HomeΚΡΗΤΗΠανελλαδική σύσκεψη για τον καταρροϊκό πυρετό

Πανελλαδική σύσκεψη για τον καταρροϊκό πυρετό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού συζητήθηκε ευρέως σε σύσκεψη που συγκάλεσε στην Αθήνα ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος με την συμμετοχή των Περιφερειών, των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων. Στη σύσκεψη την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου η οποία ζήτησε από τον Υπουργό να αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι μας με την πραγματική αξία του ζώου που έχει προσβληθεί από καταρροϊκό πυρετό και όχι με 30 ευρώ που ισχύει σήμερα, να καλύπτονται τα έξοδα των ψεκασμών και τα φάρμακα, όπως επίσης να στελεχωθούν το γρηγορότερο δυνατό οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Κρήτης με κτηνιάτρους. Στη πανελλαδική σύσκεψη συμμετείχε και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης Ζαχαρίας Σωμαράς.

«Αιτήματα που βάλαμε άμεσα ως Περιφέρεια Κρήτης στον Υπουργό, να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι όσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο, τους ψεκασμούς, τα φάρμακα, εφόσον τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες στις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης. Το ζωικό κεφάλαιο αποζημιώνεται σήμερα άμεσα με 30 ευρώ, ενώ εμείς ζητήσαμε να υπάρξουν αποζημιώσεις στο ύψος της πραγματικής αξίας των ζώων που προσβάλλονται από την ασθένεια. Ακόμη να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εμβολιασμών από την ώρα που ανιχνεύεται ο συγκεκριμένος ορότυπος «4». Ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα τα εξετάσει» ανέφερε η κ. Βρέντζου και κατέληξε: «Ένα άλλο σοβαρό θέμα που βάλαμε είναι ο αποδεκατισμός από προσωπικό των κτηνιατρικών υπηρεσιών στη Περιφέρεια Κρήτης. Ζητήσαμε να στελεχωθούν άμεσα οι υπηρεσίες αυτές για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα της υπαίθρου. Το Ρέθυμνο που έχει για παράδειγμα το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο δεν μπορεί να διαθέτει ένα κτηνίατρο. Ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι εφόσον υπάρχουν κτηνίατροι που ενδιαφέρονται μπορούν να ενταχθούν σήμερα κιόλας στο μητρώο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στη κατηγορία προμηθευτές-πάροχοι υπηρεσιών. Ο κ. Κουκουλόπουλος δεσμεύτηκε ότι η Κρήτη θα καλυφθεί άμεσα με κτηνίατρους».

Εξάλλου ενημερωτικές ημερίδες για τον καταρροϊκό πυρετό για την ενημέρωση τον κτηνοτρόφων μας προγραμματίζονται από την Περιφέρεια σε όλη την Κρήτη. Η πρώτη ενημερωτική ημερίδα πρόκειται να γίνει σήμερα Δευτέρα στις 8 το βράδυ στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, σε συνεργασία με το δήμο και τον αγροτικό συνεταιρισμό της περιοχής.

Διαφήμιση
Διαφήμιση