HomeΚΡΗΤΗΜια αγκαλιά από τη Σουηδία

Μια αγκαλιά από τη Σουηδία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συγγενικό ενδιαφέρον από τη Σουηδία εκφράστηκε μέσω του «Εθνους» στις αρμόδιες υπηρεσίες στην Κρήτη για τη «διεκδίκηση» της υιοθέτησης της μικρής Νάντια που «νίκησε» τα κύματα και που από χθες βρίσκεται στην αγκαλιά του «Κέντρου Βρεφών Μητέρα» στην Αθήνα.

Η φωτογραφία του διοικητή του «Βενιζέλειου» Νίκου Χαριτάκη με τη μικρή Νάντια που δημοσίευσε το «Εθνος» προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση και διεθνές ενδιαφέρον για την υιοθεσία τού ηλικίας 17 μηνών παιδιού

Το δημοσίευμα του «Εθνους» για τη σωτηρία του προσφυγόπουλου, τα πρώτα του χαμόγελα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης αλλά και η συγκλονιστική φωτογραφία «ζεστή αγκαλιά» του διοικητή του Νοσοκομείου Νίκου Χαριτάκη με τη μικρή Νάντια προκάλεσαν μεγάλη συγκίνηση και διεθνές ενδιαφέρον για την υιοθεσία του ηλικίας 17 μηνών ορφανού παιδιού.

Τα τηλεφωνήματα-αιτήματα υιοθεσίας «πέφτουν βροχή» καθημερινά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στις κοινωνικές υπηρεσίες, από τα οποία η αρμόδια υπηρεσία ξεχώρισε ένα τηλεφώνημα από τη Σουηδία όπου εκφράστηκε ενδιαφέρον από Σύρο που ζει χρόνια στη σκανδιναβική χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» ο άνδρας που συστήθηκε ως πρώτος θείος της Νάντια (αδελφός του πατέρα της που πνίγηκε στο πρόσφατο ναυάγιο) είπε στην τοπική υπηρεσία ότι θα έλθει στην Ελλάδα να διεκδικήσει το παιδί, για το οποίο ενημερώθηκε από το δημοσίευμα και είδε τη φωτογραφία στο «Εθνος».

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι έχει ήδη στη Σουηδία μαζί του άλλο ένα αδελφάκι της Νάντια και ότι για την πιστοποίηση της συγγένειας είναι αποφασισμένος να ζητήσει να γίνει εργαστηριακή εξέταση DNA. Παράλληλα ο φερόμενος συγγενής, που αναμένεται σήμερα ή αύριο να έλθει στην Ελλάδα μαζί με το άλλο παιδί, προανήγγειλε ότι θα κινήσει τις διαδικασίες απόκτησης της Νάντιας.

«Είμαι σίγουρος ότι η Νάντια είναι η ανιψιά μου. Θα αποδειχτεί με εξέταση DNA σε σχέση και με το άλλο της αδελφάκι. Μπορώ να την αναλάβω και εκείνη. Το σωστό είναι να μείνει μαζί με το αδελφάκι της και τους συγγενείς της» είπε χαρακτηριστικά στο τηλεφώνημά του ο φερόμενος ως θείος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πριν από καιρό είχαν μιλήσει με τον αδελφό του να ξεκινήσουν νόμιμα οι διαδικασίες για να μπορεί να τους φιλοξενήσει στη Σουηδία.

Η μικρή Νάντια, έχοντας πλήρη υγεία μετά τη θεραπεία-σωτηρία της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης, ταξίδεψε χθες αεροπορικώς από το Ηράκλειο για την Αθήνα συνοδεία παιδιάτρου, μιας κοινωνικής λειτουργού, έχοντας τις ευχές του διοικητή και όλου του προσωπικού του Νοσοκομείου της Κρήτης. «Η μικρή Νάντια είναι απολύτως καλά. Εχει τις ευχές όλων μας και είμαστε όλοι συγκινημένοι γιατί τη νιώθουμε σαν δικό μας παιδί», δήλωσε στο «Εθνος» ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Νίκος Χαριτάκης.

Κινητοποίηση
Ωστόσο, με πρωτοβουλία του «Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης» έχει ξεκινήσει διαδικτυακή κινητοποίηση συλλογής υπογραφών για τη 19χρονη Booa Al Zamel, την ηρωίδα ναυαγό που έσωσε το κοριτσάκι και τον εαυτό της και η οποία επιτηρείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες στα Χανιά. Σύμφωνα με στελέχη του «Φόρουμ», σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να συγκεντρωθούν οι υπογραφές που θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο πίεσης, προκειμένου η 19χρονη να τακτοποιήσει τα έγγραφά της για να φύγει στη Σουηδία, όπως το επιθυμεί. Μάλιστα έγινε γνωστό ότι ήδη στο πρώτο 24ωρο της κινητοποίησης έχουν συγκεντρωθεί 2,5 χιλιάδες υπογραφές.

Μανόλης Κοκολάκης