HomeΚΡΗΤΗΕνεργειακός κόμβος η Κρήτη

Ενεργειακός κόμβος η Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Κρήτη, παρατηρώντας τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι πέρα του αξιόλογου πλούτου που διαθέτει είναι εκ της γεωγραφικής θέσης της το πιο κομβικό ίσως σημείο στο προς διαμόρφωση σκηνικό της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτό τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ενέργειας-Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκη στο επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ινστιτούτο «The Harry S. Truman Research Institute for the Advancement of Peace», με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, και διεξάγεται στην δημοτική αίθουσα «Ανδρόγεω», για τις διεθνείς εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με έμφαση στο θέμα της ενέργειας. Ειδικότερα στην ομιλία της η Β. Μανασάκη Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας-Βιομηχανίας ανέφερε:

«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μένα, ως  Αντιπεριφερειάρχης  Κρήτης στον τομέα «Ενέργειας και Βιομηχανίας»,  να βρίσκομαι ανάμεσά σας κατά την έναρξη των εργασιών του παρόντος συνεδρίου. Ενός επιστημονικού συνεδρίου με θέμα τις  διεθνείς εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα τις εξελίξεις εκείνες που σχετίζονται με τα ζωτικής σημασίας θέματα ενέργειας καθώς επίσης και τις γεωπολιτικές -γεωοικονομικές προεκτάσεις τους.

Οι πρόσφατες εξελίξεις που έχουν συντελεστεί στον τομέα των υδρογονανθράκων και αφορούν εν πολλοίς και στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, καθιστούν αν μη τι άλλο την παρούσα χρονική συγκυρία «κομβική» από πολλές απόψεις.

Με τις γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες της εταιρείας PGS να έχουν πλέον ολοκληρωθεί και παραδοθεί προς αξιοποίηση στο Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), και με την πολύ πρόσφατη (μόλις από 8 Αυγούστου) Προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε είκοσι (20) θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και νοτίως της Κρήτης, ολοκληρώνεται ένα στάδιο και αρχίζει να αποκτά προοπτική και χρονικό ορίζοντα η ανίχνευση, ο εντοπισμός και η εξόρυξη των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κρήτης.

Λόγω της πρόσφατης ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων η Ανατολική Μεσόγειος εξελίσσεται  σε έναν πολύ δυναμικό ενεργειακό κόμβο. Παράλληλα η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ φαίνεται να διαμορφώνουν έναν  ισχυρό-στρατηγικό ενεργειακό και γεωπολιτικό άξονα, ο οποίος όπως είναι ευνόητο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις παραγωγής και διάθεσης ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόσφατη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχρηματοδότησης του αγωγού μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από το Ισραήλ στην Ελλάδα μέσω Κύπρου, αλλά και του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Ισραήλ και Κύπρου προς την Ελλάδα και εν συνεχεία στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο, αποδεικνύει τη σημασία του προαναφερθέντος ενεργειακού άξονα των τριών χωρών.

Παρατηρώντας τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η Κρήτη πέραν του αξιόλογου ορυκτού πλούτου που διαθέτει είναι εκ της γεωγραφικής θέσεώς της το πιο κομβικό ίσως σημείο στο προς διαμόρφωση σκηνικό της ανατολικής Μεσογείου.

Η  Περιφέρεια Κρήτης κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει εκφράσει, μέσω του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη, ότι «Το θέμα των ερευνών και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι ένα θέμα γεωπολιτικό, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο χάραξης εθνικής στρατηγικής και μπορεί να καθορίσει νέα δεδομένα, νέες συνεργασίες, νέες συμμαχίες, οικονομικές και μη. Οι όποιες ενέργειες όμως λάβουν χώρα σχετικά με την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων – πέρα από τα οικονομικά οφέλη που θα επιφέρουν στη χώρα – θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και στο περιφερειακό αναπτυξιακό μοντέλο της εκάστοτε περιφέρειας «.

Θα ήθελα να επισημάνω την ιδιαίτερη σημασία που έχουν για την Κρήτη και τους πολίτες της οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι ενεργειακές προοπτικές που διαφαίνονται από αυτές, προσδίδουν νέα αναπτυξιακή δυναμική σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο.

Κλείνοντας αναφέρω ότι η Περιφέρεια Κρήτης ήταν και θα είναι αρωγός σε κάθε αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης του Εθνικού μας πλούτου, είτε λαμβάνοντας τις πολιτικές αποφάσεις που της αναλογούν, είτε  ασκώντας την  απαιτούμενη πίεση προς την Κεντρική πολιτική ηγεσία. Είναι δε πάντοτε δίπλα σε διακεκριμένους και καταξιωμένους επιστήμονες που για μεγάλο χρονικό διάστημα προσπαθούν για την επίσπευση των διαδικασιών και την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων  που αφορούν την Ελλάδα και την Κρήτη».

Διαφήμιση
Διαφήμιση