HomeΚΡΗΤΗΟι αφανείς ήρωες του Silver Alert – Δύσκολα βρίσκονται οι αγνοούμενοι στην Κρήτη

Οι αφανείς ήρωες του Silver Alert – Δύσκολα βρίσκονται οι αγνοούμενοι στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στους σταθμούς του μετρό βλέπουμε συχνά αφίσες και ακούμε ανακοινώσεις από τη Γραμμή Ζωής Silver Alert για ηλικιωμένους που τους αναζητούν οι οικογένειες τους. Πίσω από αυτές τις ανακοινώσεις, στα γραφεία της οδού Κορδάτου στο Μεταξουργείο, κοινωνικοί λειτουργοί εργάζονται νυχθημερόν για να επιστρέψουν οι εν λόγω αγνοούμενοι στους δικούς τους ανθρώπους.

Η υπηρεσία Silver Alert, λειτουργεί από το 2007 σε 52 πολιτείες των ΗΠΑ, απ’ όπου η ελληνική Γραμμή Ζωής πήρε τα δικαιώματα του λογότυπου. Η Ελλάδα, ωστόσο είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που διαθέτει την συγκεκριμένη υπηρεσία.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από τους ιδρυτές της οργάνωσης, καθώς και χορηγίες, δωρεές ιδρυμάτων και κάποιες λιγοστές ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Για την ενεργοποίηση του συναγερμού, είναι απαραίτητη μία πρόσφατη φωτογραφία του ηλικιωμένου, μία ιατρική γνωμάτευση για άνοια ή Αλτσχάιμερ και υπεύθυνη δήλωση του ατόμου που αναφέρει την εξαφάνιση.

Μόλις συγκεντρωθούν τα απαραίτητα έγγραφα, ενεργοποιείται ένας ολόκληρος μηχανισμός, που περιλαμβάνει την ειδοποίηση στο τμήμα εξαφανίσεων της ΕΛ.ΑΣ., την ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα και την μαζική αποστολή email σε 52 τηλεοπτικούς σταθμούς, ενημερωτικές ιστοσελίδες και 1.832 εθελοντές αναζήτησης.

Μιλώντας στην Καθημερινή, η Ελένη Μακαρώνα, κοινωνική λειτουργός, η υπηρεσία ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Απρίλιο του 2011 και σήμερα μετράει 3μιση χρόνια ζωής μέσα στα οποία έχουν δηλωθεί 499 εξαφανίσεις και έχον εντοπιστεί 162 αγνοούμενοι ηλικιωμένοι, από τους οποίους οι 93 ήταν καλά στην υγεία τους, ενώ ορισμένοι από αυτούς είχαν καταφέρει να βγουν και εκτός συνόρων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν η περίπτωση συνταξιούχου οδηγού νταλίκας που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη με ένα φίλο του οδικώς και τελικά βρέθηκε κάτω από μία γέφυρα στο Ρότερνταμ, καθώς και η περίπτωση της 88χρονης κυρίας Ζωής που διέφυγε από την προσοχή του ανιψιού της ενώ έκαναν διακοπές στο Παρίσι και επιχείρησε να γυρίσει μόνη της στην Ελλάδα, για να εντοπιστεί σώα τελικά στο σταθμό της Γενεύης.

Ωστόσο όπως εξηγεί στην Καθημερινή η Ελένη Μακαρώνα, τα άτομα που χάνονται συχνότερα είναι άνδρες, ενώ οι πιθανότητες εντοπισμού τους είναι μεγαλύτερες στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ωστόσο οι δυνατότητες εύρεσης περιορίζονται συνήθως στο τετραήμερο, ενώ το εντονότερο πρόβλημα εντοπίζεται σε περιοχές όπως η Κρήτη, που έχουν πολλά ρέματα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση