HomeΚΡΗΤΗ«Όχι» στο ξεπούλημα της πρώην Αμερικανικής Βάσης με διαδικασίες fast track

«Όχι» στο ξεπούλημα της πρώην Αμερικανικής Βάσης με διαδικασίες fast track

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ευρεία σύσκεψη για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσία στην περιοχή της πρώην Αμερικάνικης Βάσης και του Καρτερού, συγκάλεσε χθες το απόγευμα το Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσσου και Μαλεβιζίου, του Οικονομικού, Τεχνικού και Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, του Εργατικού Κέντρου, της ΟΕΒΕΝΗ, του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και της Ένωσης Ξενοδοχείων καθώς και Βουλευτές.

224173

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προτάσεις των παραγωγικών φορέων – Επιμελητήριο Ηρακλείου, ΟΕΒΕΝΗ και Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου – για τους τρόπους αξιοποίησης της δημόσιας γης και διερευνήθηκε η δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών από τοπικούς επιχειρηματίες.

Αποφασίστηκε επίσης από κοινού, να ζητηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ παράταση της σχετικής διαδικασίας, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα κατάθεσης  προτάσεων αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και από άλλους τοπικούς φορείς και ιδιώτες επιχειρηματίες.

224172

Αναλυτικά το κείμενο θέσεων των παραγωγικών φορέων έχει ως εξής:

«Το Επιμελητήριο Ηρακλείου, ως παραγωγικός φορέας και σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα ανάπτυξης παρακολουθεί τη διαδικασία πώλησης δημόσιας περιουσίας και  σε συνεργασία με την ΟΕΒΕΝΗ και τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου εκφράζει τις ακόλουθες απόψεις σχετικά με την αξιοποίησή της, στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα:

  1. Είμαστε αντίθετοι σε οποιοδήποτε ξεπούλημα δημόσιας γης ή λοιπών δημόσιων περιουσιακών στοιχείων με διαδικασίες fast track, χωρίς κριτήρια που προάγουν αποδεδειγμένα το δημόσιο συμφέρον.
  2. Επιβάλλεται να θεσμοθετηθεί ένα σύνολο κανόνων αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία προς όφελος της οικονομίας των κατοίκων, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.
  3. Πίστη μας είναι ότι οι όποιες πρακτικές αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του κράτους προκειμένου να αποδώσουν ως μοχλός ανάκαμψης, πρέπει να υπαχθούν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θεσμικών αλλαγών. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προηγείται μια διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς μέσω της οποίας το Ελληνικό Δημόσιο θα αποφαίνεται για το είδος της εκάστοτε επένδυσης αλλά και την ανάπτυξη που θα αρμόζει στην περιοχή, και στη συνέχεια πρέπει να συντάσσεται λεπτομερές master plan αλλά και ΜΠΕ.
  4. Το εν λόγω master plan θα πρέπει να προκρίνει κριτήρια δημοσίου συμφέροντος, διαφάνειας και ίσων ευκαιριών με την τοπική επιχειρηματικότητα, εκτός από την αειφορία και οικονομική βιωσιμότητα. Ειδικότερα θα προτείνει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διασφάλισης ίσων ευκαιριών, με το οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν στην αξιοποίηση του χώρου και ντόπιοι επιχειρηματίες.
  5. Επίσης θα πρέπει να προκρίνει την αναδιάρθρωση και την οργανωμένη αξιοποίηση της περιουσίας του κράτους σε μεσο/μακροπρόθεσμο ορίζοντα μέσω «ήπιων» πρακτικών, σε αντίθεση με την συλλήβδην πώληση ή την υιοθέτηση μέτρων με εισπρακτικά – ταμειακά κριτήρια (λόγω πίεσης της ανάγκης εισροής εσόδων στα ταμεία).
  6. Τέλος θα πρέπει να ορίζονται τα όρια και οι ισορροπίες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα υπό το πρίσμα της μελλοντικής συνύπαρξης εντός ενός στοιχείου δημόσιας περιουσίας όσον αφορά στα δικαιώματα ιδιοκτησίας, πρόσβασης, χρήσης, και ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων του κράτους.»

 

Η θέση του Μ. Κριτσωτάκη

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρόσκληση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για το θέμα της πώλησης, από το ΤΑΙΠΕΔ,  εκτάσεων της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών, παραβρέθηκε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Μιχάλης Κριτσωτάκης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως « ο χώρος της πρώην Αμερικάνικης Βάσης είναι ο μοναδικός τέτοιας έκτασης χώρος που ανήκει στο δημόσιο και πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αντιστροφή της κακής σχέσης που υπάρχει μεταξύ του ελεύθερου δημόσιου χώρου και τσιμέντου.

Το θέμα της πώλησης της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών αποτελεί πολύ σοβαρό θέμα τοπικής και υπερτοπικής σημασίας και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως αντιλαμβάνεται η υπό κατάρρευση δικομματική κυβέρνηση την «ανάπτυξη»: με όρους ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας και ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας και με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες αποκλεισμένες από οποιοδήποτε σχεδιασμό και από τη λήψη αποφάσεων. Το γεγονός πως ούτε καν ζητήθηκε η γνώμη τους και δεν έγινε καμία διαβούλευση  αποτελεί προσβολή και προς την Τ.Α. και προς την κοινωνία, οι οποίες δεν θα επιτρέψουν την παράδοση του χώρου στα ελληνικά και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα. Το τεράστιας σημασίας αυτό ζήτημα πρέπει να λυθεί με δημοκρατικό προγραμματισμό και με την  αυτοδιοίκηση  α΄ και β΄ βαθμού.

Πρέπει να δούμε το υπάρχον θεσμοθετημένο πλαίσιο, να εφαρμοστεί το ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων) και να εκπονηθεί άμεσα η πολεοδομική μελέτη που θα έπρεπε να είχε προχωρήσει αμέσως μετά από την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ και παράλληλα η πρώην βάση να μην ξεπουληθεί με το διαγωνισμό της 27ης Νοεμβρίου του ΤΑΙΠΕΔ, ένα διαγωνισμό   αντισυνταγματικό και παράνομο.

Οι φορείς πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να προτείνουν και να αποφασίσουν μέσα από διαδικασίες δημοκρατικού προγραμματισμού τον τρόπο αξιοποίησης της  πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωνίας.»

Διαφήμιση
Διαφήμιση