HomeΚΡΗΤΗΤαλαιπωρία ασφαλισμένων ΟΓΑ για κάλυψη δαπανών υγείας ΕΟΠΥΥ στη Βουλή

Ταλαιπωρία ασφαλισμένων ΟΓΑ για κάλυψη δαπανών υγείας ΕΟΠΥΥ στη Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερώτηση προς τους υπουργούς Υπουργούς Υγείας & Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατάθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Δριτσέλη, Ε. Αποστόλου και Α. Ξανθού με θέμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, για την κάλυψη των δαπανών υγείας τους από τον ΕΟΠΥΥ».

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

Πάνω από ενάμισης χρόνος έχει παρέλθει από την υπαγωγή των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, ως προς την κάλυψη των δαπανών υγείας τους στον ΕΟΠΥΥ και ακόμα πάρα πολλοί ασφαλισμένοι δεν έχουν λάβει χρήματα που δικαιούνται. Συγκεκριμένα, με την υπ. αριθμ. οικ.3522/17.01.2013 απόφαση του ΕΟΠΥΥ, όλες οι δαπάνες που αφορούν έξοδα για παροχές υγείας σε είδος των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, (αγορά μηχανημάτων ιατρικής υποστήριξης κ.α.) θα πρέπει για να καλύπτονται, να εγκρίνονται εκτός από τον ανταποκριτή του ΟΓΑ της περιοχής και από την αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε μεγάλη ταλαιπωρία χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι αναμένουν ακόμα την εξόφληση δαπανών από το 2012, ενώ η εξέταση πάρα πολλών φακέλων παλαιοτέρων ετών έχει ανασταλεί από τον ΕΟΠΥΥ, με το αιτιολογικό ότι δεν είναι σε θέση ο οργανισμός να δικαιολογήσει τις βεβαιωθείσες δαπάνες υγείας από τον ΟΓΑ, μετά από την παρέλευση τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος. Το πρόβλημα επιτείνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι σε πολλές Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχουν ιατροί ελεγκτές, απόρροια της διαδικασία διαθεσιμότητας και απόλυσης μεγάλου μέρους του ιατρικού προσωπικού του οργανισμού. Αυτό το επιπρόσθετο πρόβλημα έχει οδηγήσει πρακτικά σε μη κάλυψη των δαπανών για παροχές υγείας στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Επειδή είναι απαράδεκτο να μην καλύπτονται ούτε οι προβλεπόμενες ελάχιστες δαπάνες παροχών υγείας στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ από τον ΕΟΠΥΥ.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

  1. Τι προτίθενται να πράξουν ώστε να εξομαλυνθεί άμεσα το σύστημα εξέτασης των δαπανών για παροχές υγείας στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, το οποίο σήμερα παρουσιάζει τεράστιες καθυστερήσεις;
  2. Ποιο είναι το σύνολο των οφειλόμενων για παροχές σε είδος προς τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, το οποίο καλείται να διευθετήσει ο ΕΟΠΥΥ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δριτσέλη Παναγιώτα

Αποστόλου Ευάγγελος

Ξανθός Ανδρέας

Διαφήμιση
Διαφήμιση