HomeΚΡΗΤΗΜέχρι και 3.000 ευρώ το κεφάλι για την διακίνηση «ψυχών»

Μέχρι και 3.000 ευρώ το κεφάλι για την διακίνηση «ψυχών»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μέχρι και 3.000 ευρώ το… κεφάλι έπαιρναν τα μέλη μίας εγκληματικής ομάδας για να φτιάξουν πλαστά χαρτιά σε παράνομους μετανάστες προκειμένου να τους μεταφέρουν από το Ηράκλειο σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό αποκάλυψαν σήμερα οι αστυνομικές αρχές της Κρήτης μετά την εξάρθρωση του οργανωμένου κυκλώματος που πέτυχαν το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι διακινητές των «ψυχών» ήταν τέσσερις και συγκεκριμένα τρεις Σύροι – ένας 38χρονος και δύο 28χρονοι – κι ένας 27χρονος Ιρακινός.

Φαίνεται μάλιστα πως ο 28χρονος Σύρος ήταν ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης ενώ οι υπόλοιποι τρεις είχαν ξεχωριστούς ρόλους που αφορούσαν στην φύλαξη των μεταναστών, την μεταφορά τους αλλά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ήδη στα χέρια των αρχών βρίσκονται από το Σάββατο οι τέσσερις δράστες ωστόσο στη δικογραφία περιλαμβάνονται δύο ακόμα άτομα που φαίνεται να εμπλέκονται στο κύκλωμα. Πρόκειται για έναν 25χρονο Σύρο και έναν 37χρονο Έλληνα με τις αρχές να τους αναζητούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παράβασης της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και της πλαστογραφίας.

 

Έτσι λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση

Η έρευνα ήρθε στο φως μετά από στοχευμένες κινήσεις των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου. Εδώ και καιρό στα γραφεία της Ασφάλειας υπήρχαν πληροφορίες και στοιχεία για την ύπαρξη και την δράση του συγκεκριμένου οργανωμένου κυκλώματος. Οι αστυνομικές αρχές ξεκίνησαν την έρευνα από την οποία προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών, με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους των μελών της και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi).

Οργανωτικό ρόλο στο κύκλωμα είχε ο ένας από τους 28χρονους Σύριους, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος με ξεχωριστούς ρόλους είχαν αναλάβει τη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και την διεκπεραίωση οικονομικών ζητημάτων που αφορούν την παράνομη διακίνηση.

Αναφορικά με την μεθοδολογία δράσης τους προκύπτει ότι, τα μέλη της οργάνωσης υποδέχονταν από την Αθήνα στο λιμάνι του Ηρακλείου, μη νόμιμους μετανάστες που επιδίωκαν την μετάβασή τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Στη συνέχεια τους οδηγούσαν σε διάφορα καταλύματα που χρησιμοποιούσαν στο Ηράκλειο, όπου τους κρατούσαν υπό την επιτήρησή τους μέχρι την οργάνωση της παράνομης διακίνησής τους. Ακολούθως τους μετέφεραν σε παραλίες του νησιού, όπου τους επιβίβαζαν σε πλοιάριο με προορισμό την Ιταλία.

Σε άλλες περιπτώσεις, η διακίνηση γινόταν μέσω των αεροδρομίων του νησιού, όπου τα μέλη του κυκλώματος εφοδίαζαν τους μη νόμιμους μετανάστες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ευρωπαϊκών χωρών, επιτυγχάνοντας την παράνομη έξοδό τους από την χώρα μας.

Επισημαίνεται ότι για την διακίνησή τους, οι μη νόμιμοι μετανάστες κατέβαλλαν στα μέλη του κυκλώματος, χρηματικό ποσό που κυμαινόταν από 1.500 έως 3.000 ευρώ.

 

Τα ευρήματα

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες και τους χώρους εργασίας των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • χρηματικό ποσό των (4.290) ευρώ
  • βιβλιάρια καταθέσεων
  • πλαστή ταυτότητα αρχών Ρουμανίας
  • πλαστή σφραγίδα
  • τέσσερα (4) κινητά τηλέφωνα
  • δύο (2) ξύλινα γκλοπ
  • πτυσσόμενο μαχαίρι-αναπτήρας
  • τετράδια με ιδιόχειρες σημειώσεις και
  • όχημα που χρησιμοποιούνταν ως μέσο μεταφοράς και διευκόλυνσης της διακίνησης των μη νόμιμων μεταναστών.

Η προανάκριση συνεχίζεται, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου και θα οδηγηθούν στον Ανακριτή.

Διαφήμιση
Διαφήμιση