HomeΚΡΗΤΗΓ. Μιχελογιαννάκης : «Επαγρύπνηση για το διαγωνισμό υδρογονανθράκων και ΑΟΖ»

Γ. Μιχελογιαννάκης : «Επαγρύπνηση για το διαγωνισμό υδρογονανθράκων και ΑΟΖ»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αέριου στα νότια του νησιού μας αποτιμώνται κοντά στα 400 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank.  Η διαδικασίες ξεκίνησαν και οφείλουμε να είμαστε συνεχώς ενημερωμένοι.

Η δημοσίευση αυτές τις ημέρες της πρόσκλησης για τη συμμετοχή σε διεθνή διαγωνισμό για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε είκοσι θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα στο Ιόνιο αλλά και νοτίως της Κρήτης στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί την αφετηρία σε μια διαδικασία έξι μηνών. Στο διάστημα αυτό,  οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές και θα ακολουθήσει η ανάδειξη των προτιμητέων επενδυτών.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει στα «ξεπουλήματα», οπότε οφείλουμε να σταθούμε απέναντι σε κάθε προοπτική τέτοιου είδους και να διεκδικήσουμε το όλο εγχείρημα να γίνει κάτω από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που θα εξασφαλίζει τόσο το αναπτυξιακό όφελος, όσο και την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Για να κατανοήσουμε πληρέστερα το μέγεθος, ας αναλογιστούμε ότι τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αέριου, μόνο στα νότια της Κρήτης, αποτιμώνται στα 400 δισ. ευρώ περίπου, όπως προαναφέραμε. Βάση λοιπόν του γενικού κανόνα, το 25% των συνολικών εσόδων προορίζεται για το κόστος εξόρυξης και διάθεσης και άλλο ένα 25% είναι το περιθώριο κέρδους των εταιριών που θα αναλάβουν τις δραστηριότητες, προκύπτει λοιπόν ότι, το 50% ήτοι περί τα 200 και πλέον δισ. ευρώ  αποτελούν το καθαρό όφελος για τα δημόσια ταμεία. Με λίγα λόγια, τα έσοδα τα οποία μπορεί να αποφέρει η περιοχή νοτίως της Κρήτης, είναι υψηλότερα του σημερινού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και κοντά στο 70% του συνολικού εξωτερικού χρέους της Ελλάδας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι έχει ξεκινήσει και η  de facto ανακήρυξη της ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης, αφού μαζί με τους χάρτες δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι πλήρεις γεωγραφικές συντεταγμένες των εν λόγω οικοπέδων.

Επαγρύπνηση λοιπόν, οφείλουμε να είμαστε ενήμεροι τόσο για τον διαγωνισμό, όσο και για την ΑΟΖ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση