειας να ασκήσουν ελεύθερα ένα δεύτερο επάγγελμα.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Ηρακλείου κ. Ινιωτάκης επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο των αγροτισσών στην αγροτική παραγωγή της χώρας μας και του Νησιού μας ειδικότερα αναφέροντας:. «Οι αγρότισσες εκτός από τη συνεισφορά τους στο οικογενειακό εισόδημα έχουν παράλληλα και ευθύνες σχετικά με ανατροφή παιδιών, νοικοκυριό, φροντίδα ηλικιωμένων, κλπ. Οι γυναίκες της υπαίθρου αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στο να ασχοληθούν με το γεωργικό επάγγελμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τρέχον πρόγραμμα των Νέων Αγροτών έγιναν πολύ λιγότερες αιτήσεις από υποψήφιες αγρότισσες σε σύγκριση με τις αιτήσεις που έγιναν από άνδρες. Στα αποτελέσματα του Προγράμματος για τον Δήμο Ηρακλείου τα οποία δημοσιοποιήθηκαν πριν μερικές ημέρες, περιλαμβάνονται στους 95 εγκεκριμένους Νέους Αγρότες μόνο 20 γυναίκες (ποσοστό 21%). Σε κάποιους άλλους Δήμους το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μικρότερο, αλλά γενικά σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης κυμαίνεται στο ποσοστό του Δήμου Ηρακλείου. Επίσης, στο Δήμο Ηρακλείου λειτουργούν δύο γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί που απασχολούν 20 αγρότισσες (Αγ. Μύρωνα και Κάτω Ασιτών), ενώ θα μπορούσε να είναι πολύ περισσότεροι.

Ο πολλαπλός ρόλος των αγροτισσών αναδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι η ύπαρξη συγκεκριμένων δράσεων οι οποίες θα βοηθούν τις αγρότισσες να ανταπεξέρχονται στην καθημερινότητα τους. Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τις πολιτικές οι οποίες διευκολύνουν την εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής ιδιαίτερα στα μικρά χωριά του Δήμου μας με ακόμα περισσότερες κοινωνικές υποδομές, την πρόσβαση των γυναικών στην γεωργική γη, τον δανεισμό τους από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την εγκατάσταση νέων αγροτισσών».

Διαφήμιση
Διαφήμιση