HomeΚΡΗΤΗΜέσα Οκτωβρίου οι αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό

Μέσα Οκτωβρίου οι αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους τόσο για τη χρήση εντομοαπωθητικών, όσο και για τις απώλειες που έχει υποστεί το ζωικό τους κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά.

Αυτό γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, στο πλαίσιο τρίωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στο υπουργείο, με τη συμμετοχή αντιπεριφερειαρχών, διευθυντών περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών και εκπροσώπων κτηνοτρόφων.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας θα εκδοθεί εγκύκλιος η οποία θα διευκρινίζει απολύτως διάφανα και με σαφήνεια το πλαίσιο παροχής των αποζημιώσεων, αλλά και την επόμενη δέσμη μέτρων που θα αναληφθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του καταρροϊκού.

«Η κυβέρνηση», τόνισε, «στέκεται δίπλα στον Έλληνα κτηνοτρόφο. Θα τους παράσχουμε όλα τα μέσα και όλα τα εργαλεία».

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου, ο καταρροϊκός πυρετός έχει εξαπλωθεί σε 33 νομούς της χώρας, ανάμεσά τους και η Κρήτη, με τις εστίες μόλυνσης που έως χθες είχαν καταχωρηθεί, να φτάνουν στις 906. Συνολικά έχουν προσβληθεί 207.705 ζώα, εκ των οποίων τα 181.971 είναι πρόβατα, τα 24.769 είναι αίγες και τα 965 βοοειδή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στα πρόβατα όπου η νοσηρότητα φτάνει στο 5,96% και η θνησιμότητα στο 0,83%.

Σε ό,τι αφορά στην ευλογιά, μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 22.000 πρόβατα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά στην περιοχή του Έβρου όπου και εντοπίζονται οι περισσότερες εστίες μόλυνσης.

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη ειδική μελέτη προκειμένου να προσδιοριστεί εάν έχει αναπτυχθεί και σε τι βαθμό φυσική ανοσία στον καταρροϊκό πυρετό και ήδη έχουν ληφθεί περισσότερα από 2.000 δείγματα αίματος από 13 νομούς. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν, ότι παρουσιάζονται υψηλά ποσοστά ανοσίας σε περιοχές όπως η Ξάνθη (100%), ο Έβρος (75%) και η Λακωνία (75%). Τα αποτελέσματα της μελέτης θα αποτελέσουν κρίσιμο οδηγό για το θέμα του εμβολιασμού του ζωικού κεφαλαίου.

 

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην Κρήτη

Μέχρι στιγμής στην Κρήτη έχουν επιβεβαιωθεί πέντε κρούσματα καταρροϊκού πυρετού.

Οι εξετάσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα έδειξαν ότι 4 ζώα στην περιοχή του Πανόρμου στο Ρέθυμνο κι ένα κοντά στην πόλη των Χανίων είναι θετικά στον καταρροϊκό πυρετό.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται με τον ίδιο ρυθμό οι έλεγχοι στις υπόλοιπες κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού για να διαπιστωθεί εάν τα κρούσματα είναι περισσότερα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση